Rumänien, dag för dag

2016-11-01

Detta blir en resa med många upplevelser av både historia och natur i en mindre känd del av Östeuropa. Reservation för mindre ändringar i rutten beroende på väder (i bergen kan vägar vara avstängda vid oväder).


Självklart stannar vi och hälsar på i greve Draculas slott! 

3 sept – 4 sept färja Karlskrona -Gdynia
Vi träffas på färjeläget i Nynäshamn. Kör ombord , inkvarteras i hytterna och samlas sedan för en gemensam middag där vi bekantar oss med varandra och har tillfällen att prata om resan.  

4 sept Gdynia- Piotrkov Trybunalsky 
Vi äter frukost på färjan och kommer i hamn i Gdynia på morgonen. Det blir en transport sträcka på 40 mil till  Piotrkov Trybunalsky där vi övernattar. 

5 sept Piotrkov Trybunalsky - Krakov
Vi startar tidigt och kör mot Krakov, en av Polens vackraste och trevligaste städer. Innan Krakow har vi möjlighet att stanna till och besöka koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau. Dagsetapp 20 mil. 

6 sept  Krakov
Vi ägnar oss en hel dag åt Krakov. Vi rekommenderar en utflykt med svensk guide till Wieliczka saltgruva med sin magnifika saltkatedral. Resan anordnas av lokal turistbyrå och kostar cirka 400kr ( hämtning från hotell, buss, inträde och svensk guide).

Hotellet vi bor på ligger i närheten av sevärdda Schindlers fabrik (bara 600m) och cirka 1,5 km från centrum, med bra kollektiv trafik. 

7 sept Krakov-Oradea
Vi startar tidigt och kör från Krakov genom de vackra Tatra bergen, genom Slovakien och Ungern ner till Rumänien. För det mesta är det en transportsträcka på 56 mil. Vi stannar för övernattning i närheten av Oradea i Rumänien.

8 sept Oradea-Sighisoara
Vi tar en sent start på dagen då det finns möjlighet att bada i termalvatten bassänger på morgonen. Sedan  startar färden mot Sighisoara, Draculas födelsestad vid ca 11 tiden. Dagsetapp cirka 30mil. 

9 sept Sighisoara-Bran
Vi går på stadsvandring i Sighisoara strax efter frukost och kör sedan mot Draculas slott i Bran 14 mil.  Vi kommer att bo i Bran 3 nätter på en pensionat 600m ifrån Draculas slott. Bran är en gammal rumänsk bergsby med många sköna mc vägar runt omkring. 

10 sept - utflykt till Transfågarasan
Fria aktiviteter. En utflykt startar tidigt på morgonen och styr mot en av det vackraste vägarna i Europa, känd från programmet TopGear , Transfågarasan. Vägens högsta punkt vid Lacul Balea ligger på 2042m höjd. 30 mil. Läs mer om vägen här

11 sept  fria aktiviteter eller gemensam utflykt Peles/Brasov/Sfinxen
Vi åker till Sinaia och besöker det vackra kungliga slottet Peles under morgonen därefter kan vi åka till Brasov och besöka Svarta kyrkan. Brasov är stad i Transsylvanien, gammal och välbevarad med många sevärdheter. På vägen mellan Sinaia och Brasov kan vi stanna i Busteni, ta linbanan upp i bergen, besöka en av naturens under kallad Sfinxen. Den ligger på 2000 m höjd och man kan också, vid klart väder, beskåda ett vidunderligt landskap vid sina fötter när man går av linbanan. 

12 sept Bran-Timisoara
Vi kör 32 mil till revolutionstaden Timisoara där vi får se kyrkan där revolutionen startades , december 1989, av den frispråkige ungerska pastorn Laszlo Tökes.

13 sept Timisoara – Wien
Timisoara – Wien 55 mil. Vi startar tidigt på morgonen för att kunna njuta av Wien by night

14 sept Wien – Leipzig
Ttransportsträcka Wien – Leipzig, cirka 60 mil och mest motorväg. Tidig start. 

15 sept  Leipzig - Rostock
Vi kör sista sträckan 38 mil och på kvällen tar vi färjan från Rostock

16 sept Trelleborg-hem
anländer vi till Trelleborg tidigt på morgonen, där vi säger tack och hej och skiljs åt om man inte vill samåka hem med någon.

Timisoara


Brasov


Vi kör en av det vackraste vägarna i Europa, känd från programmet TopGear , Transfågarasan


Kungliga slottet i Peles