Ostkanten – En smakbit av Sverige 10-13 maj

2017-10-24

Häng med på en kortsemester i Sverige. MC-touring som är behaglig och varje dag innehåller vackra scenerier, fina vägar, intressanta stopp och upplevelser. Vi kör en 4-dagarstur genom Södermanland, Östergötland, Västmanland och Uppland.
Kurviga, vackra vägar, ett underbart svenskt kulturlandskap samt hög klass på boende och mat gör denna tur till en härlig upplevelse att njuta av. Detta är en resa som även passar dig som inte har så stor vana av MC-touring.

Resan genomförd!

Boka resan här. 

SMC Travels resevillkor

Reseprofil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare/passagerare: 6 200 kronor
Enkelrum: På några resor finns möjlighet att boka enkelrum. Detta måste först undersöka med guiden på resan, då får du också prisuppgift. Finns möjlighet att boka enkelrum får vi ett meddelande av guiden. Sedan skickar vi faktura till dig för enkelrumstillägg.

I priset ingår
- Tre övernattningar på hotell med god standard, del i dubbelrum
- Halvpension, tre frukostar och tre 2-rättersmiddagar (exklusive måltidsdryck)
- Inträden
- Guidning

I priset ingår inte
- Övrig mat, fika och måltidsdryck
- Bensin
- Övriga personliga utgifter

Torsdag 10 maj
Vi börjar vår resa med att ta oss på mindre vägar förbi Södertälje och vidare genom det fagra Södermanland. Vårens grönska, glittrande sjöar, skogar och öppna fält utgör sceneriet. Södermanland har mängder av små slingrande MC-vägar och idag ska vi prova på några av dem. Vårt första stopp blir i Malmköping där vi fikar och får höra lite om ortens historia. Vi passerar Harpsund, stadsministerns rekreationsbostad. Lunch intas på en golfrestaurang, innan vi tar oss en titt på ett av de större sörmländska slotten, Ericsberg. Vi beger oss söderut och passerar Kolmården för att ta färjan över Bråviken till Vikbolandet. Siktet är nu inställt på skärgårdsmetropolen Arkösund. Vi bor på nyrenoverade Arkösunds hotell, där vi också tillsammans äter vår middag.

Fredag 11 maj
Efter en stärkande frukost är vi redo för nya äventyr. Dagen börjar med att vi via slingrande vägar tar oss till färjan vid Stegeborg. Ett fikastopp hinner vi med innan vi besöker en större lantgård med modern mjölkproduktion. Där får vi en guidning och ser hur kossorna har det. I gränslandet mellan Småland och Östergötland hittar vi platsen för dagens lunchstopp. Därefter beger vi oss mot Östgötaslätten och tar oss via Linköping till Motala. Där besöker vi Motala Motormuseum. Det innehåller, förutom fordon, massor av andra fina saker att titta på. Vårt hotell ligger vid hamnen, så några kanske lockas av en liten promenad till kanalbåtarna före middagen. Den som inte får nog av museet före middagen kan, som hotellgäst, titta in där igen efter middagen.

Lördag 12 maj
Nu ska vi ta oss genom skogsområdena mellan Östergötland och Södermanland. Vi kör på fina småvägar till Vingåker och dagens förmiddagsfika. Bron vid Hjälmaresund tar oss vidare mot Arboga där vi äter lunch och tittar på Robotmuseet, en unik exposé över svensk robothistoria. Eftermiddagen bjuder på ett besök vid Nostalgibyn, där man byggt upp autentiska miljöer från 50- och 60-talen. Där finns också möjlighet att fika. Dagens slutmål är Wedevågs Herrgård, där vi bor och äter ståndsmässigt.

Söndag 13 maj
Sista dagen på vår resa kör vi genom delar av Västmanland och Uppland. Det finns gott om vägar i den här delen av landet, så vi kan undvika de stora europavägarna och istället nyttja det mindre vägnätet. Efter frukost beger vi oss till Surahammar. Där besöker vi ett ideellt drivet mc-museum. 120 utställda mc och möjlighet till fika. Därefter sätter vi kurs mot Uppsala, där det blir lunchstopp och lite kulturhistoria. Via vägar som funnits sedan vikingatiden tar vi oss till Upplands Väsby, som är slutpunkten för vår resa.

Boende och mat
Vi har valt bra hotell (3-4 stjärniga) för inkvartering. Du bor i delat dubbelrum och det finns dusch och toalett på rummet (dock med några undantag för herrgårdsboendet sista natten). Halvpension (frukost och 2-rättersmiddag) ingår i priset. Vi äter tillsammans på kvällarna och pratar igenom dagens resa. En smakfull middag, en god natts sömn och en rejäl frukost gör dig redo för en ny dag av upplevelser.

Övrigt
Säkerheten är viktig och för att samtidigt öka upplevelsen av turen nyttjar vi (i största möjliga utsträckning) noga utvalda, vackra asfaltsvägar med lite trafik. Det här är en ”njutningstur” och inget race.

Dagsetapperna är mellan 23 och 30 mil och vi kör aldrig längre än ca 40 - 80 minuter innan vi tar paus, antingen en kortare ”bensträckare” eller fotopaus eller ett längre uppehåll för fika eller lunch. Farten anpassas efter gruppen, men du måste kunna hänga med i trafikrytmen på en Europaväg (som vi nyttjar ibland).

Max elva motorcyklar får plats på resan. 

Deltagarnas ansvar
- Giltigt körkort
- Reseförsäkring - kolla ditt rese- och avbeställningsskydd
- MC-försäkring

Frågor om resan
Vill du veta mer om resan, kontakta guiden Hans Eriksson, telefon:  076-135 93 79, e-post. 

Vem är Hans Eriksson?
Hans Eriksson är guide för våra resor i Sverige. Han är en pensionerad officer (arméingenjör) från Täby. Han tycker att motorcykeln är ett smidigt sätt att resa med, till jobbet och privat.  Hans har även andra intressen vid sidan av mc-körning, han är ryttare och gillar att resa. Motionsjoggande, orientering och kanske lite golf försöker han också att hinna med.

Hans har kört mc i 17 år, dels som jobbpendling men också lite längre resor runt om i Sverige och på kontinenten. Han har arrangerat mc-turer på klubbnivå i ett antal år och tog under 2017 steget in i skaran av SMC-guider.

Hans är guide på resorna ”Ostkanten – En smakbit av Sverige”  och ”Sverige är fantastiskt”. 

Klicka på bilderna för större format!


Karta som visar resans sträckningGruppen 2017 i samband med besök på Ericsbergs slott. 

 


Ett stopp under dagen

 


Vi passerar Göta Kanal i Motala. 

 


Vi kör fina MC-vägar

 


Ett av stoppen är ett besök på modernt lantbruk.