Sverige är fantastiskt 30 juni-5 juli

2017-10-24

Sverige är fantastiskt! Häng med och upplev vackra delar av landet. Vi kör en 6-dagarstur i södra Mellansverige. Naturupplevelser, intressanta stopp med både moderna och historiska inslag, bra hotell och god mat ingår i denna resa genom Södermanland, Östergötland, Västergötland, Bohuslän och Dalsland. Och så en massa fina MC-vägar, så klart. Detta är en resa som passar alla, även passar dig som inte har så stor vana av MC-touring.

Resan genomförd!

Boka resan här. 

SMC Travel Resevillkor 

Reseprofil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare/passagerare:
7 600 kronor. 
Enkelrum: På några resor finns möjlighet att boka enkelrum. Detta måste först undersöka med guiden på resan, då får du också prisuppgift. Finns möjlighet att boka enkelrum får vi ett meddelande av guiden. Sedan skickar vi faktura till dig för enkelrumstillägg.

I priset ingår
- Fem övernattningar på hotell med god standard, del i dubbelrum
- Halvpension, d.v.s. fem frukostar och fem 2-rättersmiddagar (exklusive måltidsdryck)
- Inträden
- Guidning

I priset ingår inte
- Övrig mat, fika och måltidsdryck
- Bensin
- Övriga personliga utgifter

Lördag 30 juni
Vi börjar vår resa med att ta oss på mindre vägar förbi Södertälje och vidare genom det fagra Södermanland. Vacker grönska, glittrande sjöar, skogar och öppna fält utgör sceneriet. Södermanland har mängder av små slingrande mc-vägar och idag ska vi prova på några av dem. Vårt första stopp blir i Malmköping där vi fikar och får höra lite om ortens historia. Vi passerar Harpsund, stadsministerns rekreationsbostad. Lunch intas på en golfrestaurang, innan vi tar ett stopp vid ett av de större sörmländska slotten, Ericsberg. Vi beger oss sedan söderut och passerar Kolmården för att ta färjan över Bråviken till Vikbolandet. Siktet är nu inställt på skärgårdsmetropolen Arkösund. Vi bor på nyrenoverade Arkösunds hotell, där vi också äter vår middag.

Söndag 1 juli
Efter en stärkande frukost är vi redo för nya äventyr. Dagen börjar med att vi via slingrande vägar tar oss till färjan vid Stegeborg. Ett fikastopp längs E22 hinner vi med innan vi besöker en större lantgård med modern mjölkproduktion. Där får vi en guidning och ser hur kossorna har det. I gränslandet mellan Småland och Östergötland hittar vi platsen för dagens lunchstopp. På småvägar tar vi oss sedan till Jönköping, där det vankas middag och nattvila. Vi har nu avverkat resans längsta etapp, 34 mil.

Måndag 2 juli

Vi inleder med att sätta kurs mot Falköping, där det blir fika, Sveriges äldsta landsväg och historien om ABBA. Vi lämnar de västgötska platåbergen och kör vidare västerut för lunchstopp. Ytterligare några mil senare passerar vi Göta älv och efter tre mil och en färjetur befinner vi oss på Sveriges tredje största ö, Orust. Vårt läger denna natt blir på Nösund Havshotell. Vi kommer hit i tid för att hinna njuta av spa-anläggningens utbud (och kanske ett dopp i havet) innan vi samlas för middag.

Tisdag 3 juli
Vi börjar med att köra genom Sveriges första landsvägstunnel, invigd 1958. Därefter utforskar vi några av öarna norr om Orust och gör ett stopp hos Handelsman Flink, känd från Taubes visor (kulturpoäng!). En fika hinner vi också med innan vi beger oss mot Lysekil och en lunch. Därefter lämnar Bohuslän och spenderar resten av dagen i Dalsland. Här bjuds det på fina mc-vägar. Vi tar en sväng i det inre av Dalsland innan besöker Håverud och Sveriges första akvedukt. Vi kommer också att köra den legendariska Brudfjällsvägen innan vi når dagsmålet Säffle. Vi bor på Royal Hotel nära Byälven, så några kanske lockas av en liten promenad längs älven före middagen.

Onsdag 4 juli
Idag blir det mycket att titta på. Vi styr nu norrut och passerar Karlstad på vår väg mot Karlskoga. Vi besöker Björkborn, Alfred Nobels hem, som nu är museum. Där vi får lära oss spännande saker om honom och om Nobelpriset. Resan fortsätter nu söderut och gör ett lunchstopp i Laxå. Vi passerar genom skogsområdet Tiveden på fina mc-vägar. Dagens mål är Karlsborg, där vi får en guidning på fästningen innan vi beger oss till Kanalhotellet, som ligger alldeles vid sidan av Göta Kanal.

Torsdag 5 juli
Sista dagen på vår resa innehåller (förutom en massa mc-körning) ett besök vid Fagertärn, en av de två ursprungliga växtplatserna för den röda näckrosen, Sveriges största vilda blomma. Därefter smälter vi intrycken över en fika i Askersunds äldsta hus. Vi hittar nya småvägar genom Kolmården och tar oss till Vingåker för dagens lunchstopp. Vi kör sedan genom de centrala delarna av Södermanland. Dagen och turen avslutas på ett kondis i Gnesta. Där tar vi farväl av varandra, men det blir säkert några som följs åt vidare upp mot Stockholm och andra delar av Sverige. 

Boende och mat
Vi har valt bra hotell (3-4 stjärniga) för inkvartering. Du delar dubbelrum och det finns dusch och toalett på rummet. Halvpension (frukost och 2-rättersmiddag) ingår i priset. En smakfull middag, en god natts sömn och en rejäl frukost gör dig redo för en ny dag av upplevelser.

Övrigt
Säkerheten är viktig och för att samtidigt öka upplevelsen av turen nyttjar vi (i största möjliga utsträckning) noga utvalda, vackra asfaltsvägar med lite trafik. Det här är en ”njutningstur” och inget race.

Dagsetapperna är mellan 23 och 34 mil och vi kör aldrig längre än ca 40 - 80 minuter innan vi tar paus, antingen en kortare ”bensträckare” eller fotopaus eller ett längre uppehåll för fika, lunch eller ett museibesök. Farten anpassas efter gruppen, men du måste kunna hänga med i trafikrytmen på en Europaväg (som vi nyttjar ibland).

Max antal motorcyklar i gruppen är elva. 

Deltagarnas ansvar
- Giltigt körkort
- Reseförsäkring - undersök ditt rese- och avbeställningsskydd
- MC-försäkring

Frågor om resan
Vill du veta mer om resan, kontakta guiden Hans Eriksson, telefon:  076-135 93 79, e-post. 

Vem är Hans Eriksson?
Hans Eriksson är guide för våra resor i Sverige. Han är en pensionerad officer (arméingenjör) från Täby. Han tycker att motorcykeln är ett smidigt sätt att resa med, till jobbet och privat.  Hans har även andra intressen vid sidan av mc-körning, han är ryttare och gillar att resa. Motionsjoggande, orientering och kanske lite golf försöker han också att hinna med.

Hans har kört MC i 17 år, dels som jobbpendling men också lite längre resor runt om i Sverige och på kontinenten. Han har arrangerat mc-turer på klubbnivå i ett antal år och tog under 2017 steget in i skaran av SMC-guider.

Hans är guide på resorna ”Ostkanten – En smakbit av Sverige”  och ”Sverige är fantastiskt”. 


Hans Eriksson är entusiastisk Sverige-guide. 

Klicka på bilderna för större format. 


Karta över resvägenEn av alla vackra vägar vi kommer att köra på. 

 


Ett välkommet stopp på resan.God mat är en viktig del av resan.Vi gör diverse stopp, t ex vid Ericsbergs slott.Vi besöker akvedukten i Håverud, Dalsland.