Resan dag för dag

2014-09-16

Dag 1:
Avresa från Stockholm, Arlanda

Dag 2:

Ankomst Cape Town
Vår lokala guide hämtar oss på flygplatsen. Lite beroende på ankomstiden, får vi en välkomstdrink på Bloubergstrand och kan njuta av utsikten över Table Mountain.
Därefter får vi skjuts till hotellet där vi äter en gemensam middag.

Dag 3 Cape Town:

Den här dagen disponerar du som du vill. Vår norske guide tipsar gärna om aktiviteter, och vad den vackra staden Cape Town har att bjuda på.

Dag 4: Cape Town - Montague 220 km, 20% grus

Vi blir hämtade på hotellet kl. 08.00 och åker till uthyrningsfirman, där vi hämtar våra hojar. Nu börjar äventyret! Väl ute ur cape Town sätter vi kursen mot härliga Baines Kloof Pass, kör förbi Worchester och Robertson till Montague. Staden är känd för torkad frukt, och sina varma källor.

Dag 5: Montague - Oudtshoorn 240 km, 20% grus

Idag ska vi köra över många mindre bergspass och övergångar på Route 62, några av dem på härliga grusväger. Vi får också långa slätter i savannliknande landskap i Klein Karoo innan vi kommer till Oudtshoorn.

Dag 6: Oudtshoorn med omnejd 220 km, 40% grus

Idag ska vi köra över ett av Sydafrikas mest spektakulära bergspass, Swartberg. Det är nästan omöjligt att besöka landet utan att ha kört igenom detta pass, på motorcykel! Först besöker vi charmerande Prins Albert , staden ligger mitt i distriktet som kallas Great Karoo. På eftermiddagen återvänder vi till Oudtshoorn.

Dag 7: Oudtshoorn - Addo National Elephantpark 400 km, 20% grus

Lång dag på hojen, men vi vill gärna komma fram till parken så tidigt som möjligt. Addo är 145 000 hektar stort, har ungefär 400 elefanter, ca 450 bufflar, mängder med giraffer, zebror och antiloper. Safari på eftermiddagen.

Dag 8: Addo, ingen körning

Idag nyttjar vi största delen av dagen i den här fantastiska parken, i en öppen och specialanpassad bil. Parken grundades 1931, efter att nästan samtliga elefanter i området var utrotade av bönder som som ville skydda sina grödor.

Dag 9: Addo - Knysna 400 km, 20% grus

En kort bit på småvägar innan vi kommer till motorvägen mot Port Elisabeth och vidare mot den vackra bergskedjan Langeberg. Vi kör över vackra Prins Albert passet innan vi kommer till  "ostronstaden" Knysna.

Dag 10: Knysna - Mossel Bay 280 km, asfalt

Detta är dagen då vi utforskar Garden Route och kör över ett flertal mindre bergspass, tar oss tid att njuta av utsikten över långa, vita sandstränder. På eftermiddagen kommer vi till Mossel Bay. här finns bl.a. en kopia av en portugisisk Caravelle - ett skepp som rundade Kap Horn 1488.

Dag 11: Mossel Bay - Arniston 340 km, asfalt

Nu sätter vi kursen västerut! Vi stannar till i den historiska staden Swellendam, har kanske tid för ett besök på Colonial Museum innan vi kör till Cape Agulhas - Afrikas sydligaste punkt, där Indiska Oceanen och Atlanten möts. Därifrån fortsätter vi till den lilla staden Arniston.

Dag 12: Arniston - Stellenbosch 260 km, 30% grus

Från Arniston är det på härliga grusvägar vi kör mot nästa mål, Hermanus, den bästa platsen i världen för valskådning! Därefter följer vi den spektakulära kusten längs False Bay tills vi kommer till Stellenbosch. Landets näst äldsta stad med ett stort universitet och stora vingårdar. Här kan du njuta av vinprovning och en bättre middag.

Dag 13: Stellenbosch - Cape Town 220 km, asfalt

Sista dagen på MC! Vi kan naturligtvis inte besöka Sydafrika utan att ha varit på Kaphalvön. Efter besöket där kör vi över kända Chapmans Peak innan vi fortsätter mot Cape Town, där vi startade vår resa.

Dag 14: Cape Town

Det är dags för hemresa på eftermiddagen. Farväl Sydafrika!