Route Napoleon och Riveran 29/8–10/9, 13 dagar.

2010-01-13

Upplev de vackraste delarna av Frankrike. Biltåg från Hamburg till Lörrach, därefter söderut via  Lyon genom de franska alperna på Route Napoleon genom Frankrikes Grand Canyon du Werdun som är Frankrikes motsvarighet till Colorado. Två nätter på Rivieran. Vi befinner  oss i Provence, Franska Rivieran, och bor i Nice och Avignon med bl.a. besök i Monaco.  Andra sevärdheter är Roussillon där man brutit ockra, vinbyar, Pont du Gard som är en 2000 år gammal romersk akvedukt, amfiteatern i Arles och flamingos i Camargue. Tre nätter nära spanska gränsen där vi ser os omkring i bl.a. Collioure, en fantastisk liten stad vid Medelhavet  med dagsutflykt i Pyrenéerna, tax-free  i Andorra och biltåget hem ifrån Narbonne.


Det börjar bli höst i Skandinavien men vid Rivieran är det fortfarande högsommar och Medelhavet är badvänligt.

När vi stigit av tåget i Lörrach kör vi mot Mullhouse och gör ett besök i det världsberömda Bugattimuseet. Efter besöket vidare söderut mot Lyon och Route Napoleon.

Route Napoleon korsar ett vackert avsnitt av de Franska Alperna. På en del ställen har vattnet grävt sig djupt ner under miljoner av år och bildat ett canyonlandskap. Vägen går ibland högt uppe i bergen och ibland nere bredvid vattendragen. Landskapet vi korsar är otroligt vackert.

På Rivieran myllrar det av folk och det är tätt mellan orterna. Den ena berömda orten avlöses av nästa. Nere i hamnarna trängs stora dyra båtar, på gatorna häftiga bilar och det är ibland svårt att hitta parkering till och med för en MC. Här finns möjlighet att se Monaco med Monte Carlo, Cannes och Nice. På vägen ner mot Medelhavet stannar vi till i parfym-staden Grasse där vi får tillfälle att shoppa väldoftande presenter.
Vi stannar fyra dagar i Provence och bor i Nice och Avignon.
Avignon ligger strategiskt nästan mitt i Provence. Staden är gammal och omgiven av en stadsmur, har massor av sevärdheter och var under en period säte för påvestolen.

Vi besöker några kända byar, till exempel Roussillion där man brutit ockrafärger. Norr om Avignon ligger vinområden med bland annat den kända byn Châteauneuf du Pape. Den 2000 åriga romerska akvedukten Pont du Gard ligger 6-7 mil väster om Avignon. I söder har vi staden Arles med en romersk amfiteater och det berömda träskområdet Camargue där vi har möjlighet att se flamingos. Nu har temperaturen kommit upp i badvänliga grader i Medelhavet och det finns möjlighet att ta ett svalkande bad.

De tre sista nätterna tillbringar vi i närheten av en underbar liten stad som heter Collioure som ligger vid Medelhavet några mil norr om den spanska gränsen. Här finns en borg vid hamninloppet som skyddade staden mot piratanfall i forna tider. Pyrenéerna löper här ända ut till havet och vindruvor odlas överallt. Det finns badstränder, små mysiga städer samt en lite större stad som heter Perpignon.

Serpentinvägen leder upp till Andorra, som är en liten stat mellan Frankrike och Spanien och där befinner man sig i en tax-free zon. Hela södra Frankrike är ett turistområde. Det finns gott om små restauranger och det franska köket brukar inte göra sina gäster besvikna. Många restauranger erbjuder menyer i olika prisklasser och i matvarubutikerna erbjuds ett utbud av picknickmat till lunch att välja efter eget tycke och smak. Har du dessutom lite plats i väskorna, kan du köpa med dig några flaskor vin direkt från odlaren.

Glöm inte din kamera för att föreviga dina reseminnen, själva tar vi med oss badbrallorna i år igen. Gå gärna in och googla på orterna eller namn som nämnts så får du en försmak av vad du kommer att få uppleva under resan.

Frankrike är ett fantastiskt land men inte billigt. För att hålla kostnaderna på en rimlig nivå har vi valt ett enkelt boende på Etapp hotell eller liknande. Vi ordnar med gemensamma middagar på kvällarna där var och en själv bestämmer vad som skall ätas, eventuella luncher äter vi med fördel i s.k. picknick-form i det gröna. Ta med kniv och sked för bröd, youghurt och liknande.

Reseledarna Jan Barath och Jan Bryskhe hälsar dig välkommen. Ring oss gärna om du har några frågor, Jan Barath 0760-266162 eller 0511-59213, Jan Bryskhe 036-371745 eller 0708-137997.

Du kan även kontakta SMC:s kansli på telefon: 0243-669 70.

Pris:
Förare: 16 900 SEK
Passagerare: 12 900 SEK

I priset ingår:
Färdbiljetter Helsingborg-Helsingör samt Rödby-Puttgarden tur och retur. Biltåg från Hamburg till Lörrach och hem från Narbonne till Hamburg.
Inträde till Bugattimuseet. Boende
i dubbelrum, enkelrum mot tillägg.
Frukost alla dagar. Guidning hela vägen.

 

Länk till allmänna resevillkor

 

Klicka för Bildgalleri