Sverige är fantastiskt, 1-6 juli

2016-11-01

Sverige är fantastiskt! Kom med och upplev några vackra delar av vårt vackra land från din motorcykel. En 6-dagarstur i bl a Södermanland, Östergötland, Västergötland, Bohuslän och Dalsland. Naturupplevelser, intressanta stopp med både moderna och historiska kulturinslag, bra hotell och tvårättersmiddag varje kväll ingår i denna resa. Och en massa fina MC-vägar, så klart. Detta är en resa som även passar dig som inte har stor vana av MC-touring.

Boka resan här. 

Pris
Förare/passagerare 7 200 kronor
Enkelrumstillägg 1 600 kronor 

I priset ingår
Fem övernattingar med del i dubbelrum, god hotellstandard
Halvpension, d.v.s. fem frukostar och fem 2-rättersmiddagar (exklusive måltidsdryck)
Inträden
Guidning

I priset ingår inte
Övrig mat, fika och måltidsdryck
Spa-besök
Bensin
Försäkringar 

Dag 1, lördag 1 juli
Vi börjar vår resa med att ta oss på mindre vägar förbi Södertälje och vidare genom det fagra Södermanland. Vacker grönska, glittrande sjöar, skogar och öppna fält utgör sceneriet. Södermanland har mängder av små slingrande mc-vägar och idag ska vi prova på några av dem. Vårt första stopp blir i Malmköping där vi fikar och får höra lite om ortens historia. Vi passerar Harpsund, stadsministerns rekreationsbostad. Lunch intas på en golfrestaurang, innan vi tar ett stopp vid ett av de större sörmländska slotten, Ericsberg. Vi beger oss sedan söderut och passerar Kolmården för att ta färjan över Bråviken till Vikbolandet. Siktet är nu inställt på skärgårdsmetropolen Arkösund. Vi bor på nyrenoverade Arkösunds hotell, där vi också äter vår middag.

Dag 2, söndag 2 juli
Efter en stärkande frukost är vi redo för nya äventyr. Vi börjar dagen med att ta oss till Stegeborg och titta på slottsruinen. Slottet grundades på 1200-talet, hade sin storhetstid på 1500- och 1600-talen. Slottet förföll sedan och 1731 revs stora delar för att användas som byggnadsmaterial i Norrköping. Efter en lunch längs vägen besöker vi en större lantgård med modern mjölkproduktion. Där får vi en guidning och ser hur kossorna har det.
Via slingrande vägar tar vi oss vidare till Eksjö stadshotell. Här intar vi vår middag med sjöutsikt innan vi kryper till kojs.

Dag 3, måndag 3 juli
Nu är det dags för resans längsta dagsetapp, 32 mil. Vi inleder med att sätta kurs mot Falköping, där det blir fika, Sveriges äldsta landsväg och historien om Abba. Vi lämnar de västgötska platåbergen och kör vidare västerut för lunchstopp. Ytterligare några mil senare passerar vi Göta älv och efter tre mil och en färjetur befinner vi oss på Sveriges tredje största ö, Orust. Vårt läger denna natt blir på Nösund Havshotell. Vi kommer hit i tid för att hinna njuta av spa-anläggningens utbud (ingår ej i resans pris).

Dag 4, tisdag 4 juli
Vi börjar med att köra genom Sveriges första landsvägstunnel, invigd 1958. Därefter utforskar vi några av öarna norr om Orust och gör ett stopp hos Handelsman Flink, känd från Taubes visor (kulturpoäng!). En fika hinner vi också med innan vi lämnar Bohuslän och spenderar resten av dagen i Dalsland. Här bjuds det på fina mc-vägar. Vi tar en sväng i det inre av Dalsland och lunchar i Ed. Därefter besöker vi Håverud och Sveriges första akvedukt. Vi kommer också att köra den legendariska Brudfjällsvägen innan vi når dagsmålet Säffle. Vi bor på Royal Hotel nära Byälven, så några kanske lockas av en liten promenad längs älven före middagen.

Dag 5, onsdag 5 juli
Idag blir det mycket att titta på. Vi styr nu norrut och passerar Karlstad på vår väg mot Karlskoga. Vi besöker Björkborn, Alfred Nobels hem, som nu är museum. Där vi får lära oss spännande saker om honom och om Nobelpriset. Efter en lunch startar vi söderut och passerar Laxå. Nästa stopp blir Forsvik, bl.a. känt från böckerna om Arn. Men här finns även 600 år av industrihistoria, som är med på Världsarvslistan och som vi tar del av. Dagens mål är Karlsborg, där vi tar en kort titt på fästningen innan vi beger oss till Kanalhotellet, som ligger alldeles vid sidan av Göta Kanal.

Dag 6, torsdag 6 juli
Sista dagen på vår resa innehåller (förutom en massa mc-körning) fika i Askersunds äldsta hus.  Vi hittar nya småvägar genom Kolmården och tar oss till Julita gård, Nordiska museets herrgårdsanläggning. Där finns det chans att äta lunch innan vi tittar på tittar på gården. Här finns parker, byggnader och maskiner, så alla kan hitta något intressant. Vi kör sedan genom de centrala delarna av Södermanland. Dagen och turen avslutas på ett kondis i Gnesta. Där tar vi farväl av varandra, men det blir säkert några som följs åt vidare upp mot Stockholm. 

Boende och mat
Vi har valt bra hotell (3-4 stjärniga) för inkvartering. Du delar dubbelrum och det finns dusch och toalett på rummet. Halvpension (frukost och 2-rättersmiddag) ingår i priset. En smakfull middag, en god natts sömn och en rejäl frukost gör dig redo för en ny dag av upplevelser.

Övrigt
Säkerheten är viktig och för att samtidigt öka upplevelsen av turen nyttjar vi (i största möjliga utsträckning) noga utvalda, vackra asfaltsvägar med lite trafik. Det här är en ”njutningstur” och inget race.

Dagsetapperna är mellan 24 och 32 mil och vi kör aldrig längre än ca 40 - 80 minuter innan vi tar paus, antingen en kortare ”bensträckare” eller fotopaus eller ett längre uppehåll för fika, lunch eller ett museibesök. Farten anpassas efter gruppen.

SMC resevillkor

Deltagarens ansvar
Giltigt körkort
Reseförsäkring (genom hemförsäkring eller genom kortköp)
MC-försäkring 

Frågor om resan
Vill du veta mer om resan, kontakta guiden Hans Eriksson, telefon:  076-135 93 79, e-post. 

Vem är Hans Eriksson?

Guiden för våra resor i Sverige heter Hans Eriksson. Han är snart pensionerad officer (arméingenjör) från Täby. Han tycker att motorcykeln är ett smidigt sätt att ta sig till jobbet, men på vintern får det bli buss istället. Hans har även andra intressen vid sidan av mc-körning, han är ryttare och gillar att resa. Motionsjoggande, orientering och kanske lite golf försöker han också att hinna med.

Hans har kört mc i 16 år, dels som jobbpendling men också lite längre resor runt om i Sverige och på kontinenten. Han har arrangerat mc-turer på klubbnivå i ett antal år och tar nu steget in i skaran av SMC-guider.

Hans är guide på resorna ”Ostkanten – En smakbit av Sverige” 25-28/5 och ”Sverige är fantastiskt” 1-6/7.En av resans höjdpunkter- akvedukten i Håverud. Svensk natur och landsväg


Vi besöker ett modernt jordbruk 

 


Karta över resrutten.


En och annan färja blir det. 


Hans Eriksson guidar på våra Sverige-resor.