Dag för dag

2013-10-29

Dag 1:  Avresa Arlanda- Ankomst Chicago

Kom ihåg: Kom till flygplatsen minst 3 timmar före avresa.
Flygningen till USA tar ca 12 timmar. Planen är bekväma och har ett stort utbud av mat, dryck och underhållning. 

Chicago

Efter ankomsten till flygplatsen i Chicago och du har hämtat ditt bagage möts du av en av våra glada guider i ankomst-området. Sedan kör vi tillsammans till hotellet som ligger centralt nära staden. När alla har checkat in och gjort sig hemmastadda i sina rum samlas vi för ett välkomstmöte och lite förfriskningar. En introduktion av alla deltagare och guider, samt information om vad som kommer att hända under din vistelse i Chicago. Vi har en genomgång av praktisk information och förberedelser vid check out av motorcyklar/bilar.

Kom ihåg: Ta med en kopia av ditt kreditkort och körkort (båda sidor).

Under kvällen kommer vi att lära känna varandra. Vi träffas och äter middag tillsammans i sann amerikansk stil. De som inte är för trötta efter den långa resan kan gå till en lokal bar i närheten av hotellet.

Dag 2:  Chicago "The Windy City"

Välkommen till Chicago "The Windy City" !

Chicago har en rik historia (t.ex Al Capone och filmen "De omutbara") och är landets tredje största stad. Det bor över 3 miljoner människor i innerstäderna, mer än 12 miljoner om man räknar med alla distrikt anslutna till Chicago. Staden kallas "Windy City" på grund av sitt hårda klimat som kännetecknas av varma somrar och bittert kalla och blåsiga vintrar. Chicago är också hemstad till basketlaget "Chicago Bulls" där den legendariske Michael Jordan var frontmannen, "Chicago Cubs" är stadens baseboll lag. Chicago är en pulserande musikstad med många roliga barer och klubbar.

Vi besöker Willis Tower. Världens 9:e största byggnad med en höjd på 442 meter, 2.232 steg, 110 våningar och en supersnabb hiss (70 sekunder). "Tower" var länge världens högsta byggnad, men har överträffats av den 828 meter höga Burj Khalifa i Dubai. Byggnaden är fortfarande USA’s högsta, och från toppen av "Sky Deck" kan du se in i fyra amerikanska delstater (OBS! Sky Deck biljetter måste bokas i förväg, vi rekommenderar att köpa "Fast Pass" för att slippa stå i lång kö). Efteråt åker vi till Adams Street för att ta ett gruppfoto vid början av Route 66. Vi fortsätter att utforska allt som Chicago har att erbjuda, "The Magnificent Mile" (shoppinggatan på Michigan Avenue, Chicago "Strip"), vattentornet, Navy Pier och Millennium Park (se upp för utomhuskonserter). OBS! Kom ihåg att ha bra skor! Vi kommer att gå en hel del under dagen.

På kvällen går vi till Chicagos berömda Blues Club, Kingston Mines. Det är en mycket gammal klubb med en rik historia. Välkända och mindre kända bluesartister spelar kontinuerligt från en av två scener. Detta är en upplevelse som vi rekommenderar. Vi tar kör tillbaka till hotellet litt före midnatt.

Dag 3:  Milwaukee, Harley Davidson Factory & Museum                                  

Vi börjar dagen med att köra till Milwaukee för en rundtur i Harley Davidson fabriken där de tillverkar de berömda Powertrain motorerna. Vi får se hur de monterar ihop motorerna och testar dem. Vi får också träffa de som arbetar på fabriken. En av resans höjdpunkter!

Efter rundturen kör vi till Milwaukee där vi får en rundtur i den nya och mycket intressanta Harley Davidson Museum, hvor vi äter Biker lunch. Här finns historien om Harley-Davidson, den första och de senaste cyklarna, det finns något för varje smak. Här är det möjligt att tillbringa större delen av dagen. Efteråt återvänder vi för att utforska Chicago.

Dag 4: Chicago–Springfield, IL                                    
Körsträcka dag 1: 334 km, ca. 4,5 t effektiv körning

Detta är dagen då vi börjar vårt äventyr på Route 66 ! De som önskar kan starta dagen med en tidig frukost på den legendariska Lou Mitchells, en "Route 66 Diner" som har varit i drift sedan 1923 (innan Route 66 öppnades). Efteråt samlas vi framför hotellet för gemensam avfärd till Eagle Rider där vi kommer att hämta ut cyklarna - årets modell av Harley Davidson. Cykeln du har bokat för resan är planerad, och alla nödvändiga försäkringar ingår.

Kom ihåg: Kontrollera cykeln ordentligt för eventuella repor, skador, samt att det finns olja och bränsle i tanken - innan körning.

När alla är redo på cyklarna färdas vi den 400 mil långa Route 66. Chicago försvinner bakom oss när vi kör västerut för ett unikt äventyr fullt av historia, upplevelser och roligheter. Vi gör vårt första stopp i Joil, Blues Brothers hemstad, vi stannar och tar en glass, sedan kör vi vidare till Wilmington och "Gemini Giant" där vi äter lunch. Vi fortsätter vår resa längs Route 66 till Pontiac och förbi den gamla macken vid Odell (som är ett bra exempel på många av de stationer som har öppet dygnet runt) innan vi kommer till Springfield - dagens stopp.

Dag 5:  Springfield, IL – St Robert, MO                      
Körsträcka dag 2: 415 km, ca, 5,5 t effektiv körning

Detta kommer att vara en dag av det äkta och traditionell Route 66 körning och stora landskap. Många småbyar, gamla städer och historiska Route 66 platser. Vårt första stopp blir på Mt. Olive och en gammal Route 66 bensinstation. Vi fortsätter vidare till Hamel där vi tar en paus på en liten traditionell Route 66 diner och njuter av solen utomhus.
Vi fortsätter färden genom flera småbyar tills vi kommer till St Louis där vi stöter på en av de mest kända landmärkena i USA, "The Gateway Arch". Ett monument som restes för att hedra pionjärerna som gick västerut, det kan ses på 6 km avstånd. St Louis var länge civilisationens sista utpost och precis de verkliga pionjärerna kör vi förbi "Ark" och stannar för att föreviga ögonblicket.
När vi er ute ur St Louis sätter vi kurs mot de magnifika bergen i Ozarks som är bland de mest natursköna längs Route 66 - Håll kameran redo!

Nästa stopp är Stanton och Jesse James Museum i Meramec Mines. Där vi har möjlighet att gå in i grottorna där Jesse & hans gäng gömde sitt byte som de hade rånat under sina många räder. Efter att vi har sett Jesse James gömställen kör vi vidare genom hisnande landskap och småbyar längs historiska Route 66 innan vi gör ett stopp i pittoreska Cuba. Turen fortsätter till Devil’s Elbow som en gång var den djupaste vägen i Missouri. Det sista stoppet är St Robert.

Dag 6:  St Robert – Vinita, MO                                        
Körsträcka dag 3: 375 km, ca. 5 t effektiv körning

Det är en ny dag med en massa spännande körning på Route 66 genom tre stater, Missouri, Kansas och Oklahoma. Vi kör genom "hjärtat" i USA som bjuder på många olika upplevelser och intryck. På samma vis som människor ursprungligen körde Route 66.

Första anhalten är Springfield, Abraham Lincoln hemstad, där vi tar en paus på en äkta Route 66 hotell. Vi fortsätter till en traditionell Route 66 station - Gay Parita Sinclair, som för närvarande drivs med hjälp av donationer och försäljning av Route 66-effekter. Föraren Gary (den snällaste mannen på Route 66?) brukar bjuda på färskt hemodlad melon som smakar helt underbart efter att ha kört flera timmar på cyklarna. Vi fortsätter förbi Joplin, och sen är det "Välkommen Kansas."

Resan genom Kansas på Route 66 är mycket kort, cirka 31 km. Vi stannar vid de berömda "4 Women on the Route" och Marsh Rainbow Arch Bridge, njuter av den historiska auran innan vi fortsätter vidare till Baxter Springs och in i Oklahoma.

Oklahoma är staten som har bevarat det mesta av den ursprungliga Route 66 (totalt, kan du köra ca 633 km), och invånarna i Oklahoma är de som idag använder Route 66 mest för att mycket av den nya Interstate 44 är avgiftsbelagd med vägtull. Det var i Oklahoma folk började använda begreppet "The Mother Road". Oklahoma är också den stat där landskapet förändras från frodigt till torrt. Vi kör genom flera småstäder innan vi kommer till vårt sista stopp för dagen, Vinita.

Dag 7:  Tulsa – Weatherford                                        
Körsträcka dag 4: 282 km, ca. 4 t effektiv körning

Vi fortsätter vår resa längs Route 66 i det vackra och grönskande Oklahoma til vårt första stopp för dagen; Route 66 Harley Davidson i Tulsa. Nästa stopp kommer att vara på Stroud, där vi tar ett besök på det roliga Rock Café. Resan fortsätter längs de många små och mysiga Route 66 städer och stannar vid ett flera för att säkerställa våra semesterminnen. Sedan kör vi direkt till Oklahoma City och där vi äter lunch (Oklahoma City är den 31:a största staden i USA enligt befolkningen, men den största är den 8:e om man ser till landareal).  

Efter maten fortsätter vi vårt Route-äventyr. Vi kommer till Yukon som är den berömda countryartisten Garth Brooks hemstad. Vi fortsätter vidare till El Reno innan vi påbörjar den sista sträckan till Weatherford där vi övernattar.

Dag 8:  Weatherford – Amarillo                                
Körsträcka dag 5: 305 km, cirka 3,5 t effektiv körning

Denna dag förflyttar vi oss till cowboy land och landets största stat - Texas. Detta kommer att vara en dag av med en del Highway-körning då nya Interstate 40 är lagd ovanpå på Route 66 i Texas.
Vår första stora stopp är Clinton, där vi besöker ett stort Route 66 museum, som omfattar tiden från 1920 till nutid. Här tar vi god tid på oss (ca 1 timme) innan vi går till Elk City och National Route 66 Museum där vi tar bilder framför den stora Route-66 skylten och äter lunch.

Vi säger adjö till Oklahoma och kör in i Texas. På vägen till Amarillo stannar vi i McLean på ett traditionell Route 66 Diner. Sen är det raka vägen till Amarillo där vi har flera roliga stopp. Första stoppet är den lokala Harley-Davidson återförsäljaren och Cavender’s Boot City (biiig boots shop). Där finner ni många roliga unika saker att köpa med hem. Sedan kör vi till hotellet och checkar in innan vi plockas upp i limousine och blir körda till en Route 66 legend: "Big Texan Steakhouse" där kan du äta den berömda 2,2 kg biffen. De som lyckas äta hela måltiden inom 60 minuter (2,2 kg biff, bakad potatis, sallad, räkcocktail och smör) få måltiden gratis. Många har försökt - de flesta klarar det inte. Rekordet är 8 minuter och 52 sekunder. Antar du utmaningen?

Dag 9:  Amarillo - Santa Fe                                                                
Körsträcka dag 6: 452 km, ca. 4,5 t effektiv körning

Det kommer att bli en varm kördag i cowboyland med långa platta slätter och landskap. Vi kommer att köra en del på I-40, eftersom delar av gamla Route 66 inte längre går att köra på i detta område.

Första stoppet är den berömda "Cadillac Ranch" där du kan signera ett mycket speciellt konstverk. Därefter kör vi till Adrian, som är "MidPoint Route 66 US" då har vi kommit halvvägs till Los Angeles. Vi tar en kopp kaffe på den lokala MidPoint diner'n innan vi kör ut ur Texas och in i New Mexico. Vi kör vidare till Tucumcari och besöker "Blue Swallow" (the friendliest motellet on R66). Vi passar på att äta lunch i Tucumcari innan vi kör till Santa Rosa.

Dagens sista stopp är Santa Fe, en av de vackraste städerna i västra USA. Santa Fe är vårt hem de kommande två nätterna. Det tar inte många minuter på Santa Fe’s smala gator tills du älskar både staden och befolkningen.

Dag 10:  Santa Fe

Vi har kört över halvvägs av vårt Route 66-äventyr, och vi tar en ledig dag för att ladda batterierna och njuta mer av det underbara Santa Fe. Staden ligger högt upp i bergen "Sangre de Cristo" och är rik på spansk och indiansk historia och kultur. En unik blandning som man kan se i lokal konst och arkitektur.

Dagen står er fritt att använda som ni vill. Ni har möjlighet är att gå på en riktig "shooting range" och provskjuta olika vapen, en unik möjlighet för dem som vill provskjuta under kontrollerade förhållanden. Vädret avgör om vi skjuter inomhus eller ute (OBS! Skytte måste bokas i förväg). En annan möjlighet är att koppla av vid poolen, njuta av de många konstgallerierna, utforska Santa Fe eller ta en guidad statstur. Du kan också köpa lokal konst på den lokala marknaden. Glöm inte att prova "The Green Chili stew" som har blivit en favorit bland våra gäster. Santa Fe’s matkultur är berömd. På kvällen går vi på en riktig cowboy restaurang, äter biff, dricker öl och whisky - njuta av en riktig cowboy livsstil.

Dag 11:  Santa Fe – Gallup                                                              
Körsträcka dag 7:  363 km, ca: 5 tim effektiv körning

Vi förflyttar oss ut ur cowboyland och tar oss vidare in på indianskt territorium. Det kommer att bli en händelserik dag - vi kör genom landet där indianerna har levt i århundraden.

Vi börjar med att köra på de små slingrande och roliga vägarna till Madrid där filmen "Wild Hogs" med John Travolta spelades in. Här kan du gå in i baren där killarna satt i filmen och koppla av med en uppfriskande drink. Sedan kör vi strax utanför Albuquerque där vi äter lunch.

Vi kör raka vägen till Acoma Sky City. Acoma är indianernas heliga stad som ligger på toppen av en hög "Mesa" (bergformation). Vi parkerar vid Acoma museet, köper biljetter, plockas upp och tas med buss till den heliga staden (det är förbjudet att gå upp på egen hand). När vi kommer upp på toppen måste vi hålla ihop och närheten av guiden. Det kommer också att finnas möjlighet att köpa handgjord indiankonst. Vi avslutar dagen med att köra till Gallup.

Dag 12: Gallup – Williams                                                                   
Körsträcka dag 8: 394 km, ca. 4,5 t effektiv körning

Detta blir en dag med ökenkörning och unika naturupplevelser. Vi kör först in i Navajo och Apache territoriet till Petrified Forest (den förstenade skogen) och Painted Desert. Är det sten eller trä? Och är sanden målad? Vi kör igenom detta underbara naturreservat som är ett minne för livet. Vi fortsätter till Holbrook och Winslow där vi gör ett stopp vid "hörnet". De som är Eagles fans vet vad "Standing on a corner in Winslow, Arizona" betyder. Där äter vi också lunch.

Efter att vi justerat blodsockret fortsätter vi längs Route 66 till Williams, som är en helt rå Route 66 småstad med många tuffa souvenirbutiker som är väl värda ett besök. Här övernattar vi.

Dag 13: Grand Canyon – Seligman            
Körsträcka dag 9:  259 km, 3 tim effektiv körning

Detta är resans höjdpunkt för många. Välkommen till Grand Canyon!

Strax innan "ingången" ligger en helikopterbas som är dagens första stopp. De som tar en helikoptertur får en upplevelse de aldrig kommer att glömma. Att sväva i luften över ett av världens sju underverk och uppleva detta naturfenomen på nära håll är helt magisk. Rekommenderas verkligen!
Efter helikopterturen kör vi en snabb tur till besökscentret där vi ser världens mest sedda Imax film. När man ser filmen känns nästan som om man står i Grand Canyon. Innan vi kör in i Crand Canyon äter vi gemensam lunch. I Gran Canyon kommer vi att ta årets semesterbilder!

OBS! Helikopter måste bokas i förväg!

Vi kör vidare till lilla Seligman. I Seligman har en av de största förespråkarna för Route 66 sitt ursprung. Seligman är en rolig, mysig och traditionell Route 66-stad, full av roliga fototillfällen.

Dag 14: Seligman - Las Vegas                                  
Körsträcka dag 10: 383 km, ca. 4,5 t effektiv körning

Detta är den andra dagen vi kör i öknen under mycket varma förhållanden och med underbara landskap. Första stopp är Hackberry, en liten traditionell R66 bensinstation, fullproppad med historia,som tagen ur en gammal film. Vi njuter av en glass eller cola i skuggan. Efteråt kör vi vidare till Kingman och Oatman - en gammal västernby i Mohave (kommun) som etablerades av två guldgrävare år 1915. Vägen till Oatman består av smala slingrande vägar på olika höjdnivåer med utsikt över berg och ökenlandskap. Idealisk för filmning, kanske resans bästa möjlighet. Kom ihåg att låsa din cykel i Oatman, och se upp för åsnor & laglösa cowboys på gatorna.

Vi kör ut ur Oatman och fortsätter längs FRWY 95/93 till Hoover Dam (även kallad Boulder Dam) som ligger på gränsen mellan Nevada och Arizona. Hoover Dam byggdes under perioden 1931-1936, under den stora depressionen, och donerades av president Franklin D. Roosevelt 30 september 1935. Vägen från Hoover Dam är spektakulära, med natur och omgivning som är svår att beskriva, den måste upplevas. Efter vårt stopp vid Hoover Dam bär det av raka vägen till Las Vegas.
Vi kör in i Las Vegas tidigt på eftermiddagen, och kör till hotellet som ligger mitt på "The Strip", parkera cyklarna och checkar in. Efteråt äter vi en gemensam middag på Hard Rock Café som ligger nära hotellet. Resten av kvällen är fri, men vi rekommenderar ett besök på Mirage där du kan se ett vulkanutbrott under kvällen var 15:e minut. Trädgården förvandlas till ett flammande inferno. Inne på kasinot finns sällsynta vita tigrar.
Vattenshowen utanför Bellagio är också ett minne för livet!

Dag 15: Las Vegas                                                                                                                                                                   

Bara njut!  Nu befinner du dig i en av de roligaste städerna i världen, "The city of sin". Staden som har allt, vackra byggnader, unika shower, kasinon och alla möjliga typer av underhållning. Vegas är aldrig tråkigt!
Dagen är fri, så ut och se dig omkring och utforska staden. Det är gångavstånd till de allra flesta av stadens sevärdheter. Vi rekommenderar en tur till Caesars Palace, Bellagio, MGM, Stardust, Treasure Island, The Venetian, Mirage och Wyatt.

Vi äter middag tillsammans på The Harley Davidson Café, som ligger ca. mitt på "The Strip". I taket finns original av Harley-modeller upphängda, dessutom kan du fotografera en av de ursprungliga cyklarna som användes i inspelningen av "Easy Rider" -filmen med Jack Nicholson & Peter Fonda.

Dag 16: Las Vegas - Los Angeles                                 

Körsträcka dag 11: 434 km, ca: 5 t effektiv körning

Denna dag är det city, highway- och ökenkörning som gäller, det kommer att bli mycket varmt. Vi rekommenderar därför att köra med hydration-/kylväst, vilket gör det lättare att klara av värmen. Vi äter frukost och kör "the strip" innan vi tar gruppfoto vid den berömda "Välkommen till Las Vegas"-skylten. Sen åker vi till Los Angeles, stannar i Calico Ghost Town, och äter lunch i Barstow.
Efter lunch kör vi raka vägen tillbaka till LA, där vi återlämnar cyklarna hos Eagle Rider.

Dag 17: Universal Studios & Hollywood Boulevard                                                                 

Vi samlas utanför hotellet och kör till Hollywood Boulevard för att ta tunnelbanan till Universal Studios. Här finns det många spännande och roliga upplevelser. Alla går som de vill och det är lätt att hitta fram. Vi rekommenderar att börja med Studio Touren. Det ger dig en snabb introduktion till Universals historia och hur flera kända filmer har gjorts (under dagen kommer det att bli långa köer och väntetider på Studio Touren). Andra aktiviteter som vi rekommenderar är Transformers, King Kong 3D, Terminator, Jurassic Park, Waterworld och The Simpsons.

Obs! Entré till alla attraktioner ingår i biljetten. För att slippa stå i långa köer rekommenderar vi att ni köper "Fast Pass".

På eftermiddagen samlas vi för att ta en gruppbild och äta middag tillsammans på Hard Rock Café. Därefter tar vi tunnelbanan ner till Hollywood Boulevard och "Walk of Fame". Trottoarerna har över 2.500 bronsstjärnor av kända konstnärer, filmstjärnor osv. Du kommer att uppleva ‘Pulsen’ från Hollywood Boulevard om natten och du kan se den berömda Hollywood-skylten. Vi besöker också Mann’s Chinese Theathre, den historiska teatern där många klassiska filmer haft sina världspremiärer och har flera personliga hälsningar från de största filmstjärnor i entrén. Det finns också flera pubar där du kan njuta av en uppfriskande drink och uppleva Hollywood by night.

Dag 18: Hemresa (Santa Monica Pier - Venice Beach)

Vi checkar ut från hotellet och resar hem.

Om vi har tid kör vi ner till Santa Monica Pier, sista anhalten av den ursprungliga Route 66. Efteråt går vi upp till Venice Beach som är en sällsynt färgstark upplevelse. Här finns konstnärer, gatumusikanter, hippies, kroppsbyggare (utomhus gym), rullskridskoåkare, skateboardåkare osv. som gärna visar upp sig. Dessutom finns det många gatuförsäljare och roliga butiker som säljer de märkligaste saker. Venice är allt annat än tråkig! Här äter vi en sista lunch tillsammans.

Vi säger adjö till Route 66, Los Angeles och åker hem.

 

Undrar du över vilket håll som är bäst att köra? Från Chicago eller LA?

Svaret är "båda hållen". Den ursprungliga Route 66 vägen sträcker sig från Chicago till Los Angeles, men vi kan också rekommendera att köra från Los Angeles till Chicago, från väst till öst. Det är samma väg och huvudprogram, men du får lite extra upplevelser när du kör LA-Chicago. På så vis mer för pengarna! Dessutom får du de coolaste upplevelserna (Hollywood, Las Vegas och Grand Canyon) medans du är utvilad och du avslutar resan med Harley Davidson Museum i Milwaukee och Tour Harley fabriken.

Anmärkning 1: Detta program ger riktlinjer för aktiviteter och upplevelser du kommer att vara med på under resan. Avvikelser kan förekomma, men vi garanterar att våra glada guider kommer att göra sitt  yttersta för att genomföra programmet som beskrivs som ett minimum - så långt det är möjligt och under omständigheter som vi kan påverka. Vi arbetar ständigt med att förbättra programmet, det är möjligt att du kommer att få positiva överraskningar. Kolla uppdateringar på våra guidade turer.

a

a