Försommarvecka i Harzbergen 30 maj - 6 juni

2020-11-10

Följ med på en försommarresa till vackra Harz i Tyskland. Vi tar färjan Göteborg-Kiel tur och retur och bor 5 nätter på ett bra Hotell i området. Vi besöker några vackra och intressanta sevärdheter, kör på de bästa hojvägarna i Harz och äter goda middagar som ingår i resans pris på vårt hotell.

Boka resan här  Resan inställd p g a corona. 

SMC resevillkor

Resans profil

Klicka här för att komma till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare: 11 800 kronor
Passagerare: 10 000 kronor
Enkelrum: undersök möjlighet och pris med guiden.

I priset ingår
- Färja Göteborg-Kiel tur och retur inklusive 2-bäddshytt utan havsutsikt med över och underbädd  samt frukost och middagsbuffé
- Fem nätter i dubbelrum på hotell Stubenberg 
- Frukost, del i dubbelrum samt fem middagar exklusive dryck
- Guide

I priset ingår inte
- Deltagarnas reseförsäkringar
- Bensin
- Luncher
- Personliga utgifter
- Övriga avgifter

Resebeskrivning:
Söndagen den 30 maj
Resan börjar med att vi samlas vid Stena Lines Tysklandsterminal i Göteborg kl.16.45 Efter inkvartering i våra hytter väntar en gemensam middag kl 18.00. Frukost serveras från kl 07.00. Viktigt är att alla har tankat sin motorcykel innan ombordkörning på färjan.

Måndag den31 maj
Efter frukostbuffén ombord på färjan startar vi att köra söderut  mot Harz som även kallas för Tysklands minialper, ett mycket populärt mål för motorcyklister. Vi kommer fram till vårt hotell - Hotel Stubenberg-  under senare delen av eftermiddagen, installerar oss i våra rum och äter vår första gemensamma middag på tysk mark. Dagens etapp cirka 35 mil.

Tisdag 1 juni
Nu ska vi ut och köra motorcykel på fina vägar i Harzbergen, i dag kör vi till Kyffhäuser som är en bergås i gränsen mellan de tyska förbundsländerna Thüringen och Sachsen-Anhalt. Åsen är begränsad av Goldene Aue, som skiljer den från Harz. På norra huvudkammen finns borgruinen Rothenburg. På södra sidan av bergskedjan ligger den 350 m långa Barbarossagrottan.

Vi kommer att besöka ett monument över Kaiser Friedrich, som även är en populär Biker träff i Harz.Kaiser Friedrich levde mellan åren 1122 till 1190 i följande ordning var han Hertig von Schwaben, Romersk-Tysk kung, och från år 1155 var han kejsare över det heliga Romska riket som även omfattade Tyskland på den tiden. Enligt en legend sover han i Kyffhäuser-bergen och väntar på bättre tider. Vägen som leder oss sista biten till detta monumen är B 85 som är en härlig upplevelse med sina 36 kurvor. Efter besöket här kör vi vidare genom Harz, på vägar som är som gjorda att köra motorcykel på, och åter till vårt boende för gemensam middag. Dagens etapp ca 16 mil.

Onsdag 2 juni
I dag kör vi till den berömda staden Goslar, för lunch någonstans på torget i denna fina stad. Goslar grundades 922 av Henrik I. Under 1000-talet byggde kejsar Henrik II en Kaiserpfalz i staden. Anledningen till detta var silverfyndigheter i berget Rammelsberg alldeles i närheten av Goslar. Mynt från Goslar har hittats ända upp till Färöarna. På 1300-talet tilldelades staden status som fri riksstad och blev medlem i hansan. Under det trettioåriga kriget besattes Goslar av svenska trupper. År 1802 upphörde stadens status som fri riksstad när Goslar tilldelades Preussen. Staden tillföll därefter 1807 Westfalen, år 1816 Hannover för att 1866 åter bli preussisk. Goslar är ursprungsort för en egen öltyp, Gose. Dagens etapp ca 21 mil.

Torsdag 3 juni
I dag kör vi till Bodetalsperre och upplever förmodligen världens längsta rephängbro som är 483 meter lång och hänger 100 meter över dalen. Huvuduppgiften för Bodetalsperrsystemet är dricksvattenförsörjning. Talsperre Wenderfurth i kombination med övre bassängen och pumpkraftverket tjänar detta också för lagring av vatten för förnybar energi. Rappbodetalsperre är Tysklands högsta dammbygge med en härlig utsikt över Harz. Dagens etapp ca 16 mil. 

Fredag 4 juni
Kör vi till Stolberg en mycket gammal stad som består av många fina korsvirkeshus. Orten uppstod omkring år 1000 tillsammans med gruvdriften i regionen. Stolbergs nämns 1210 för första gången i en urkund och blev säte för adelsätten Stolberg. Under början av 1900-talet ökade Stolbergs betydelse för turismen, och blev en kurort under 1943. Dagens etapp ca 11 mil. 

Lördag 5 juni
Efter frukost på hotellet börjar resan norrut mot Kiel för att ta båten hem till Göteborg där resan avslutas för denna gången med middag på båten. Dagens etapp ca 35 mil. Efter att vi instalerat oss väntar resans sista middag tillsammans.

Måndag 8 juni
Efter frukostbuffén på båten säger vi tack och hej och skiljs åt i hamnen i Göteborg

Deltagaren ansvarar för följande
- Giltigt körkort, pass och/eller nationellt ID-kort
- En giltig reseförsäkring, kolla ditt reseskydd och avbeställningsförsäkring
- MC-försäkring - gärna helförsäkring, medtag gärna grönt kort
- Europeiskt sjukförsäkringskort, beställs av Försäkringskassan
- Registreringsbevis i original

Kontakt
Har du några frågor så är du alltid välkomen att höra av dig till
Göran på telefon 070 587 33 51,eller mail
Lennart på telefon 076 764 46 81, eller mail

Guider på resan
Lennart Lindgren gör sin tredje resa som SMC-guide men har kört som färdledare på MC sedan 2008. Körde i unga år nästan 10 års tid körde turistbuss. Lennart älskar att resa, särskilt med MC, och har ägnat många semesterveckor åt att besöka olika delar av Europa, både med och utan hoj. Han vill förmedla naturupplevelser, historia och god mat. Stora städer undvikes. Som SMC-guide delar Lennart sina favoritställen. Han gillar det trevliga sällskap och glada umgänge som gemensamma resor ger. Lennart hoppas att ni ska glädjas lika mycket som honom över roliga vägar, gröna berg med grå byar, och vidsträckta vyer över vackra landskap. När Lennart är på hemmaplan tar han alla möjligheter att deltaga som instruktör på KNIX-kurserna och på de gruskurser som SMC Gävleborg anordnar.

Göran Gustafson kör nu sin fjärde, officiella, resa som SMC guide. Han har varit hjälpande deltagare under resan Europas hjärta. Görans första utlandsresa på MC gick till FIM-rallyt i Holland 2004. Det var också hans första resa med GPS. Sedan dess har det blivit många resor i Europa, från Nordkap i norr till Albanien i söder, från England/Skottland i väster till Rumänien i öster.  2008 körde Göran och Lennart på en resa till Pyrenéerna som deltagare och året efter som färdledare tillsammans med Lennart. Det blev flera resor för dem som färdledare till Pyrenéerna samt ett antal andra resor i Frankrike och Italien. Göran har också hunnit med att vara ordförande i SMC Dalarna samt ledamot i SMC Riksstyrelsen. Sedan 2006 är han instruktör i SMC


Hotell Stubenberg


Kyffhäuser 

 

Harz i Tyskland 

 


Mycket motorcyklar i HarzVacker vy