Europas hjärta dag för dag

2018-11-12

Så här ser resplanen ut. Reservation för smärre ändringar av rutter och boenden eftersom det kan hända saker på vägen och fram till avresa.

Allmänt om körning och lunch
På motorvägar brukar vi köra i mindre grupper medan andra sträckor kör vi i storgrupp. Vill du köra en sträcka själv är det OK, bara du meddelar någon av guiderna i förväg om du avviker från gruppen. Det händer att vi handlar i någon butik efter vägen och har picknickmåltid som lunch. Många tycker att det blir för mycket med 2 lagade mål mat om dagen. Ta därför med kniv, sked, gaffel och kanske en mugg och termos samt pulverkaffe.

Lördag den 25 maj till Trelleborg
För dem som kommer norrifrån brukar vi samlas på Mac Donalds på A6 i Jönköping för gemensam färd över Österlen till Trelleborg, avresa klockan 12.00 från A6. Hela gruppen samlas klockan 19.00 i Trelleborg för gemensam middag på restaurang i närheten där vi bekantar oss med varandra och bl a  pratar om körsätt för att hålla ihop gruppen.

Söndag 26 maj
Efter att ha kört av färjan i Rostock kör vi motorväg cirka 60 mil till Prag för att komma fram och hinna se lite av staden. Vi har parkering i garage i anslutning till hotellet, och hinner med en promenad till gamla stan och över den berömda Karlsbron. Gemensam middag för dem som vill.

Måndag 27 maj
Från Prag till Budapest kör vi motorväg, cirka 60 mil. Gemensam middag för dem som vill. Kanske tar vi en pilsner på kvällen vid Donaustranden med den upplysta borgen på berget på andra sidan floden som blickfång.

Tisdag 28 maj
Vi har ingen planerad MC-körning denna dag. Vi tillbringar dagen i Budapest, som är Jans födelsestad och han skall guida runt så att ni får lite kännedom om staden och dess mest berömda sevärdheter; Hjältarnas torg, den äldsta delen av Buda med Fiskarbastiljonen, samt innerstaden och vi hinner kanske även med ett besök på ett termalbad.

Onsdag 29 maj
Från Budapest blir det ca 30 mils körning till nordöstra Ungerns vindistrikt. Vi tar vägen över den ungerska Pusztan och slättlandet. Vi bor i närheten av Eger, bland bergen med lövskogar och vinodlingar. Här finns resterna av en gammal borg där ungrarna på 1500-talet länge höll stånd mot turkarna vid en belägring. Vacker skogsnatur avbruten av vinodlingar. Middag ingår i resans pris. Dagsetapp cirka 35 mil. 

Torsdag 30 juni
Utflykt, ca 25 mil, till en stor droppstensgrotta vid Aggtelek, som ligger vid slovakiska gränsen. Vägen dit går genom vinodlingar, små byar med storkbon och gröna lövskogar. Boende på samma hotell som natten innan, och middag ingår.

Fredag den 31 maj
Från nordöstra Ungern till Szombathely vid Ungerns västra gräns med besök vid Balatonsjön, Ungerns Riviera på vägen. Vi kommer bo på ett ungerskt variant på Gasthaus. Det är ett litet hotell med värdshus där vi kommer att äta en gemensam middag. (ingår ej i priset).På morgonen avresa mot Millstatt.

Lördagen den 1 juni
Från Sopron till Seeboden kör vi ca 35 mil genom de lägre alperna, genom ett mycket vackert landskap där flädern blommar. Vägen slingrar sig genom dalarna och vykortsbilderna avlöser varandra. Gemensam middag ingår.

Söndagen den 2 juni
Från Seeboden till Uttendorf. Vi kör ca 16 mil över Grossglocknerpasset på 2574 m, som är resans höjdpunkt i dubbel bemärkelse. Förhoppningsvis har vi tur med vädret och får se ett fantastiskt alplandskap med vita bergstoppar. Självklart stannar vi i SMC-metropolen Heiligenblut, och det händer att vi också stannar till i Zell am See innan vi åker till hotellet i Uttendorf, där middag ingår.

Måndagen den 3 juni
Detta är en utflyktsdag. Salzburg är en vacker stad inom räckhåll. En annan tripp är den till de två örnnästena, dels Hitlers sommarresidens Kehlsteinhaus i Brechtesgaden, dels det slott där filmen Örnnästet spelades in. Den som vill kan göra egna utflykter. Uttendorf ligger inom rimligt avstånd från många sevärdheter.  Vi bor kvar i Uttendorf och middag ingår.

Tisdagen den 4 juni
Vi kör från Uttendorf till Landeck, ca 20 mil. Vackra vägar som slingrar sig mellan bergen. Besök i Innsbruck på vägen innan vi stannar i Landeck.  Middag ingår.

Onsdagen den 5juni   
Vi stannar i Landeck. Här finns möjlighet för egna utflykter. En planerad rutt görs via Silvrettapasset till Italien via Schweiz och Lichtenstein. Stelviopasset inom räckhåll för den som vill. Middag ingår.

Torsdagen den 6 juni
Vi vänder hemåt, från Landeck till en by nära Bayreuth, Tyskland, ca 46 mil. Vi kör via Ettal, väster om Garmisch Partenkirchen, där vi stannar till vid Bayerns konungs sommarslott Linderhof en stund. Sedan kör vi vidare till Bayreuth i Tyskland. Gemensam middag för dem som så önskar.

Fredagen den 7 juni
Vi kör från Bayreuth till Rostock, cirka 56 mil och nattfärja till Sverige. Gemensam avslutningsmiddag för dem som så önskar. 

Lördagen den 8 juni
Vi anländer till Trelleborg. Efter avsked på kajen kör alla hem till sig. 


Fluelapass mot Italien. 


Jan Barath guidar i sin hemstad Budapest, en mycket vacker och sevärd stad. 

 


Den sjunkna kyrkan i Curon fVenosta

 


Grottan i Aggtelek

 


En glad grupp i Heligenblut.

 


Glada deltagare på toppen av Grossglockner - Edelweisspitze

 


Bitvis ligger snön djup vid sidan av vägen.