Härliga Hälsingland 24 - 30 Juni

Den perfekta resan för dig som vill ta en paus från din vardag en liten stund. En resa för dig som vill träffa trevliga människor och som grädde på moset köra hoj också, det kan inte bli bättre! Det spelar ingen roll vilken typ av hoj du kör och vi kommer att köra i lugnt tempo. Vi utforskar Hälsingland och tanken är att åka till olika väderstreck varje dag. Detta är en resa som passar alla, särskilt dig som gillar touring. 
Hälsingland är vackert med mycket skog, sjöar och fina mc-vägar. Hälsinglands blå berg ska vi försöka se och även andra vackra vyer och framför allt trevliga sevärdheter. Vägarna vi ska åka på har bra standard, endast asfaltvägar förutom möjligen någon kortare snutt på grus.  
Vi bor på ett vackert bed & breakfast i Ljusdal. Logi sker i form av dubbelrum med delat badrum i korridoren. Frukost, städning, sänglinne och handduk ingår i priset.

Boka resan här

SMC Resevillkor

Resans profil:

Det är önskvärt att du har viss körvana efter att du tagit körkortet och att du är bekant med din MC. På en kurvig 70- och 90-väg behöver du känna dig trygg och kunna följa trafikrytmen. När förutsättningarna som sikt och väglag finns förväntar vi oss att du kan köra i den maximala hastighet som tillåts på vägen. Gruppkörning genomförs på i stort sett alla resor.

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris:
 

Förare/passagerare:  8000 kr

Enkelrumstillägg: 800 kr totalt för veckan. 


I resans pris ingår:

- 6 övernattningar (enkelrum mot pristillägg)  

- Frukost

- Middag första kvällen

- Guidning på Fågelsjö Gammelgård

- Entré på Flygmuseet, Söderhamn 

- Guidning på Yxmuseet, Gränsfors 

- Entré på Jim Reeves museum 

- Guider 
 


Ingår inte i resans pris: 

- Bensin och andra MC-kostnader
- Övriga måltider och fika

Deltagarens ansvar:
- Giltigt körkort 

- Försäkring, kolla rese- och avbeställningsskydd

- MC-försäkring

Om resan
Boende:

Vi kommer att bo på Borr Vandrarhem B&B i Ljusdal och här träffas vi måndag eftermiddag den 24 juni. Vårt boende både är och ligger otroligt vackert med fina grönytor. Vi bor i dubbelrum. (Enkelrum kan finnas mot tillägg). Frukost, sänglinne/handduk och städning är inkluderat i priset. Gemensam dusch i korridoren. 
 
De flesta dagar innebär avfärd ca 9.00-10.00 och hemkomst sen eftermiddag/kväll. Vi kör i lugnt tempo på till 99% asfalterade vägar. 
 
Vi startar veckan med gemensam middag ca kl 18.00 på vandrarhemmet den 24 juni. Övriga dagar tar vi oss in till centrala Ljusdal och väljer någon trevlig restaurang där. Från vandrarhemmet in till centrum är det ca 3 km. Man kan ta en promenad, eller såklart ta hojen, taxi finns tyvärr ej att tillgå. Eventuellt finns en bil att tillgå. 
 

Vi kommer åka till följande resmål:

Los-Fågelsjö 
Losgruvan https://loosgruvan.se/ 
Fågelsjö Gammelgård www.fagelsjo.nu 
 
Vi styr kosan mot Los, ca 6 mil från Ljusdal. Vi besöker Los Koboltgruva där vi får en guidning på ca 1,5 timme. Upplev en genuin 1700-tals gruvmiljö, där den historiska atmosfären får tankarna att cirkulera kring hur livet såg ut för den tidens gruvdrängar. 
 
Vi åker sedan vidare från Los ca 3 mil till Fågelsjö Gammelgård som är en välbevarad kulturmiljö med anor från den finska invandringen på 1600-talet. Där finns möjlighet att äta lunch, sedan får vi en guidad visning på gården. 
 
Därefter kör vi vidare mot Sveg. Man kan inte passera Sveg utan ett besök på Kafé Cineast som har lite spännande rum att utforska, särskilt för filmälskare! Under hemresan från Sveg mot Ljusdal kommer vi även att passera det brandhärjade området för skogsbranden i Hälsingland 2018.  
 
 
Delsbo:

Delsbo och Bjuråker är vackert med mycket sjöar och mycket skog. Detta blir en dag med stopp vid fina vyer;  
Avholmsberget med vidunderlig utsikt över Dellensjöarna, en av Hälsinglands pärlor. 
Strömbacka med sin smedja 
Movikens masugn. Vi stannar även till och tittar på konst i det gröna i Moviken.  
 
För den som är badsugen finns möjlighet att bada i Dellen - magiskt vackert. Denna dag blir det en kortare tur på fin grusväg (ca 1,5 mil) för den som vill. 
 
Mellanfjärden:

Vi åker ut till den vackra östkusten norr om Hudiksvall. Idag får vi njuta av vyerna vid havet. Vi äter lunch på Restaurang Sjömärket i Mellanfjärden. 
 
Färden fortsätter till Gränsfors där handsmidda yxor tillverkas. Vi får en guidad tur i yxfabriken.  
https://www.gransforsbruk.com/ 

Söderhamn:
I Söderhamn fanns tidigare flygflottiljen F15, denna lades dock ner 1998. På platsen finns nu bl.a ett flygmuseum som vi idag besöker. Vi kan beskåda både ”Tunnan”, ”Lansen” och ”Viggen”. 
http://www.soderhamnflygmuseum.se/. 
 
Därefter lunch på fiskrestaurang Albertina i Skärså vid Hälsingekusten. På plats kan man köpa rökt fisk och andra delikatesser. Hemfärden går på fina mc-vägar i Hälsinglands vackra natur. Vi gör ett stopp i fiskeläget Borka Brygga också. Därefter kör vi Iggesund-Ölsund-Forsa-Ljusdal. 
 
 
Ovanåker: 

Idag tar vi med er på en fantastiskt fin väg, vi åker till Järvsö och därifrån via Rödmyra-Sortvattnet-Åbo och vidare mot Edsbyn. Lite kuriosa: Här har en mc-kamrat till oss varit nära att köra på en björn, när han kom på sin customhoj. Det gick som tur är bra kan vi säga! 
 
I Voxna besöker vi Jim Reeves museum https://www.jimreeves.se/ där entusiasten Björn Herlin har samlat minnen från Jim Reeves musikliv. Jim Reeves var countrysångare med en djup och mjuk barytonstämma, Jim dog i en flygolycka endast 40 år gammal. På museet finns foton, privata tillhörigheter och priser. Jim Reeves sålde över 180 miljoner skivor.  
 
Efter museibesöket tar vi fina mc-vänliga vägar vidare i Hälsingland. 

På ovanstående dagsturer kan kortare spontana stopp dyka upp, det kan vara en fin kyrka, eller en hemlig källa osv… 
 

Frågor om resan: 

Kontakta Emo, telefon 070-538 06 85 (efter 16.00) eller mail: mia.dismats@gmail.com 

Våra guider på resan: 

Mia ”Emo” Dismats. Social och pratsam sedan födseln. Tog mc-kort -91 och har varit aktiv knutte sedan dess. Har rest en hel del i Europa och vill hemskt gärna tillbaka till Skottland!  
Har deltagit på flera SMC-Travelresor som hon uppskattat mycket, både för den härliga mc-körningen och även samvaron på kvällarna. Kör Triumph. Aktiv i SMC Gävleborgs styrelse. Är också den som lätt hittar till alla Hälsinglands kaféer eftersom hon älskar att fika!  

 
Christer Dismats. Sälenbo som blev övertalad - av gissa vem - att börja övningsköra på mc, och sommaren -22 inköptes första hojen, kortet har han dock inte ännu. Christer är en riktig ”Mr Handy man” och klurar ut det mesta när han stöter på problem. Har varit med på en SMC-resa till Tyskland och fick mersmak, samt var guide på förra årets Hälsingeresa.