FIM-rallyn med Aimo

Aimo Nietosvuori är en legend, både inom FIM-rallyn och i övriga MC-sammanhang. Hans medlemsnummer i SMC är 1. Han har alltså varit med sedan tidernas begynnelse i organisationen. När han 1967 blev anmäld till sitt första FIM-rally hade han inte en tanke på att det skulle bli en svit av FIM-rallyn 50 år i rad - men så blev det. 

Nu har Aimo sammanställt sina minnesanteckningar till reseberättelser om sina egna minnen och upplevelser och han delar här med sig av dem. Vi publicerar här några av berättelserna. Klicka på rubrikerna nedan för att läsa berättelserna.

 

1967 Moskva - Aimos första FIM-rally

SVEMO hade anmält mig att delta i FIM-rallyt i Moskva, allt detta utan att ens fråga mig. De hade betalat anmälningsavgiften för mig och resten fick jag ordna själv. Jag visste ingenting om vad som skulle hända...

1968 Perugia Italien

...Men jag ville egentligen inte åka alldeles ensam, jag var verkligen inte så tuff eller världsvan än, någon bra kompis vore bra för att stärka självförtroendet. Vi hade ju rätt många medlemmar i klubben i Västerås, jag kände alla men skulle det finnas någon som vore intresserad av att åka till Italien och något mera.

1969 Krakow

Det blev nytt år och ny sommar och även nytt FIM-rally. Jag borde ha fått nog i detta lag, men jag beslöt att fortsätta ändå. Det var ju ändå jag som satt stenen i rullningen, så nu får jag väl ta konsekvenserna för det. Men det var trevligt på något sätt i alla fall och främsta orsaken var nog det, att hitta något verkligt program för organisationen vars ordförande jag var fortfarande.

1970 Prag

Och så var det dags att planera för årets FIM-rally, som skulle organiseras av Tjeckoslovakien. Målet skulle vara i Prag, den gamla vackra huvudstaden. Prag hade ju gått framåt med Dubjecks hjälp, men hans närmande mot väst krossades av ryssarna våren 1969

1971 Middleburg

Detta år skulle FIM-rallyt organiseras av Holland, i en liten stad nära Belgiska gränsen. Nu var det nära nog för oss Svenskar så det kanske skulle komma flera deltagare.

1972 Ohrid

Detta år skulle jag långt, väldigt långt. Ned till Sydjugoslavien ända till Grekiska gränsen. Detta skulle bli den längsta sträckan för mig någonsin på mc. Och för det hade jag reserverat många dagar.

1973 Francavilla al Mare

Detta år skulle vi till Italien, lång ned till Francavilla al Mare. Mitt andra FIM-rally i Italien, den förra var ju mer eller mindre fiasko. Hoppas de har lärt sig mera, men den italienska federationen är rik och har många kontakter med maffian.

1974 Krems

Detta år skulle jag till Österrike. Dock inte mitt första besök i detta land, som enligt min mening är också väldigt vackert och turistvänligt.

1975 Lublin

Lublin ligger i östra Polen, egentligen ganska långt för oss i denna okända öststat. Jag gillar inte alls att åka i dessa länder, en del andra tycker att det är bra för det är så billigt. Jag är inte ute och äventyrar efter prislappen, jag åker dit jag vill och betalar vad det kostar.

1976 Neptun

Årets FIM-rally var den längst avlägsen för mig hittills. Neptun ligger vid Svarta havet i Rumänien. Dessutom ännu en öststat, det verkade inte roligt alls. Men har man gett sig i leken, så får man leken tåla.