Normandie och Dagen D - de 24 första timmarna 2-11 september

2021-11-03

Detta är en resa för dig som aldrig har varit i Normandie och som vill veta mer kring historien om Dagen D. Vi kommer att besöka de platser där invasionen tog plats i kronologisk ordning; de södra och norra flankerna, stränderna, batteriplatser, Pointe du Hoc, kyrkogårdar och mycket mera. Guiden berättar vad som hände på de olika platserna. En viktig del av resan är det normandiska köket med alla dess läckerheter; ostron, grodlår och calvados för den som vågar och vill. Vi reser med färjan Göteborg och Kiel, övernattar i Arnhem och bor sedan i Bayeaux och gör dagsutflykter i Normandie.

Boka resan här. 

SMC Resevillkor

Resans profil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare: 18 000 kronor
Passagerare: 17 000 kronor
Enkelrum: kontakta guiden och undersök om möjlighet finns.

I priset ingår
- del i dubbelrum på hotell 9 nätter inklusive frukost
- parkering vid hotell
- del i insides dubbelhytt på färja Göteborg-Kiel inklusive buffé och frukost
- guide

I priset ingår inte
- Motorvägskostnader
- Reseförsäkring för deltagare
- Måltider (lunch och middag)
- Bensin och personliga utgifter
- Enkelrumstillägg

Resans innehåll
Detta är en resa främst för dig som aldrig har varit i Normandie. Både nybörjare och nyfikna på historien om Dagen-D är välkomna men det är inget för dig som är expert. Vi kommer att besöka de platser där invasionen tog plats i kronologisk ordning: södra och norra flankerna, stränderna, batteriplatser, Point du Hoc, kyrkogårdar och mycket mera. Guiden berättar på plats om vad som utspelades där på Dagen D.

Vi kommer naturligtvis att prova på det normandiska köket med alla dess läckerheter för den som vågar och vill: ostron, grodlår och Calvados. Vi bor på hotell i dubbelrum utom på färjan Göteborg-Kiel då vi bor på båten i dubbelhytt.

Vi samlas i Göteborg fredagen den 2 September för att gemensamt låta Stena Line ta oss till Kiel. På färjan ska vi lära känna varandra lite grand och resan inleds med gemensam buffé ombord. Efter frukost ombord är nästa mål Arnhem, cirka 50 mil. Dagen därpå anländer vi till Bayeux, Normandie efter cirka 70 mil i sadeln.

Väl på plats i Normandie så tar guiden hand om er under halva dagen. Den andra halvan disponerar deltagarna själva eller tillsammans med guiden. Alla får tips på sevärdheter, lokala producenter av mat och dryck och annat av intresse. Guiden besöker historiska platser och provar på kulinariska läckerheter där deltagarna följer med om man inte gör egna utflykter. 
Hemresan sker i omvänd ordning och alla är tillbaka i Göteborg söndag 11 september. 

Resan dag för dag
Guidens preliminära plan för resan hittar du här. Med reservation för väder, vind och deltagarnas egna önskemål.

Körvana
Resan kommer huvudsakligen att ske på motorväg och landsväg. Det krävs att deltagarna klarar av att dels köra långa dagsetapper i grupp, dels klara av att köra i motorvägstempo 130 km/t. Totalt kommer vi att köra cirka 300 mil till och från Göteborg. Passagerare är varmt välkomna. 

Resmålet
Det finns mycket information om Normandie och ännu mer om Dagen D. 
Turistmål i Normandie
Bayeux - staden där vi bor i Normandie
Niklas Kristofferssons podd om Dagen D, 30 avsnitt.

Deltagarnas ansvar
- Giltigt covidpass
- Giltigt körkort
- Giltigt pass 
- En giltig reseförsäkring - kolla ditt reseskydd och avbeställningsförsäkring!
- Europeiskt sjukförsäkringskort
- Registreringsbevis i original
- MC-försäkring, helst hel

Kontakt
Har du frågor om resan, kontakta guiden Stefan Ekroth, telefon 072-3339934 eller via e-post. 

Guide
Vår man i Normandie är Stefan Ekroth. Han bor sedan länge i Skövde och är pensionär. I sitt yrkesverksamma liv var han officer i huvudsak i Skövde. I det jobbet ingick bl. a att vara MC-instruktör. Stefan har genomfört två GGN (Gotland Grand National). Han kör numera en Moto Guzzi Stelvio NTX. I garaget står även en Kawasaki Z1300.
Stefans målsättning med resan är att deltagarna ska få en god inblick i vad som hände och var det hände under Dagen-D. Man kan naturligtvis passa på att titta lite djupare i Normandies kök, Calvadosproducenter och annat i vackra Normandie. 


Stefan Ekroth är vår guide i Normandie

 


Pointe du Hoc


Amerikanska krigskyrkogården


Krigsminne Bayeux


Juno Beach


Landstigningsbåt


Klassisk bild från Dagen D


Minnesmärke Omaha Beach


Omaha Beach


Ostron är en lokal delikatess


Merville


Pegasus


Den berömda kyrkan St Mere Eglise


Omaha Beach