Sturgis & USAs bästa backroads dag för dag

2015-11-03

Detta program ger riktlinjer för aktiviteter och äventyr du kommer att ta del av under resan. Avvikelser kan förekomma.


Klicka på bilden för att göra den större!

Dag 1: Avresa - Ankomst Denver
Vi träffas vid incheckningen på den flygplats som du valt att resa ifrån.Obs!: Kom till flygplatsen minst 3 timmar före avresa! Flygningen till USA tar ca 12-15 timmar. Planen är bekväma och serverar mat & dryck samt underhållning.

Efter ankomsten på flygplatsen i Denver och när du hämtat ditt bagage möts du av en av våra guider i ankomstområdet. Sedan kör vi tillsammans till hotellet som ligger i närheten av flygplatsen. Efter att alla checkat in på sina rum och gjort sig hemmastadda samlas vi för ett välkomstmöte med introduktion av alla deltagare och guider, samt information om vad som kommer att hända under din vistelse i Denver. Kvällen använder vi till att lära känna varandra och vi tar oss till en gemensam middag på amerikanskt vis.

Dag 2 : Denver (Äventyr & upplevelser)
Vi startar dagen med ett informationsmöte där vi går igenom allt praktiskt inför resan och förberedelser inför utlämning av våra hojar. Kom ihåg: Ta med en kopia av ditt kreditkort och körkort (båda sidor). Efter mötet tar vi oss till Mile High Harley Davidson för att komplettera utrustningen. Resten av dagen ska vi bruka till att uppleva Denver och bl.a. provsmaka ett lokalt öl. Därför är nästa stopp Denver centrum för att se Colorado State Capitol, Blue Bear, och Larimer Square, där vi även intar vår lunch. På eftermiddagen går vi till Wynkoop Brewing Company for en visning av bryggeriet och provsmakning av de lokala brygderna. Här äter vi också middag.

Fakta om Denver
Denver är den största staden och huvudstad i den amerikanska delstaten Colorado . Staden har en befolkning på 634 265 , och är rankad som den 23:e folkrikaste staden i USA . Den ligger ca: 12miles (19 km) öster om foten av Rocky Mountains. Denvers smeknamn är " Mile - High City "eftersom den officiella höjden är exakt  5,280 fot (1.609.3 m.) över havet , vilket gör att Denver ligger högst över havet bland de större städerna i USA. Den 105:te meridianen väster om Greenwich passerar genom Union Station och är tidsreferens för Mountain Time Zone. Denver är också känt för sina många mikrobryggerier, som den är full av. Så här går det att faktiskt  ”smaka”sig genom staden.
Dagens sevärdheter: Colorado State Capitol, Blue Bear, Larimer Square, Wynkoop Brewing Co

Dag 3 : Denver - Gunnison , CO (Kördag 1 : 330 km)
Vi börjar vårt Sturgis & Back Roads-äventyr! Vi samlas utanför hotellet för gemensam transport till Eagle Rider där vi hämtar ut motorcyklarna – årets modeller av Harley Davidson. Motorcykeln du har bokat förresan står redo och väntar på dig - alla nödvändiga försäkringar ingår. Kom ihåg: Kontrollera motorcykeln ordentligt för eventuella repor, skador, samt att det finns olja ochbränsle i tanken – innan körning!

När alla är redo på cyklarna startar vår 406 mil långa resa. Denver försvinner bakom oss när vi kör söderut på ett unikt äventyr fyllt av historia, äventyr och roligheter! Vi börjar med att köra lugnt så att alla hinner att vänja sig med kör förhållandena . Vårt första stopp blir i Morrison och pustar ut och tar en extra kontroll av cyklarna innan vi börjar köra på roliga slingrande vägar i Black Canyon. Vi tar det lugnt till en början så at alla får vänja sig vid körförhållandena och temperaturen. Vårt första stopp blir redan efter ca: 30 min i Long Beach där vi äter en tidig lunch och gör extra säkerhetskontroll på våra motorcyklar, utrustning och förare innan turen börjar på riktigt.

Vi börjar vårt äventyr på äventyrliga motorcykelvägar och back roads på Higway 74 mot Evergreen och fortsätter mot Confier och Bailey. Därefter är det raka vägen till Fairplay, upprinnelsen till den kända tecknade serien South Park. Vi äter lunch här innan vi besöker ”Spökbyn” Southwest Park City, som i dag drivs som ett museum. Här får du se hur det såg ut i den gamla Western. Efter att vi alla har blivit lite cowboy-präglade fortsätter vi sydväst till Gunnison, där vi övernattar. Vi slappar och delar våra erfarenheter från äventyrets första etapp.
Dagens sevärdheter: Highway 74 - Southwest Park City Museum (Ghost town)

Dag 4: Gunnison - Durango (Kördag 2: 372 km)
Det blir en enastående dag, där vi på allvar startar vårt backroads äventyr. Vi startar med att köra mot Curecanti National Park, där vi tar av mot Silvertread Highway. Efter det blir det en otroligt vacker färd på härliga motorcykelvägar mot Lake City och South Fork. Vi stoppar under vägen för att njuta av utsikten och omgivningen. Dagens lunch intas på en äkta Amerikansk ”lodge”. Därefter sätter vi kursen söderut mot majestätiska Wolf Creek Pass, med utsikt över hela dalen samt Treasure Mountain och Alberta Peak. Vi fortsätter till Pagosa Springs och Piedra, innan vi ankommer Durango, som markerar starten på vår färd mot Million Dollar Highway/San Juan Skyway. Durango är en gammal gruvby, där skattjägare kom hoppfulla för att utvinna guld och silver värt över hundratals millioner dollar frånde mineralrika fjällen i området. Detta har gjort att Durago alltid har varit en välmående stad, som inte är präglat av nedgångstider. Innevånarna i Durango är inte påverkade av nutidens stress och jäkt, men är gästfria och vänliga, så vi kommer att få en trevlig kväll i den här speciella staden.
Dagens sevärdheter: Silvertread Historic Byway, Lake city, Wolf Creek Pass, Historic Durango

Dag 5 : Durango - Moab , UT (Kördag 3 : 355 km) 
Detta är en av resans höjdpunkter - dagen är fylld med spektakulära körupplevelser! Välkommen till Million Dollar Highway även kallad San Juan Skyway - rankad som nr 4 bland USA's bästa motorcykelvägar. Detta blir en körupplevelse utöver det vanliga och ett minne för livet. Ha kameran redo!

Vi kör genom spektakulära bergstrakter, på fantastiska back roads (både med stigningar och nedförsbackar), hårnålskurvor som slingrar sig längs berget, vattenfall och gamla Pioneer städer. Vägen fick sitt berömda namn "San Juan Skyway" eftersom bergspasset vi kör igenom ligger på 3,353 m. (11.000 ft.) över havet, med en fantastisk utsikt . Det är nästan så att vi kan röra vid himlen. Vi kommer att göra ett flertal stopp längs vägen för att njuta av denna unika upplevelse. När vi kommit till vägens slut är det möjligt att du kommer att önska att köra samma väg tillbaka. Väl framme vid vårt stopp San Juan Skyways, Ouray - äter vi lunch och försöker smälta alla intryck.När vi fyllt upp våra magar med mat och dryck fortsätter vi vår resa. Som om San Juan Skyway inte var nog fortsätter vi resten av dagen på våra back roads genom bergen mot Moab, Utah vilket ligger vid ingången till fantastiska Arches National Park . I dessa omgivningar tillbringar vi kvällen och natten.
Dagens sevärdheter:San Juan Skyway / Highway 550 Durango - Ouray , Moab

Dag 6: Moab, UT - Park City, UT (Kördag 4: 370 km)
Vi börjar dagen med att köra in i fantastiska Arches National Park. Här ser du unika klippformationer som kan ta andan ur dig och som du sent kommer att glömma. Arches National Park har den största koncentrationen av naturstensvalv, det 73.000 tunnland stora området har över 2.000 av dessa mirakel från naturen. Arches Park är full av röd, torr öken, kryddat med de märkligaste eroderade sandstensformationer som existerar, tinnar, spiror, balanserande stenar och valv. Vi tillbringar mycket tid här så alla får tid att ta några av årets bästa semesterbilder.
Efter att vi har tagit in Arches National Park fortsätter vi på vår resa norrut mot Salt Lake City där vi kör igenom Price, Provo och Deer Creek State Recreational Area innan vi kommer till dagens sista stopp ParkCity.
Dagens sevärdheter: Arches National Park, Pris och Deer Creek Reservoir, Jordanelle Reservoir.

Dag 7: Park City, UT - Moran, WY (Kördag 5: 470 km)
Denna dag beger vi oss till magiska Yellowstone National Park. Och startar körningen på Wild West Run för att sedan köra genom Evanston till Cokeville Meadows National Wildlife Refuge. Här stannar vi till för att njuta av omgivningarna. Sedan fortsätter vi på fjällvägar tills vi kommer till Palisades Reservoir och cowboybyn Jackson som ligger vid inkörningen mot Yellowstone. Här kör vi in i Snake River och Moran, där vi kommer att övernatta.
Dagens sevärdheter: Cokeville Meadows National Wildlife Refuge, Gros Ventre Wilderness.

Dag 8: Moran - Cody , WY (Kördag 6: 330 km) 
Välkommen till ännu en av resans höjdpunkter. Detta kommer att bli en lång dag som är fullspäckad med unika och ovanliga upplevelser. Vi kör in i det fantastiska Yellowstone och börjar dagen med att köra på en av USA's mest populära motorcykelvägar - Wild West Run (Jackson - Yellowstone Lake) .Vi kör igenom Moran och Jackson Lake innan vi äter lunch vid spektakulära  Yellowstone Lake.
Därefter fortsätter vi vidare till Old Faithful Geyser som fortfarande är en av de mest aktiva gejsrar med sina förutsägbara utbrott ungefär var nittioförsta (91:a) minut. Här tar vi god tid på oss till att utforska området och äter lunch i detta imponerande naturområde. Givetvis ser vi ett av Old Faithfuls utbrott medan vi är här. Efter Old Faithful Geysir sätter vi kursen vidare in i Yellowstone och kör välkända Grand Loop Road. Vi stoppar vid Artist Point för att njuta av den häftiga utsikten, innan vi fortsätter till Yellowstone Lake, kör vi igenom Fishing Point och längs insjön. Sista etappen går till Cody, byn som är uppkalladefter William Frederick Cody eller ”Buffalo Bill” som han är mer känd som. Buffalo Bill var central i etableringen av Cody och det finns många museer och sevärdheter om honom och vilda Westernshistoria, vi ska besöka någon av dem (Buffalo Bill Center of the West). Här skall vi bo i två nätter.
Dagens sevärdheter: Wild West Run, Jackson Lake, Yellowstone Lake, Old Faithful Geysir, GrandLoop Road, Artist Point, Fishing Point, Cody.

Dag 9: Chief Joseph Byway – Beartooth Highway (Dag 7:364 km)
Tiden är kommen för turens höjdpunkt; körning på fantastiska Beartooth Highway! (rankad somUSAs bästa/nr 1, motorcykelväg). På vägen upp till Beartooth Pass kör vi den häftiga Chief Joseph Scenic Byway, som är en fin uppvärmning till äventyret som väntar. Beartooth Highway har inte uppnått sin ikonstatus bland bikers över hela världen utan grund; var förberedd på unika snirklande fjällvägar upp och ner för fjällsidan, med hårnålssvängar och utsikt så att man tappar andan. Detta är även turens mest krävande köretapp, så vi kommer att köra i ett behagligt tempo, så att alla får god tid till att njuta av turen och utsikten. Njut och ha kameran klart, du kör nu på en av världens bästa motorcykelvägar. Ta in detta – detta är en upplevelse du inte kommer att glömma!

Vi äter lunch i den lilla mysiga fjällbyn Red Lodge, innan vi sätter kursen motsatt väg och kör samma väg som vi kom. Denna dag får du alltså köra både Beartooth Highway och Chief Joseph Scenic Byway åt bägge håll. Efter ankomst till Cody besöker vi ”Buffalo Bill’s center of the west” och utforskar denna mysiga by. Middag intas självklart på Buffalo Bill’s Irma Hotell.
Dagens sevärdheter: Beartooth Highway, Chief Joseph Scenic Byway, Beartooth Pass, Red Lodge,Buffalo Bill’s Center of the west, Irma Hotel, Cody.

Dag 10: Cody - Gilette, WY (Kördag 8: 408 km)
Vi fortsätter att köra på sköna backroads och fantastiska motorcykelvägar. Kursen sätts östöver mot Lovell och Bighorn Lake. Därefter kör vi in i Bighorn National Forest och Bighorn Canyon för att köra Baldy Pass Medicine Wheel (Scenic) Passage. Vi tar ett stopp vid Baldy Pass innan vi fortsätter och kör Cutler Hill Medicine Wheel (Scenic) Passage (Vi är säkra på att leendet kommer att sitta klistrat). Nästa stopp är den lilla cowboy-byn Sheridan, här äter vi lunch och besöker byns lilla fjällbryggeri. När energin är påfylld fortsätter vi söderöver mot Buffalo och Gillette, där vi ska övernatta.
Dagens sevärdheter: Bighorn Canyon & National Forest, Baldy Pass Medicine Wheel Passage,Baldy Pass, Cutler Hill Medicine Wheel Passage, Sheridan.

Dag 11: Gilette – Sturgis, SD (Kördag 9: 279 km. 
Vi fortsätter på sköna vägar till Keyhole Reservoir och Devils Tower. Här tar vi in omgivningen och dessa spektakulära formationena medan vi förbereder oss för Sturgis. Vi sätter kursen mot Sundance (byn är uppkallad efter den indianske Sun Dance ceremonin), som också var hembyn till bankrånaren Sundance Kid. Vi tar en stopp vid statyn av Sundance Kid, innan vi kör igenom Spearfish Canyon och vacker natur som i en tavla som bara naturen kan göra.

Nästa stopp är Deadwood, här besöker vi ”No 10 Saloon” där Wild Bill Hickock blev skjuten då han spelade poker (Kort kombinationen han satt med då han blev skjuten kallas nu ”Dead Mans Hand”). Deadwood ligger nu innanför ett indianreservat och har därför alla rättigheter inom gambling. Det var också här Calamity Jane (den berömda kvinnliga skarpskytten) träffade Wild Bill första gången (senare blev de ett par). Sista etappen är till den lilla byn Sturgis som nu är centrum för alla aktiviteter runt Sturgis Motorcycle Rally. Glädj dig! Du är nu på USAs äldsta och mest legendariska MC-Rally. Vi parkerar cyklarna och brukar kvällen till att ta in alla aktiviteter på Sturgis denna kväll. Det är tid för Biker Party och vi besöker den berömda Knuckle Saloon!
Dagens sevärdheter: Devils Tower, Sundance, Spearfish Canyon, Deadwood, Sturgis MC Rally.

Dag 12 : Sturgis , SD - Black Hills Run (Kördag 10: 275 km
Denna dag kommer vi att köra det berömda och populära Black Hills Run, njuta av alla de fantastiska sevärdheterna omkring Sturgis - innan vi släpper oss helt lös på Sturgis Motorcycle Rally. Första stopp för dagen är Black Hills Harley Davidson i Hill City, där vi tar ett prat med andra likasinnade.  
Vi fortsätter till Crazy Horse Memorial, som är världens största monument skuret ut ur berget (När det var färdig var den 195 meter bred och 172 meter hög, och världens största skulptur). Arbetet är finansierat av frivilliga donationer. När allt stod färdigt var det också planlagt av museer och universiteteter. Crazy Horse är en Sioux-indianer som levde 1838–1877 och är känd för sitt motstånd mot den amerikanska armen.Nästa post på programmet är Custer State Park og Wildlife Loop, detta är område som trollband General George A. Custer på grund av sin vackra natur och omgivning. Gör dig klar för en upplevelsehelt utom det vanliga. Vi kommer till att köra bland levande buffel och andra djur i detta unika natur-reservat. Här intar vi vår lunch.

Vi fortsätter med att köra fina Iron Mountain Road till Mt. Rushmore (berget med de tre presidenthuvudena). Efter att vi har tagit in intrycken kör vi till Rapid City, som också är fullt av liv och rörelse under Sturgis Rallyt.  Därefter kör vi den korta etappen till Sturgis, parkerar cyklarna och låter oss riva loss med i alla aktiviteterna under Sturgis Rally. Denna kväll drar vi ut till Full Trottle Bar.
Dagens sevärdheter: Black Hills Run, Crazy Horse Memorial, Wildlife loop, Mt Rushmore,Iron Mountain road, Deadwood, Rapid City, Sturgis, Full Trottle Saloon.

Dag 13: Sturgis Motorcycle Rally(Äventyr & Upplevelser)
Njut av Sturgis Motorcycle Rally! Använd dagen efter Dina egna önskemål till att delta på allt, liv ochrörelse på ”modern” av alla bikerträffar. De som önskar drar denna kväll på konsert ute på Buffalo Chip (NB: biljetter måste förbeställas).Till vardags är Sturgis en liten "spökstad" med bara 6.400 invånare. I början av augusti varje år förvandlas staden till ett centrum för 500.000 mc-entusiaster från över 40 olika länder. Sturgis Motorcycle Rally är USA's äldsta bikerträff (etablerad 1938) och har blivit legendarisk bland motorcyklister i hela världen. Hela veckan är fylld med action och roligheter i denna spektakulär miljö. Vi bor mitt i centrum av Sturgis och deltar i de bästa festiviteterna.
Dagens sevärdheter: Sturgis Motorcycle Rally

Dag 14 : Sturgis - Alliance , NE (Kördag 11: 347 km
Vi lämnar Sturgis och sätter kurs söderut. Första stoppet är återigen Rapid City. Här tar vi en paus innan vi börjar vår spektakulära körsträcka i Badlands National Park. Badlands robusta skönhet lockar besökare från hela världen. Dessa slående geologiska avlagringar innehåller några av världens rikaste samling av fossiler. Forntida däggdjur såsom noshörningar, hästar och sabeltandade tigrar gick här en gång i tiden. Parkens 244.000 hektar består av olika sorters gräs och prärie. Där lever idag bison, Bighorn, präriehundar och svartfotade illrar.

Vi fortsätter sydöver till Wounded Knee, platsen för «Massakern vid Wounded Knee», som var den sista väpnade sammanstötningen mellan Lakota-stammen (Sioux, Dakota) och USAs armé(29.desember 1890). Den amerikanske armen använde fyra hotchkiss maskingevär som sköt kraftiga femtio skott i minuten, medan lakota-krigarna knappt hade några vapen. Då kanonaden slutade, låg153 (män, kvinnor och barn) av de 350 indianerna döda i snön, 51 var skadade (4 män, 47 kvinnor och barn) varav några avled senare. Inget stolt ögonblick i Amerikansk historia. Sista etappen går till den lilla byn Alliance, där vi ska tillbringa vår sista natt ”on-the-road”.
Dagens sevärdheter: Rapid City, Badlands Nat Park, Wounded Knee, Bridges to Butte Hwy, Alliance

Dag 15: Alliance – Denver CO (Kördag 12: 384 km
Vårt äventyr längs USAs bästa back roads går mot sitt slut, detta är vår sista kör etapp. Vi fortsätter söderöver och kör till Sidney och Sterling. Därefter till Fort Morgan och äter lunch. Nästa etapp är raka vägen till Barr Lake State Park, där vi tar en paus i backen innan vi kör in till Denver för att leverera tillbaka cyklarna och byter till lite lättare kläder.

Vi tillbringar eftermiddagen i närheten av hotellet. Här äter vi också en sista avskedsmiddag tillsammans och gör oss klara for hemresan.  
Dagens sevärdheter: Sterling, Fort Morgan, Barr Lake State Park

Dag 16: Hemresa Denver
Vi säger adjö till USA's Bästa Back Roads, Denver och reser hem. Gemensam avresa i buss till flygplatsen