Turistinformation och boende i Europa

Allmän information om Europa

EU:s Sjukförsäkringskort. Vid resa i annat EU/EES-land har du rätt till samma sjukvård som dem som bor i landet. Beställs från Försäkringskassan. 

EU-kommissionen har en bra sida med information om trafikregler i samtliga EU-länder. Sidan finns nu också att laddas ner som app. 

Regler och avgifter för MC i Europa

Avgifter för vägar, broar och tunnlar i Europa, sammanställd av FEMA. 

Regler vid MC-körning i Europa, sammanställld av FEMA.

Köra med barn på MC i Europa, sammanställt av FEMA. 

Köra med släpvagn i Europa, sammanställt av FEMA

Fullmakt för utlandsresa på lånad MC. 2014. 

Utrikesdepartementet, Sverige 

UD har appen Resklar med tips inför resan.
UD:s reseinformation.
När UD avråder från resor. 
UDs Svensklista - används då UD behöver nå svenskar utomlands

Tips på vägar

45 rutter för MC i Norge med en massa bra tips utöver detta finns på Bikers Route

Europas bästa MC-vägar hittar du på: http://www.bestbikingroads.com/europeanmotorcycleroadsfinder.php 

Transeurotrail - 5000 mil grusväg i Europa

European Touring Route - en resa mellan Cadiz och Nordkap, 12368 km, med tips för knuttar efter vägen. 

Information land för land

På nedanstående webbadresser hittar du information om respektive land i Europa samt tips på boende med mera. (Vi reserverar oss för eventuella ändringar)

Albanien
Albanien var tidigare en isolerad diktatur men är idag ett  stort turistland. Vägnätet har haft stora brister, privatbilar var förbjudna till 1991. Albanien har både berg och vacker kust mot Medelhavet. Lonely planet

Belgien
Belgien är ett litet land, känt för att husera Europas huvudstad Bryssel, slagfält från första världskriget, god öl och vackra badstränder. Mindre känt är att de mycket fina motorcykelvägar i Ardennerna.

I Belgien måste alla som kör motorcykel ha hjälm, långa ärmar, långa byxor, handskar som täcker fingrarna helt samt skor som går upp över ankelhöjd. Lagen trädde ikraft 2014. 

Fr o m 1 oktober 2018 införs Low emission Zone i Bryssel för bilar - inte motorcyklar. Du måste registrera din bil innan inresan, annars riskerar du €150 i böter. Här kan du registrera din bil!

Turistinformation www.visitbelgium.com
MC-hotell www.grd.be
Rum nära Ardennerna och Eifelbergen www.aeaventures.com

Bosnien Hercegovinia
Bosnien Hercegovina är ett av de länder som bildades ur forna Jugoslavien, här rasade blodiga krig under 1990-talet. Sarajevo heter huvudstaden. Landet har endast 20 km kust, resten är inland med mycket berg. Bron Stari Most i staden Mostar är ett måste för turisten i landet. Grönt kort ett krav för resa i Bosnien. 

Planera resa
Info från UD.  

Bulgarien
Vid Svarta Havet ligger Bulgarien. 
Bulgariens turistbyrå: http://bulgariatravel.org/ 

Danmark
Danmark är ett litet platt land med många öar. Landet är väl värt en semester på motorcykel. Legoland, Köpenhamn, Ribe, Skagen, wienerbröd, öl, gammeldansk och smörrebröd är några skäl till att besöka vårt södra grannland.
Turistinformation www.visitdenmark.com
Mc-camping nära Grenå, ägs av MCTC
OBS: nya lagar för extrem fortkörning och flygande inspektioner som även gäller svenska trafikanter. 

Estland
Efter Sovjetunionens sammanbrott blev våra baltiska grannar i öster öppna för besök på hoj. Landet är värt en resa och det går färjor direkt från Sverige. Gamla staden i Tallinn är unik, stränderna är vackra, spa är billigt och det finns mycket att se i hela landet. Att det är nära dit och billigt att resa i gör inte saken sämre.
Turistinformation www.visitestonia.com

Finland
Till Finland reser många motorcyklister. Längs Östersjön och på Åland talar många svenska. Ta färja till Åland och sedan vägfärjor över via skärgården till Åbo. Eller res i finska Karelen, partaja i Helsingfors eller bada bastu på en finsk mc-träff. Nya banan Kymi Ring ska vara värd för Moto GP. 
Turistinformation www.visitfinland.com/sv/


Frankrike
Frankrike är ett stort land som har det mesta; kuster mot Atlanten, Engelska kanalen och Medelhavet, alper, slott, stränder, världsberömt kök, fina viner och mycket annat. Att se motorcykel i Frankrike tar tid, satsa på några landskap åt gången.
I Frankrike är det obligatoriskt att använda handskar, avsedda för MC-bruk. Handskarna ska uppfylla gällande CEN-standard CEN, 13594.  MC-förare måste också medföra en varselväst på motorcykeln som ska användas om en olycka inträffar.
Paris har infört miljözon vilket betyder att vissa motorcyklar inte får köra i Paris. Alla MC som får köras måste ha en dekal, även utländska. Beställs här: 

Turistinformation www.franceguide.com
Motorvägsavgifter www.autoroutes.fr/index.php
Mc-hotell & camping, södra Frankrike www.las-clauzes.de
Mc-camping, 20 mil ö Bordeaux www.motocamp.com
Mc-camping i södra Frankrike www.camping-rendezvous-moto.com
Mc-hotell nära Tyskland /Schweiz www.coldebussang.com
Boende nära Medelhavet och Spanien www.st-georges-fr.com
Mc-hotell och camping mitt i Frankrike www.route66hotel.com
Two Wheel Moorings, Biker B&B www.bikersbedsfrance.co.uk

Georgien
Ett land som tidigare ingick i Sovjetunionen. Väl värt ett besök säger de som kört MC där. 
Turistbyrån.
UD om Georgien


Grekland
Längst ner i Europas östra hörn ligger Grekland. De flesta reser hit på charter men det är ett land värt att köra motorcykel i. Vänliga människor, värme, sol, bad och antikens kulturvagga kännetecknar landet. Officiell turistbyrå

Irland
Irland är väl värt resan dit, även om det är tufft med båtarna. Underbar natur, grönska, pubar, musik, lyrik, kultur, historia, festivaler och vältaliga irländare väntar dig som reser hit!  Turistinformation 

Italien
I Italien tillverkas kanske världens vackraste motorcyklar; MV Agusta, Ducati, Aprilia, Motoguzzi och Laverda. Maten är underbar, vinet gott och vädret är för det mesta utmärkt ur mc-synpunkt. Italien består av många delar och flera öar som alla förtjänar en egen historia. Italienska alperna och sjöarna i norr är dock en del du inte får missa.

Körtips för besökande med egna fordon.Automobil Club Italia
Turistinformation www.enit.it
Motorvägsavgifter www.autostrade.it/en
Boendeförmedling, Toscana www.danitalia.com
MC-hotell i Dolomiterna www.dolomiten-bike.com

Kroatien
Kroatien är ett av de länder som tidigare var en del av Jugoslavien. Det är ett land som är väl värt resan ner. Fina hojvägar, underbara öar, många vackra gamla städer och mängder av stränder längs kusten. Staden Dubrovnik får du inte missa!
Turistinformation http://se.croatia.hr

Lettland
Ännu ett av våra grannländer i öster. Hit går det färjor direkt från Sverige. Riga är värt ett besök liksom resten av landet. 
Turistinformation www.latviatourism.lv

Litauen
Det tredje och sista baltiska grannlandet. Ett spännande och billigt resmål som inte ligger så långt bort.

Turistinformation www.travel.lt

Luxemburg
Luxemburg är ett av Europas minsta länder men det är absolut värt att resa runt i. Mycket fina hojvägar, god mat och dryck och vacker natur väntar på dig som reser hit.

Turistinformation www.ont.lu
Camping och gasthaus www.seylerhof.de

Makedonien
Makedonien är ett land på Balkan som tidigare ingick i Jugoslavien. Landet är mycket bergigt. Populära turistorter sommartid är sjöarna Ohrid, Prespa och Dorjan. Huvudstaden heter Skopje.  
Tripadvisor: 

Malta
Malta är ett av EUs nya medlemsländer. Det är en klippig ö mitt i Medelhavet med stark brittisk prägel.
Turistinformation

Marocko
Marocko ligger inte i Europa men det är nära och enkelt att resa hit om du är i södra Spanien.
Turistinformation  

Montenegro
Montenegro blev en självständig stat i juni 2006. Landet ligger söder om Kroatien och har både vacker kust och höga berg.
Information: www.visit-montenegro.com

Nederländerna
Europas mest tättbefolkade land är Nederländerna. Det är ett platt, blåsigt och trevligt land och här finns mycket intressant att se. Tulpaner, träskor, Amsterdam, ostar, öl, kanaler och en jättedamm. Moto GP i Assen är en otrolig upplevelse för den som gillar roadracing.

Turistinformation www.holland.com/se/
Boende och camping, sydöstra Holland www.indenhof.nl
Camping och rum www.dijkje.nl

Norge
Man behöver inte åka långt för stora naturupplevelser och fina mc-vägar. I Norge finns allt en motorcyklist vill ha. Trollstigen, Lofoten, Nordkap, Atlanthavsveien är några "måsten" för motorcyklisten. Enda nackdelen är att Norge är dyrt, både att äta och övernatta. Boende i hytte eller camping rekommenderas för den sparsamme.

Turistinformation www.visitnorway.com/se/
Missa inte Norges vackra nationella turistvägar - värda en omväg.
Köra MC i Norge - en folder från Statens Vegvesen och NMCU.  
45 MC-rutter i Norge- Bikers route
Norge använder sedan 2020 FerryPay för att betala färjepassager. Du kan läsa mer här om hur FerryPay fungerar.


Polen
Polen är ett alternativ att resa igenom på väg till södra Europa men kan vara värt hela semestern. Badorterna i norr är välkända, gamla staden i Warszawa är värd en omväg och Krakow i södra Polen är magnifika. Andra världskrigets fasor upplever du bl a i Auschwitz-Birkenau. Polen är en av de nya EU-medlemmarna. Det finns flera färjor från Sverige till Polen. 
Officiell turistinformation. 

Portugal
Långt ner i sydvästra Europas hörn ligger Portugal. Här arrangeras varje år Faroträffen som är störst i Europa. Portugal är känt för vin, vackra stränder, fadosånger och sol och bad på södra Algarvekusten. Många svenskar har börjat flytta hit på grund av generösa skatteregler för pensionärer. 
Turistinformation

Rumänien
Rumänien rekommenderas som MC-land  av dem som kört där. Här finns höga berg, stränder vid Svarta Havet och greve Draculas slott. Här ska några av Europas bästa hojvägar finnas.
Turistinformation www.romaniatourism.com

Ryssland
Efter Sovjetunionens sammanbrott så är det fritt fram att resa i Ryssland. Ryssland är stort, vägarna erkänt usla men Ryssland är verkligen ett land som bjuder på upplevelser utöver det vanliga.  Undersök med ditt försäkringsbolag noga före avresa. 
Info från UD
Visum

Serbien
Serbien är en del av det forna Jugoslavien.Landet har ingen kust men många sjöar och floder samt berg. Huvudstaden heter Belgrad.
Turistinformation 

Schweiz
Schweiz är ett eldorado för kurvälskaren. Alper med passvägar finns det i överflöd. Däremellan vackra sjöar och städer. Det schweiziska köket lär vara världens bästa. Det är som att resa i ett vykort men ett dyrt land att turista i.
Turistinformation www.myswitzerland.com

Slovakien
Slovakien är en del av f d Tjeckoslovakien. Landet har ypperliga MC-vägar, det är billigt att besöka och känns fortfarande spännande.
Turistinformation www.slovakia.org/tourism

Slovenien
Slovenien är ett land som tidigare ingick i Jugoslavien. Vid gränsen mot Italien finns en liten bit kust, annars är det ett land med mycket berg och kurviga vägar. Ett besök i grottorna i Postojna rekommenderas.
Turistinformation www.slovenia.info

Spanien
Spanien är ett mycket stort land som tar lång tid att överblicka. Den norra kusten är mycket vacker och värd att besöka liksom Andorra och bergen i norr. Hela medelhavskusten är en räcka av badorter. Listan över städer värda att stanna i kan göras hur lång som helst; Barcelona, Sevilla, Granada, Pamplona, Madrid....

Turistinformation www.tourspain.es
www.spaininformation.org

Storbritannien
Storbritannien består av fyra delar; England, Wales, Skottland och Nordirland. Varje del är unik och varje county i landet har något sevärt. Problemet är vänstertrafiken men som motorcyklist vänjer man sig snabbt. Vägarna är i världsklass, bara du undviker motorvägarna. Turistinformation

Tjeckien
Tjeckien är en del av gamla Tjeckoslovakien. Det är ett utmärkt land att resa runt i på hoj. Landet är billigt att vara i och ölen är superb. Självklart besöker du Prag, Karlovy Vary och Cesky Krumlov. 

Turistinformation www.visitczechia.cz
MC-camping www.ondrejov.nl

Tyskland
De flesta stressar igenom Tyskland på väg ut i södra Europa vilket är synd. Det finns många vackra landsdelar, slott, städer och annat att besöka. maten är god och serveras i stora portioner liksom ölen.

Turistinformation 

Hotel Lydia, billigt hotell i utkanten av Berlin dit svenska knuttar är hjärtligt välkomna! www.hotel-lydia.de/
MC B&B i Nordtyskland, 10 % SMC-rabatt. Läs mer här eller www.bb-dannevirke.eu
Hotell östra Tyskland, nära Tjeckien www.hotel-floehatal.de
Hotell norr om Frankfurt www.amturm.de
Hotell nordost om Koblenz www.gasthaus-zur-quelle.de
MC-hotell 2 mil väster om Fulda www.bikertreff-spessart.de
Hotell 6 mil söder om Kassel www.bikerhotel.net
MC-camping/pensionat vid Nürburgring www.bikertreff.de
MC-hotell 7 mil norr om Kassel www.tonenburg.de
Hotell nära Nürburgring www.landgasthaus-pfahl.de
Pensionat för MC-åkare www.villa-loewenherz.de
MC-vänligt boende,10 mil syd Berlin www.schlemmerstube-kolkwitz.de
Boende mellan Rhur och Frankfurt a M www.vinecottage.de
MC-hotell i Adenau vid Nürburgring www.blaueecke.de

Turkiet
Det sägs att Turkiet är ett land som är perfekt att resa på motorcykel i. Landet är stort med både kuster, berg och landskap. Vänliga och hjälpsamma människor. Grönt kort ett krav.

Turkiska turistbyrån
UD, reseinformation om Turkiet

Ukraina
Ukraina är ett relativt outforskat land bland mc-turister. Landet är en del av forna Sovjetunionen och ligger vid Svarta Havets norra kust.  Läs på UD:s hemsida då du planerar resan. 
Officiell turistinformation: http://www.traveltoukraine.org/
Info från UD

Ungern
Ungern är ett omtyckt land bland motorcyklister. god mat & dryck, vänliga människor och skapliga vägar. Den vackra huvudstaden Budapest, och Balatonsjön är två höjdpunkter värda att besöka.
Turistinformation

Camping 3 milnorr om Eger www.magyarroute66.hu
MC-camping mitt i Budapest www.bikercamp.hu

Österrike
Österrike har alltid varit ett omtyckt resmål för svenska motorcyklister. Här finns alper, badsjöar, Wien, vin, slott och mycket god mat och dryck.

Turistinformation Österrike
Turistinformation Tirol

I Tirol finns det begränsningar för vissa motorcyklar, läs mer om vad som gäller här. Obs, sidan är på tyska.

Gasthaus i Innsbruck www.bierwirt.com
Camping vid Gross Glockner www.heiligenblut.at/nationalpark-camping
MC-tillhåll i sydöstra Österrike www.route69.at
MC-vänligt hotell väster om Innsbruck www.gasthof-post.at
MC-hotell i västra Österrike www.hotel-enzian.com

Om landsdelen Ûber österreich www.upperaustria.com/en 
Om landsdelen Steiermark https://www.steiermark.com/de
Om landsdelen Nieder Österreich https://www.niederoesterreich.at/