Skottlands bästa vägar - resan dag för dag

2021-11-02

Denna sida beskriver Skottlands bästa vägar dag för dag.

Dag 1 måndag 15/8 Trelleborg

Vi träffas på en restaurang i Trelleborg och äter en gemensam middag. Om någon glömt att tanka så kör vi via en bensinstation och tankar på vägen till färjan. Efter att ha installerat oss på färjan träffas vi och går igenom nästa dags körning genom Tyskland till Arnhem. Även övriga förutsättningar för resan gås igenom.

TT-line. Travemündealién. Trelleborg. 55.373179 13.154197

Dag 2 tisdag 16/8 Travemünde - Arnhem 50 mil

Efter frukost kör vi i land i Travemünde och rullar iväg söderut på autobahn. Vi passerar Hamburg och Bremen på A1:an och vid Wildershausen svänger vi av på den lite mindre B 213. Efter Cloppenburg kommer vi sedan in i Nederländerna där första stoppet blir hos Motorhuis Bakker, en mycket välordnad mc-affär med stort sortiment och ett litet mc-museum i bottenvåningen. Vi fortsätter sedan till slutmålet för dagen i utkanten av Arnhem. Om ork finns så har jag tänkt mig in till Arnhem på kvällen

Fletcher Hotel Restaurant Wolfheze. Wolfhezeweg 17 Wolfheze.

Dag 3 onsdag 17/8 Arnhem - Ijmuiden 13 mil

Vi börjar dagen med lite krigshistoria. Arnhem var målet för operation Market Garden under WW2. Det var mycket hårda strider här och vi besöker Airborne museum samt krigskyrkogården Airborne War Camentry innan vi kör mot Ijmuiden. Vi ska passera både Utrecht och Amsterdam vilket betyder mycket trafik så vi behöver ha god tid på oss. I Ijmuiden tankar alla innan vi kör till färjan. Det finns caféer i anslutning till färjeläget om vi får vänta lite. På färjan väntar buffébordet och efter maten går vi igenom nästa dags körning och vänstertrafiken i England.

DFDS Felison Terminal Sluisplein 33 NL 1975 AG Ijmuiden Netherlands
Tlf: (+31) 255 546666

Dag 4 torsdag 18/8 Newcastle - Muirhead 30 mil

Första dagen i vänstertrafik. Ta det lugnt och glöm inte att se åt höger vid sväng. Vi kör genom Newcastle och ut på mindre vägar. Vi passerar Northumberland National Park och kommer upp till Old Military Road som följer Hadrians Wall. Muren som romarna byggde som skydd mot barbarerna i norr. Vi besöker också resterna efter ett romersk fort. Lunch blir i en ort som heter Langholm. Målet för dagen är Crowwood hotel i Muirhead.

Crowwood Hotel. Cumbernauld road, Muirhead.

Dag 5 fredag 19/8 Muirhead - Isle of Skye 28 mil

Vi börjar dagen med ett kort besök vid Glengoyne destillery. Därefter kör vi A82 och följer Loch Lomond norrut. I Tyndrum stannar vi till vid Green Welly shop, ett berömt fikaställe för motorcyklister i Skottland. Resan fortsätter sedan genom natursköna Glencoe National park upp mot Fort William. Vi tar färjan över till Isle of Skye till hotellet i Ardvasar där vi bor två nätter.

The Inn @ Aird á Bhasair, Newton Bank, Ardvasar.

Dag 6 lördag 20/8 Isle of Skye 25 mil

Vi börjar dagen med ett besök på Tallisker destilleri där vi går en rundtur och tittar på tillverkningen. Efter det kan vi disponera dagen som vi vill. Kilt rock, Quiraing, Fairy Glen och Neist Point är platser som är vart att besöka. Dunvegan Castle är också värt ett besök.

Dag 7 söndag 21/8 Isle of Skye - Ullapool 30 mil

Första stoppet för dagen blir på Eilean Donan Castle. Skottlands mest fotograferade slott. Sedan går resan vidare over Bealach-na-ba road, an kurvig bergsväg vars högsta punkt är 626 m.ö.h. Utsikten från toppen är magnifik när vädret är på humör. Lunchstopp i Applecross och sedan fortsätter vi till största delen efter kusten upp mot Ullapool. Det är största orten på västkusten och huvudnäringen är fiske så där kan det vara läge att prova lokala fiskrätter. Vi övernattar på Harbour House, ett B&B beläget ca 10 min promenad från hamnen och restaurangerna.

Harbour House. Garve road, Ullapool.

Dag 8 måndag 22/8 Ullapool - Invergordon 43 mil

Long way around. Resans längsta dag men tyvärr har guiden inte lyckats hitta hotell på närmare håll. Vi äter frukost tidigt. Dagens höjdpunkter är bland andra Dunnet Head, Skottlands nordligaste punkt på fastlandet och John O´Groats, startpunkten för Ewan McGregor och Charlie Borman när de startade sin resa Long Way Around. Delar av den här vägen anses som en av Skottlands vackraste vägar och ingår i Route 500. Det här är en mycket populär turistväg med mycket trafik och till stor del single track roads så snittfarten blir inte hög. Vi stannar och njuter av naturen där så är möjligt. Målet för dagen är The Ship Inn i Invergordon.

The Ship Inn, 33 Shore Road, Invergordon.

Dag 9 tisdag 23/8 Invergordon - Pitlochry 30 mil

Vi passerar Inverness och stannar till i Grantown On Spey. Sedan kör vi på småvägar mot The Highlands och Whisky Trail. Vi besöker Speyside Cooperage för att se hur whiskyfat tillverkas och repareras. Sedan går resan vidare genom Dufftown och sedan stannar vi vid Glenlivet innan vi kör in i Cairngorms National Park där vi kommer att passera ett område för skidsport. Målet för dagen är Pitlochry där vi bor på Westlands ett B&B som ligger på huvudgatan Atholl street.

Westlands of Pitlochry, Atholl street Pitlochry.

Dag 10 onsdag 24/8 Pitlochry - Edinburgh 20 mil

Nu är siktet inställt på Edinburgh och vi kör turistvägar ner till Stirling, sedan måste vi ta motorvägen in till Edinburgh. Vi checkar in på hotellet och sedan är dagen till egna aktiviteter. Guiden står till tjänst med råd och tips om sevärdheter i Edinburgh. Det kan vara bra att ta en Hop on/Hop off busstur genom centrum. Då får man en bra överblick och det går att hoppa av och på som det passar.

Innkeepers Lodge Hotel Edinburgh West Toby Carvery, 114 - 116 St Johns Road, Corstorphine, Edinburgh.

Dag 11 torsdag 25/8 Edinburgh.

Dagens stora händelse är Military Tatto på kvällen. Fram till dess är dagen fri för egna aktiviteter. Guiden kommer med tips och idéer för den som önskar. Slottet, Holyrood Palace, Princess Street samt The Dundgeons är sevärdheter av högsta klass. Utöver allt som Edinburgh har att bjuda på så är det samtidigt Fringe Festival och massor med aktiviteter av olika slag. Vi träffas på Royal Mile utanför entrén till slottet kl. 19.00. Showen är ca 2 tim lång och det händer något hela tiden.

Dag 12 fredag 26/8 Edinburgh - Newcastle 20 mil

Nu är det dags att avsluta resan i Skottland. Vi kör småvägar ner till gränsen mot England som vi passerar efter Jedburg. Det är platsen där Mary Stuart hade hemliga möten med sin älskare Earl of Bothwell. Efter gränsen passerar vi genom Northtumberland National Park och är snart i Newcastle. Om vi kommer lite tidigt ligger det ett köpcentrum intill färjeterminalen där vi kan fördriva väntetiden. Ombord på färjan väntar buffén och efter den är det dags att summera resan.

DFDS Seaways Ltd. International Passenger Terminal Royal Quays, North Shields
Tyne & Wear NE29 6EE Tel: +44 871 882 0885

Dag 13 lördag 27/8 Ijmuiden - Travemünde 60 mil

Vi kör över Afsliutdijk, den 32 km långa avspärrningen som skiljer Nordsjön frän Ijsselmer där vi stannar till vid monumentet på mitten. Sedan är det full fart mot Travemünde som gäller. Färjan mot Trelleborg går 22.00 .

TT-Line Zum Hafenplatz 1 D-23570 Lübeck-Travemünde.

Dag 14 söndag 28/8 Trelleborg - hemorten

Efter en ordentlig frukost på på färjan är det dags att säga adjö till varandra. Kanske finns det några som kan göra sällskap på hemresan annars får var och en köra hem på egen hand.

d

Skottland bjuder på kuperade och vackra vägar

Vägarna i Skottland trafikeras ibland av fyrfota medtrafikanter

Studiebesök på ett av många Skotska destillerier

Dunnet Head, den nordligaste punkten av Brittiska öarna

Edinburgh Tatto

Lokal musikant

Vi kör längs med Whiskey Trail