Norges tak dag för dag

2017-10-30

Hela resan är på cirka 180 mil. Här är resplanen dag för dag.

Länk till rutten. 

Dag 1 - 2
Vi samlas på Tallbacken i Gagnef första dagen och det går bra att anlända från klockan 16, då finns fika framdukat. Klockan 19 samlas alla för kvällsfika, presentation och information för resan. För att hitta till Gagnef kan du gå in på Rönnegård Bädd&Frukost. Resan kommer sedan att ta oss från Gagnef Siljansområdet, Mora och Sälen till Trysil där vi har vår andra övernattning.

Dag 3
Vi far sedan vidare mot Åkreströmmen, Övre Rendalen, Atna och Enden innan vi når Rondane och Rondanevägen. I Folldal fortsätter vi sedan västerut mot Dovre för att slutligen nå Dombås och tredje övernattningen.

Dag 4
Nu bär det av mot fjordlandskapet ner genom den mäktiga Romsdalen och innan vi riktigt når fram till fjorden svänger vi upp mot Trollstigen. Vi fortsätter sedan vägen ner mot fjorden för att ta färjan över till Stranda och fortsätta över fjället till Hellesylt där vi tar färjan in genom Geirangerfjorden. På väg genom fjorden njuter vi av mäktiga fjäll och alla de gårdar som klamrar sig fast längs fjällsidorna. Vi beskådar också det mäktiga vattenfallet de sju systrarna innan vi till sist når Geiranger. I Geiranger har vi sedan vår fjärde övernattning.

Dag 5
Vi tar en tur upp längs Örnvägen och Örnesvingen innan vi fortsätter upp mot Dalsnibba 1500 meter över havet. Vägen går sedan vidare ner genom dalgången till Lom där vi åter får en natts vila.

Dag 6
Nu har vi nått Norges riktiga tak och vi tar oss upp genom dalgången till Sognefjäll med toppar en bra bit över 2000 meter, den allra högsta Galdhöpiggen 2465 meter över havet och Norges högsta fjäll. Efter detta bär det så åter av ner mot fjorden och via Tindevägen så når vi Sognefjord, Norges längsta fjord hela 20 mil lång. Fjorden är också på sina djupaste ställen ner mot 1300 meter djup. Väl där så når vi Laerdal och vägen över Aurlandsfjället med Stegastein och Aurlandsfjorden innan vi ger oss in i Morias mörker för att uppleva världens längsta fordonstunnel 24 km lång. Vårt nattläger slår vi sedan i Borgund.

Dag 7
Nu bär det av hemåt igen via gamla E16 innan vi tar av över Hemsedalsfjället ner till Gol och Fagernes. Nu har vi bara en mindre skogsöverfart innan vi når Mjösa, Norges största sjö, där vi har den sista övernattningen i Hamar.

Dag 8
Sista dagen och hemfärd och då droppar de flesta av en efter en på vår väg mot Sverige igen och den som vill och som det passar följer med guiderna hela vägen hem igen mot Gagnef (närmaste vägen ner mot Stockholmsområdet och övriga delar av sydöstra Sverige). Om så önskas går det att få ytterligare en natt i delad stuga på Rönnegård Bädd&Frukost i Gagnef men den ingår inte i resan utan bokas i så fall separat.

Klicka på bilderna för större format.


Vackra vyer 

 


Vidseterkrysset

 

 


Trollväggen