Kalla Kriget i Sverige 20 juli - 24 juli

2020-06-10

Under fem dagar kombinerar vi MC-körning med en titt i backspegeln för att se hur Sverige skulle skyddas under Kalla kriget. Vi besöker större museer och anläggningar som visar hur svenska försvaret hade tänkt skydda landet mot ”lede fi” under Kalla Krigets dagar. Vi besöker Västerås flygmuseum, Brigadmuseum i Karlstad, Maritiman i Göteborg, Husqvarna fabriksmuseum, Flygvapenmuseum i Linköping och Fem-öresfortet i Oxelösund. Vi kör huvudsakligen på mindre vägar (ej grus) och försöker undvika stadstrafik och Europavägar. Vi kör bland annat på Sveriges häftigaste MC-väg, Brudfjällsvägen i Dalsland och bor på trestjärniga hotell. Resan startar i Västerås och avslutas i Oxelösund. På grund av covid-19 kan det finnas risk för att ett planerat besök vid något museum måste ställas in, alternativt att vi inte får någon guidning där.

Boka resan här

Bokning
Sista anmälningsdag är 6 juli. Om resan till 1 juli inte har minst 6 anmälningar kommer den att ställas in och gjorda anmälningar återbetalas pga den korta framförhållningstiden. 

SMC Travels resevillkor

Resans profil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-Körning och Natur.

Pris
Förare/passagerare:
6 200 kronor
Enkelrum: Möjlighet till enkelrum finns  garanterat i Jönköping och Linköping, kanske i Filipstad och Trollhättan. 
Enkelrumstillägg: 1500 kronor

I priset ingår:
- Samtliga hotellnätter, del i dubbelrum, inklusive frukost
- Alla inträden enligt dagsprogrammet inklusive guide. På samtliga besöksplatser är ambitionen att få en guidad tur/visning av professionell guide.
– Två guider genom hela resan
- GPS-rutter i gdb- och gpx-format

I priset ingår inte:
- Mat och dryck
- Bensin
- Försäkringar

Om kriget kommer
Kommer du ihåg broschyren som beskrev hur samhället skulle mobilisera om kriget skulle bryta ut under Kalla Krigets dagar? Temat för denna resa är att se hur Sverige hade tänkt skydda oss under Kalla kriget i kombination med härlig mc-åkning! Det blir besök vid våra större museer och anläggningar som visar hur svenska försvaret var organiserat, bemannat och bestyckat under Kalla Krigets dagar.

Vi väljer i huvudsak mindre vägar och försöker undvika stadstrafik och större vägar där detta är möjligt. Vi kör bland annat på Sveriges häftigaste mc-väg: Brudfjällsvägen i Dalsland! Vi håller ett behagligt tempo på vägarna och anpassar oss efter vägen, trafiken, vädret och deltagarna. Alla vägar är asfalterade. Dagspassen varierar mellan 14 och 25 mil beroende på dagens aktiviteter, resan är totalt 100 mil.  Turen lämpar sig därför både för den vana föraren som den med mindre erfarenhet, med eller utan passagerare

Resan dag för dag

Måndag 20 juli
Samling utanför Västerås flygmuseum senast kl 10.00. Museet har just färdigställt en utställning om Kalla kriget. Efter en kort genomgång och egen presentation får vi en guidad visning av museet. Efter lunch åker vi små, fina vägar mot Bergslagen till vårt hotell Filipstad. Dagsetappen är ca 21 mil.

Tisdag 21 juli
Mindre vägar till Karlstad där vi har en guidad tur på Brigadmuseum under förmiddagen. Brigadmuseum är ett upplevelsemuseum som väl visar och beskriver hur det såg ut inom armén. Vi gör en tidsresa från 1945-1991 där vi får känna, lyssna, läsa och uppleva Kalla kriget. Under eftermiddagen åker vi bland annat Brudfjällsvägen, Sveriges häftigaste mc-väg, ner till Håverud i Dalsland. Vi fortsätter därefter till Trollhättan, tankar och checkar in på hotellet. Dagsetappen är ca 25 mil.

Onsdag 22 juli
Vi lämnar Trollhättan och åker de 10 milen till Maritiman i Göteborg. Det blir en guidad visning av Maritiman. Här får vi se ett antal fartyg där vi koncentrerar oss till Flottans tre krigsfartyg, bland annat jagaren Småland och ubåten Nordkaparen! Efter lunch fortsätter vi gamla vägen mot Borås och sedan småvägar till Jönköping där vi övernattar. Dagsetappen är ca 25 mil.

Torsdag 23 juli
Vi startar med besökt på Husqvarna fabriksmuseum 09.00. Museet omfattar hela Husqvarna-fabrikens produktion och med en hel del mc-godis. Via mindre vägar fortsätter vi längs Vättern upp till Mjölby och vidare till Malmslätt utanför Linköping. Det blir guidad visning på Flygvapenmuseum som har en prisbelönt fast utställning om Kalla kriget, och där vi får se den nedskjutna men nu bärgade svenska DC-3:an. Därefter till vårt hotell i Linköpingstrakten. Dagsetappen är ca 15 mil.

Fredag 24 juli
Nu tar vi oss via småvägar över Vikbolandet till färjan över Bråviken vid Skenäs. Sista etappen går till Fem-öresfortet i Oxelösund. Fortet är ett fd hemligt Kustartilleribatteri nedsprängt i berget! Här får vi en guidad visning och avslutar resan cirka 14.00. Vi säger tack och hej efter visningen.  Dagsetappen är ca 15 mil.

Deltagarens ansvar
- Giltigt körkort
- Försäkring, kolla rese- och avbeställningsskydd
- MC-försäkring

Frågor om resan besvaras av
Erik Mårtensson, 070-560 78 38, e-post

Guider till Kalla Kriget i Sverige
Erik Mårtensson och Ragne Gustafsson är våra guider på resan. Bägges mc-intresse vaknade under 90-talet och dom har sedan dess genomfört många turer tillsammans, inom Sverige, Spanien och Sydafrika. Deras bakgrund är officerare i flygvapnet och båda har jobbat i centrala staber under Kalla Kriget-epoken.

Torsdag 23 juli

Klicka på bilderna för större format

Karta över resan

Om kriget kommer - information från Kalla Krigsåren

Vi kör på fina MC-vägar

J 35 Draken

Jagaren Småland

Vi kör bara asfaltsvägar

KA Batteri

Vi stannar och tittar på akvedukten i Håverud