Kalaskul med krokar, kust, kurvor, korkek och kullar i Portugal!

Två gånger per år, i början av april och oktober, kan du resa med SMC Travel till Algarvekusten i södra Portugal. Resan har varit fullbokad sedan starten 2021 och det är inte förvånande. Här får man köra på helt fantastiska vägar i ett skönt klimat och vackert landskap.

Hyra och bo
Vi landar på flygplatsen i Faro på lördag eftermiddag och möts av guiden Olov som bor i Lagos sedan några år. Bagaget körs till Lagos åtta mil bort där vi har vårt hotell under veckan. De hyrda motorcyklarna hämtas ut i närheten av flygplatsen. Vi hade hyrt BMW GS 750/1200 men på grund av leveransproblem fick de flesta i stället splitter nya Honda NC 750 X. Snart är vår grupp på tio deltagare på väg. Alla blev nöjda när vi checkade in på det fyrstjärniga hotellet Marina Rio. Rummen var utmärkta med utsikt mot marinan och ingen behövde gå hungrig från frukosten. Motorcyklarna var dessutom inlåsta i garaget hela veckan vilket gjorde att vi kunde sova lugnt.

Köra i grupp
Gruppkörning är alltid spännande, särskilt om man ska köra med elva vilt främmande personer. Men det var inga problem att träffa ett gäng hojåkare och sedan köra tillsammans 140 mil utan missöden. Körningen fungerar eftersom motorcyklister följer grundregler för att köra i kortege och dessutom är bra på anpassning till nya trafiksituationer. Varje morgon gick Olov igenom vad som skulle hända. När vi kom tillbaka avslutades dagen med information om kvällens begivenheter och vad nästa dag skulle innehålla. Olov hade också stor hjälp av Bertil som körde sist i gruppen och såg till att ingen kom bort.

Kurvor och vacker natur
Finns Europas bästa och kurvigaste vägar i Portugal? Jag tror det. Och med två guider som bott i Portugal ett antal år och ägnat mycket tid åt att hitta de absolut häftigaste vägarna blev ingen besviken. Vi körde dagsturer på 20-30 mil, de flesta i bergen. En stor fördel med bergskörningarna var att vi var nästan ensamma på vägarna som slingrade sig upp och ner. På toppen av högsta berget Foia var det bara 8 grader, annars höll sig temperaturen mest runt behagliga 15-20 grader. Vi körde bland annat genom skogar av korkek, blommande apelsinlundar, såg vattenbrist i dammar, besökte olika utsiktsplatser och banan i Portimao.

Två dagar körde vi längs kusten, dels till Cabo de Sao Vicente som är Europas sydvästligaste punkt, dels tillbaka till flygplatsen via Lagoa. Här var det betydligt mer trafik och turister och en helt annan natur men fortfarande massor av kurvor. Algarves kust är unik med 15 mil långa sandstränder som bryts av genom klippformationer. Stränderna har utsetts till världens bästa flera gånger av World Travel Awards. Den som vill kan lägga till några dagar på resan vilket ett par killar gjorde i vår grupp.

Umgås i grupp
Även om några i gruppen kände varandra sedan tidigare var de flesta främlingar för varandra. Men, som alla vet är motorcyklister otroligt trevliga människor när man väl börjar prata med varandra. Vi var en brokig grupp som skrattade mycket under veckan, både under dagsturerna och på kvällarna. Den sociala delen är nästan lika viktig som körningen och denna resa var inget undantag. Gruppen hängde ihop även på kvällarna över god mat och dryck. I Lagos finns alla slags restauranger och vi testade tapas, indiskt, fisk och skaldjur, italienskt och annat gott på kvällarna. Luncherna bestod av mustiga grytor eller varma mackor, beroende på resmål. Bästa måltiden var sannolikt lyxlunchen på o’Paulo i Arrifana vid Europas sydvästligaste punkt. Efter långhals till förrätt åt vi en läcker gryta med marulk, räkor, musslor, ris till varmrätt – varje portion hade räckt till tre personer

I början av december öppnar bokningen till våra resor 2023. Vill du åka med oss till Portugal så är tipset att boka snabbt – resorna säljer slut snabbt! Länk till våra resor.

  
Lunchstopp på populärt MC-ställe i bergen.

 

 


Vi hämtar hyrhojarna.

 


Stränderna och badet är helt OK i Algarve.


Stopp längs den dramatiska kusten


Vacker utsikt uppe i bergen.


Californien ligger i Portugal!Utsikt över Lagos Marina från balkongen. 


I dinosauriernas fotspår