Kalla kriget (Norr) 31 juli - 4 augusti

2022-11-02

Under fem dagar kombinerar vi MC-körning med en titt i backspegeln för att se hur Sverige skulle skyddas under Kalla kriget. Vi besöker museer och anläggningar som visar hur svenska försvaret hade tänkt skydda landet mot ”lede fi” under Kalla krigets dagar.

Vi besöker bla Flygmuseet på fd flygflottiljen F15 i Söderhamn, Teleseum på Ledningsregementet i Enköping samt Kustartilleribatteriet ute på Hemsö där vi övernattar inne i bergsanläggningen (obs logementsförläggning inne i fästningen!) på samma sätt som tusental värnpliktiga gjorde när det begav sig! Annars bor vi övriga nätter på trestjärniga hotell. Vi kör huvudsakligen på mindre länsvägar och undviker stadstrafik och motorvägar där det går. Liknade resa med samma tema har genomförts fyra ggr tidigare i Mälardalen och i södra Sverige.

Boka resan här

SMC Travel Resevillkor

Resans profil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-Körning och Natur.

Resans Pris

Förare/passagerare: 7 800 kr
Enkelrum: Möjlighet till enkelrum (ej Hemsö fästning) mot tillägg ca 2500 kr kan inte garanteras överallt. Kontakta guiden för information.

I priset ingår:
- Samtliga hotellnätter, del i dubbelrum, inklusive frukost, 1 st ”soldatmiddag”
- Alla inträden enligt dagsprogrammet och eventuell guide på utvalda ställen.
- GPS-filer
- Två guider genom hela resan

I priset ingår inte:
- Lunch och/eller övriga middagar
- Bensin
- Försäkringar

Allmän resebeskrivning
Vi väljer i huvudsak mindre länsvägar och försöker undvika stadstrafik och större vägar där detta är möjligt. Vi håller ett behagligt tempo på vägarna och anpassar oss efter vägen, trafiken, vädret och deltagarna. Alla vägar är asfalterade. Dagspassen varierar mellan 22 till 27 mil. Körpassen är ca 45-60 min innan paus. Resan är totalt på ca 100 mil. Turen lämpar sig både för den vana föraren som den med mindre erfarenhet, med eller utan passagerare!

Temat ”Om kriget kommer”
Kommer du ihåg broschyren ”Om kriget kommer”? Den beskrev hur samhället skulle mobilisera om kriget skulle bryta ut under Kalla Krigets dagar. Temat för denna resa är att se hur Sverige hade tänkt skydda oss under Kalla kriget i kombination med härlig mc-åkning! Det blir besök vid museer och anläggningar som visar hur svenska försvaret var organiserat, bemannat och bestyckat under Kalla Krigets dagar.

Läs mer om  resan dag för dag.

Deltagarens ansvar:
- Giltigt körkort
- Försäkring, kolla rese- och avbeställningsskydd
- MC-försäkring
- Utrustning avsedd för mc-körning

Frågor om resan besvaras av
Erik Mårtensson, 070-560 78 38, e-post

Guider till Kalla Kriget i Sverige
Erik Mårtensson och Ragne Gustafsson är våra guider på resan. Bägges mc-intresse vaknade under 90-talet och de har sedan dess genomfört många turer tillsammans, inom Sverige, Spanien och Sydafrika och Marocko. Deras bakgrund är officerare i flygvapnet och båda har jobbat på centrala staber under Kalla kriget-epoken.

 

Ragne Gustafsson Erik Mårtensson

 

AJ 37 Viggen på F15

Hemsö fästning

SAAB J21A

Härnösands bilmuseum

Logement i bergsanläggning

J-21 Vampire

Sjömålsrobot 04

Fina MC-vägar!