MC-resa till Ungern 11-23 augusti

2015-11-06

I samarbete med VincentResor kan vi ännu en gång erbjuda en resa till Ungern. Vi kör genom Polen och Slovakien och gör intressanta stopp på vår resa till Ungern -ett land med mycket gammal kultur. I de områden där vi vistas i förekommer det inte någon turism att prata om. Ute på Pusztan har vi köpt en vinkällare som är vår bas för att knyta kontakter med lokalbefolkningen och skaffa oss kunskaper om ungerskt vardagsliv. Byn heter Nemesnadudvár och har 800 hushåll 2200 invånare och 800 vinkällare. Detta är helt unikt i Ungern och Europa. Resan lämpar sig för den som vill åka touring på krokiga vägar men inte vill ha branta stup vid sidan.

Boka din resa här. 

Pris
Förare 15 450 kronor
Passagerare 13 450 kronor

I priset ingår

  • Frukost alla dagar
  • Boende i dubbelrum, god hotellstandard = ***
  • Alla måltider med en måltidsdryck utom på  färjan till Polen och Ystad samt lunch dag 8 och 9
  • Kaffe och macka ingår vid välkomst­informationen på färjan
  • Alla utflykter och entréavgifter som står i programmet
  • Buss i Nemesnádudvar
  • Färjebiljett över Balatonsjön
  • Vägskatt i Polen
  • Guide

SMC resevillkor

Resan dag för dag
 
Torsdag 11 aug dag 1
Vi tar färjan från Karlskrona 21:00 till Gdynia i Polen med ankomst 09.00. När vi gått på båten träffas vi för en välkomstinformation i ett konferensrum. Kaffe och macka ingår. På båten har vi del i dubbelrum. Frukost på båten. 

Fredag 12 aug dag 2   43 mil
Här har vi startsträckan. Resan går först på motorväg för att efter 18 mil köra på mindre vägar. Vi kör till Pabianice sydväst om Łódź, till ett litent men gemytligt hotell.
Lördag 13 aug dag 3   23 mil
Vi börjar med att köra till Auschwitz och Birkenau för att göra ett studiebesök. Därefter har vi bara 2 mil till Kety där vi bor på ett mysigt hotell beäget centralt vid torget. 

Söndag 14 aug dag 4   36 mil
Idag har vi en av de vackraste turerna över bergen i Slovakien. Resan går på  serpentinvägar uppe i bergen dock inte så branta som i Österrike. Det är söndag och vi slipper den tunga trafiken.

Måndag 15 aug dag 5  33 mil
Nu  åker vi  mot ”vår” by Nemes­nádudvar. Här bor vi privat i hus eller vinkällare, och får möjlighet att se hur Ungrarna bor samt njuta av deras gästfrihet. På kvällen äter vi en hemmalagad middag i vår vinkällare. 

Tisdag 16 aug dag 6   17 mil 
Idag gör vi en utflykt vilket innebär att vi inte behöver ta med oss packning mer än för dagen. Vi ska få se något av Ungerns nationalsymbol, Pusztan-ryttarna som visar prov på en otrolig skicklighet och bl a rider 5-spann med en ryttare stående bak på två hästar. Vi intar också en lätt lunch.

Efter det åker vi till Kiskunmajsa och badar på ett av Ungerns många termalbad. Det är ett hälsobad, vilket innebär att man tar vatten 5-800 meter under jord som innehåller massor med mineraler som är nyttiga för hälsan. Det finns över 1000 varma källor i Ungern, vilket endast överträffas av Island i Europa. Sedan åker vi tillbaka till Nemesnádudvar för middag i vinkällaren.

Onsdag 17 aug dag 7
Tidig morgon avfärd med buss till grann­­staden Baja (25 km) där man har en lokal mat och prylmarknad. Mycket att se och köpa. Här passar vi också på att äta langos en ungersk specialitet.
Efter lunch åker vi buss till Kovac vin­källare i grannbyn Hajos, (10 km) En lokal vin­producent som tillverkar 300 000 liter vin om året. Här får vi möjlighet att titta på den utrustning han använder till att producera vin samt lagra och buteljera vinet. Vid lagringen har man ekfat som rymmer upp till 17 000 liter. Vi får här också en lokalt tillredd ungersk middag.

Torsdag 18 aug dag 8   16 mil
Nu börjar resan hemåt,  vi åker tvärs genom Ungern. Resan går på mindre vägar. Vi tar en färja över Balatonsjön där vi stannar på ett hotell alldeles invid sjön. Idag finns möjlighet att åka en runda runt Balatonsjön eller varför inte promenera ner till badet om det är fint väder.

Fredag 19 aug dag 9  18 mil
Nu bär det vidare på fina vägar norrut till Nitra i Slovakien, här bor vi mitt inne staden. Vi räknar med att vara framme före lunch och det finns då möjlighet att på egen hand göra en utflykt i de omgivande vackra bergsområdena under eftermiddagen.  

Lördag 20 aug dag 10  36 mil
Nästa etapp går över bergen i Tjeckien på fina böljande vägar för att övernatta i Jesenik i norra Tjeckien på ett mysigt hotell vid centumtorget.

Söndag 21 aug dag 11   35 mil 
Vackra vägar genom södra Polen. Vi kör sedan en transportsträcka över platt landskap för att övernatta  i Zielona Gora.

Måndag 22 aug dag 12  32 mil 
Vi åker på lite större bra vägar i västra Polen för att ta färjan från Swinoujscie kl 21.00.

Tisdag  23 aug dag 13
Ankomst Ystad med 08.00. 

Förare och motorcykel
Resan lämpar sig för den som vill åka touring på krokiga vägar men inte vill ha branta stup vid sidan. Går bra med både touring och custom men man måste klara att köra upp till  40 mil på en dag och kunna köra så fort som hastighets­begränsningarna tillåter. En lugn resa med mycket sociala upplevelser. Inga sidovagnar eller släp. 

Deltagarens ansvar
- Kontrollera att du har en giltig reseförsäkring som täcker läkarbehandling utomlands.Ta med dig ditt reseförsäkringsbevis och europeiskt sjukförsäkringskort  på resan.
- Giltigt körkort, pass och/eller nationellt ID-kort
- Helförsäkring på din MC och försäkringsbrev
- Registreringsbevis i original  

Arrangör
Resan är ett samarbete med VincentResor och guide är Vincent Engström. SMC har haft ett samarbete med företaget och guiden under många år och hans resor har alltid varit mycket uppskattade.  Företagets hemsida.

Frågor kring resan
Kontakta Vincent Engström, telefon:  070-593 90 33 eller e-post.