Ungern 13/8 - 24/8 VincentResor

2014-10-15

Ungern är ett land som har en mycket gammal kultur. Under en period var Österrike – Ungern Europas största nation som sträckte sig från delar av Frankrike i väst och Tyskland och Polen i norr.
Idag är Ungern ett land som 2004 inträdde i EU. I de områden som jag föredrar att vistas i förekommer det inte någon turism att prata om. Ute på Pusztan har vi köpt en vinkällare som är vår bas för att knyta kontakter med lokalbefolk­ningen och skaffa oss kun­skaper om Ungerskt vardagsliv.
Byn heter Nemesnadudvár och har 800 hushåll 2200 invånare och 800 vinkällare. Detta är helt unikt i Ungern och Europa.

 

Tor  13 aug Dag 1

Vi tar färjan från Karlskrona 21:00 till Gdynia i Polen med ankomst 9.00
När vi gått på båten träffas vi för en välkomstinformation i ett konferensrum. Kaffe och macka ingår. På båten har vi del i dubbelrum. Frukost på båten

Fre 14 aug Dag 2   43 mil

Här har vi startsträckan. Resan går först på motorväg för att efter 18 mil köra på mindre vägar. Vi kör till Pabianice  sydväst om Łódź, till ett litent men gemytligt hotell.

Lör 15 aug Dag 3   36 mil

Vi börjar med att köra till Auschwitz och Birkenau för att göra ett studiebesök. Därefter har vi bara 2 mil till Kety där vi bor på ett mysigt hotell beäget centralt vid torget. 

Sön 16 aug Dag 4   25 mil

Idag har vi en av de vackraste turerna över bergen i Slovakien. Resan går på  serpentinvägar uppe i bergen dock inte så branta som i Österrike. Det är söndag och vi slipper den tunga trafiken.

Mån 17 aug Dag 5  35 mil

Nu  åker vi  mot ”vår” by Nemes­nádudvar. Här bor vi privat i hus eller vinkällare, och får möjlighet att se hur Ungrarna bor samt njuta av deras gästfrihet.
På kvällen äter vi en hemmalagad middag i vår vinkällare

Tis 18 aug Dag 6   16 mil 

Idag gör vi en utflykt vilket innebär att vi inte behöver ta med oss packning mer än för dagen. Vi ska få se något av Ungerns nationalsymbol, Pusztan-ryttarna som visar prov på en otrolig skicklighet och bl a rider 5-spann med en ryttare stående bak på två hästar. Vi intar också en lätt lunch.

Efter det åker vi till Kiskunmajsa och badar på ett av Ungerns många termalbad. Det är ett hälsobad, vilket innebär att man tar vatten 5-800 meter under jord som innehåller massor med mineraler som är nyttiga för hälsan. Det finns över 1000 varma källor i Ungern, vilket endast överträffas av Island i Europa. Sedan åker vi tillbaka till Nemesnádudvar för middag i vinkällaren.

Ons 19 aug Dag 7

Tidig morgon avfärd med buss till grann­­staden Baja (25 km) där man har en lokal mat och prylmarknad. Mycket att se och köpa. Här passar vi också på att äta langos en Ungersk specialitet.

Efter lunch åker vi buss till Kovac vin­källare i grannbyn Hajos, (10 km) En lokal vin­producent som tillverkar 300 000 liter vin om året. Här får vi möjlighet att titta på den utrustning han använder till att producera vin samt lagra och buteljera vinet. Vid lagringen har man ekfat som rymmer upp till 17 000 liter. Vi får här också en lokalt tillredd Ungersk middag.

Tors 20 aug Dag 8   16 mil

Nu börjar resan hemåt vi åker tvärs genom Ungern. Resan går på mindre vägar. Vi tar en färja över Balatonsjön där vi stannar på ett hotell alldeles invid sjön. Idag finns möjlighet att åka en runda runt Ballatonsjön eller varför inte promenera ner till badet om det är fint väder.

Fre 21 aug Dag 9  18 mil

Nu bär det vidare på fina vägar norrut till Nitra i Slovakien, här bor vi mitt inne staden. Vi räknar med att vara framme före lunch och det finns då möjlighet att på egen hand göra en utflykt i de omgivande vackra bergsområdena under eftermiddagen.  

Lör 22 aug Dag 10  36 mil

Nästa etapp går över bergen i Tjeckien på fina böljande vägar för att övernatta i Jesenik i norra Tjeckien på ett mysigt hotell vid centumtorget.

Sön 23 aug Dag 11   35 mil 

Vackra vägar genom södra Polen. Vi kör sedan en transportsträcka över platt landskap för att övernatta  i Zielona Gora.

Mån 24 aug Dag 12  32 mil 

Vi åker på lite större bra vägar i västra Polen för att ta färjan från Swinoujscie kl 21.00 till Ystad med ankomst 08.00. 

 

Allt detta ingår i resans pris:

  • Boende i dubbelrum
  • Frukost alla dagar.
  • Alla måltider med en måltidsdryck utom på  färjan till Polen och Ysatd samt lunch dag 8 och 9.
  • Kaffe och macka ingår vid välkomst­informationen på färjan.
  • Alla utflykter och entréavgifter som står i programmet.
  • Buss i Nemesnádudvar.
  • Färjebiljett över Balatonsjön.
  • Vägskatt i Polen.

 

 

Pris Förare     15 450 kr

Pris passagerare       13 450 kr

 

Resan lämpar sig för den som vill åka touring på krokiga vägar men inte vill ha branta stup vid sidan. Går bra med både touring och custom men man måste klara att köra upp till  40 mil på en dag och kunna köra så fort som hastighets­begränsningarna tillåter. En lugn resa med mycket sociala upplevelser. Inga sidovagnar eller släp.

God hotellstandard = ***  

Har du några frågor kontakta Vincent Engström mobil  070-59 39 033
mail  vincent@vincentresor.se eller SMC:s kansli 0243 - 66970

Boka din resa här 

Resevillkor SMC Travel

a

a

 

 

 

 


a