Rumäniens dolda skatter, dag för dag

2017-10-30

Detta blir en resa med många upplevelser av både historia och natur i en mindre känd del av Östeuropa. Reservation för mindre ändringar i rutten beroende på väder (i bergen kan vägar vara avstängda vid oväder).

1 sept – 2 sept färja Karlskrona -Gdynia
Vi träffas på kvällen 2 timmar innan avgång (mer info kommer) på färjeläget i Karlskrona. Vi kör ombord, inkvarteras i hytterna och samlas sedan för en gemensam middag där vi bekantar oss med varandra och har tillfällen att prata om resan.  

2 sept Gdynia- Krakow
Vi äter frukost på färjan och kommer i hamn i Gdynia kl 09.00. Vi kör mot Krakow och satsar på att komma fram till hotellet på kvällen, inkvarteras på rummen och äter middag på en restaurang i närheten. Det blir en transportsträcka på 58 mil, mest motorväg,

3 sept Krakow
Vi har en hel dag i Krakov som vi kan använda till att besöka några sevärdheter som koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau. ,Wieliczka saltgruvan eller Schindlers fabrik som ligger bara ca 600m från boendet. Det finns lokala resebyråer som kan boka besök till Auschwitz med svensk guide eller guidade rundresor i staden. Guiderna kan också hjälpa till med bokningar innan avresan. 

4 sept  Krakov- Stratena
Vi startar morgonen med frukost på hotellet och kör sedan mot Tatra bergen, Vi satsar på att äta lunch i Zakopane, en gammal polsk skidort och kör sedan mot Slovakien där vi övernattar. Det blir cirka 30 mil genom bergen i fantastiskt landskap med härlig men tuff körning med hårnålskurvor och oanmälda stigningar på 15%. Vi övernattar högt upp i Tatra bergen, i Stratena.

5 sept Stratena-Oradea, Baile 1 Mai
Vi startar tidigt och kör från Stratena genom de vackra Tatra-bergen, genom Slovakien och Ungern ner till Rumänien. Vägen går bara nerför i bergen genom ett vackert landskap och trevliga byar i Slovakien och Ungern. Vi stannar för övernattning på ett termalbad ort i närheten av Oradea i Rumänien. 36 mil.

6 sep Baile 1 Mai
Fria aktiviteter. Det finns möjlighet till utflykt till Pestera ursilor (Björngrottan) 8 mil från vårt boende och utflykt till Oradea. Den som vill kan bada på ett varmbadsspa i närheten, få massage och olika kroppsbehandlingar som i Rumänien kostar cirka 20 procent jämfört med Sverige. 

7 sept Oradea-Sighisoara
Vi tar en tidig start på dagen mot Sighisoara, Draculas födelsestad. Det blir ganska tuff körning på väldigt trafikerade vägar genom många byar och genom bergen. Om möjlighet finns besöker vi några sevärdheter på vägen. Målet är att komma fram till Sighisoara där vi kommer att bo på hotell mitt i den medievala borgen. Dagsetapp cirka 30mil. 

8 sept Sighisoara-Bran
Vi går på stadsvandring i Sighisoara strax efter frukost och kör sedan mot Draculas slott i Bran, 14 mil.  Vi kommer att bo i Bran 3 nätter på ett pensionat 600 meter ifrån Draculas slott. Bran är en gammal rumänsk bergsby med många sköna mc vägar runt omkring. 

9 sept - utflykt till Transfågarasan
Fria aktiviteter. En utflykt startar tidigt på morgonen och styr mot en av det vackraste vägarna i Europa, känd från programmet TopGear , Transfågarasan. Vägens högsta punkt vid Lacul Balea ligger på 2042m höjd. 30 mil. Läs mer om vägen här

10 sept fria aktiviteter eller gemensam utflykt Peles/Brasov/Sfinxen
Vi åker till Sinaia och besöker det vackra kungliga slottet Peles under morgonen. Därefter kan vi åka till Brasov och besöka Svarta kyrkan. Brasov är en gammal och välbevarad stad i Transsylvanien med många sevärdheter. På vägen mellan Sinaia och Brasov kan vi stanna i Busteni, ta linbanan upp i bergen, besöka en av naturens under kallad Sfinxen. Den ligger på 2000 m höjd och man kan också, vid klart väder, beskåda ett vidunderligt landskap vid sina fötter när man går av linbanan. 

11 sept Bran-Deva
Vi kör till Deva, Anas hemstad där vi kommer att bo 2 nätter. Framme i Deva har vi möjlighet att besöka Rosa huset, ett projekt startat av Furuhöjdskyrkan i Alunda, Sverige för att hjälpa romer. Våra värdar där är paret Radu och Luci som flyttat och nu bor i huset 10 meter från romska kolonin. De kommer att förklara för oss hur de arbetar. Valfritt. 

12 sept Deva – Transalpina- Deva
Valfritt - VägenTransalpina har öppnats nyligen i Rumänien. Vi åker från Deva söder mot Petrosani och börjar åka Transalpina söderifrån. Landskapet är otroligt vacker och vägen bra tills vi kommer till norra delen av den. Det finns viss risk att vi måste köra tillbaka samma väg för att komma till boendet. Cirka 42 mil men det kan bli 52

13 sept Deva - Slovakien
Nu börjar transportsträckorna hemåt. Vi lämnar nu Rumänien och styr mot Slovakien där vi kommer att övernatta i närheten av Zvolen, cirka 60 mil. 

14 sept Zvolen – Wroklaw
Vi kör genom Slovakien och återvänder till Polen. Cirka 55 mil

15 sept Wroklaw – Gdynia
I Gdynia tar vi kvällsfärjan tillbaka till Sverige. Vi äter avskedsmiddag på båten. ca 62 mil

16 sept Karlskrona-hem
Vi anländer till Karlskrona tidigt på morgonen. Här säger vi tack och hej och skiljs åt om man inte vill samåka hem med någon.

 

 

 

 

Klicka på bilderna för större format. 


Rumäniens mest berömda MC-väg.