Normandie 2013

2012-11-21

Normandie – historia, calvados och franska landsbygden.
Den 6 juni 1944 tog historien en ny riktning. Följ med och upplev historiens vingslag genom att besöka de platser som var avgörande. Känn på nära håll de personliga och avgörande situationer som tyskar och allierade upplevde.

Vi tar genaste vägen genom Danmark och England och därefter till alla kända och okända platser i norra Frankrike. Vi bor centralt i Bayeux, vilket borgar för härliga kvällar i pittoresk miljö. Alla nätterna på samma hotell, hojen inlåst och massor av kultur runt knuten. Värt varenda krona!
Resan är c:a 230 mil totalt, och tar nio dagar. I cruisertakt kör vi på landsvägar genom Danmark till färjan i Esbjerg, som tar oss över Kattegatt. Nästa dag rundar vi London, och då är det ”naturligtvis uppehållsväder”.  Sedan ägnar vi fem dagar åt att besöka olika minnesrika platser i Normandie som ger oss perspektiv på vår nutida historia. Det blir en resa fylld av upplevelser, engagemang och känslor.
Max 8 MC borgar för personlig guidning utöver det vanliga.

Resan startar i Göteborg ganska tidigt på morgonen den 1 juli. För den som anländer till Göteborg redan den 30 juni kan lämplig övernattning vara Scandic Hotell Europa i närheten av Centralstationen. Frivillig samling c:a 1700 för ev. gemensam middag. Garage finns.

Dag 1

Från Göteborg med Stena Express kl 0715 måndagen den 1 juli. I Danmark kör vi vägar genom städer och byar. Lunch blir det i Skive, och fikastopp på fiskekrog i Ringköbings hamn. Vi anländer till Esbjerg i god tid före avgång med Englandsfärjan. Ombord blir det buffé, gemensam samling med info om resan, samt egna aktiviteter.

Dag 2

Frukost på båten. Efter passkontrollen i Harwich kör vi vänstertrafik genom tusen rondeller. Med regelbundna stopp känns trafikrytmen på M 25 mindre påfrestande, och pausen i Brighton brukar vara uppskattad. Mot sena eftermiddagen når vi Portsmouth där Royal Maritim Hotel tar emot oss. Middag på engelsk pub innebär nya spännande rätter till mörkt öl.

Dag 3

Tillbaka på höger sida i Frankrike bär det iväg rakt ut på franska landsbygden. Längs vägen mot vårt hotell i Bayeux passerar vi tre eller fyra platser som absolut måste beses. Minnena från 6 juni 1944 finns väl bevarade på många ställen, och skildringar om enskilda människors öden den dagen ger liv och intensitet åt besöken. Redan första dagen i Frankrike lägger vi några timmar på ett besök i Sainte Mère Église, den stad som blev först att återfå friheten efter fyra års ockupation. Vid 18-tiden når vi hotell Luxembourg i Bayeux. Det är ett bra hotell, mitt i staden, som blir vårt centrum de efterföljande dagarna.

Dag 4

Vi besöker två platser som erövrades av brittiska hjältar. Mervillebatteriet och Pegasusbron är för alltid inristade i vår moderna historia. Och med viss sannolikhet får vi träffa Madame Gondrée, som var 4 år gammal och mitt i händelsernas centrum när glidflygplanen landade klockan 16 minuter över midnattden 6 juni 1944! Beroende på hur mycket tid som finns till förfogande under eftermiddagen hinner vi ev. med ett besök i tyskarnas HQ i östra delen av landstigningsområdet, samt kanske ett snabbt besök vid det hus som återfinns på en del journalfilmer från kanadensarnas landstigning.

Dag 5

Besöket i motståndsnäste 62 lämnar ingen oberörd. Här får vi lära känna de tyska soldaterna på ett närgånget sätt, och följa deras öde till slutet. Engagerat, och med ingående kunskaper, målas här tisdagen den 6 juni 1944 upp på ett realistiskt och fängslande sätt. Därefter följer det gripande besöket på den amerikanska kyrkogården i Colleville med över 9 000 vita marmorkors i rad efter rad efter rad. Eftermiddagen ägnas åt närgångna besök på Omaha Beach och Pointe du Hoc som blev ruskiga fällor för de allierade. Hur kunde amerikanerna över huvud taget klättra 30 meter lodrätt uppför en klippa, medan tyska försvarare bekämpade dem uppifrån? Slutligen blir det ett besök på den tyska kyrkogården i La Cambe. Här vilar några av de soldater som föll vid motståndsnäste 62 på eftermiddagen den 6 juni 1944.

Dag 6

börjar i Longues som ligger strax norr om Bayeux. Här finns de tyska originalpjäserna kvar i värnen från juni 1944. Mellan pjäserna och strandbrinken finns den plats där major Pluskat var det förste att upptäcka landstigningsflottan. Vem minns inte scenen ur filmen Den Längsta Dagen, där han desperat försöker meddela vad som håller på att ske. Därefter besöker vi Arromanches, som är platsen för den konstgjorda hamnen, som de Allierade byggde några dagar efter 6 juni. På en höjd intill kan vi inta medhavd lunch samtidigt som vi överblickar flera landstigningsstränder. Beroende på hur mycket som hanns med dag 4 så åker vi till Le Grand Bunker i Ouistreham. Om tiden räcker till så hinner vi också ett besök på Bayeux War Museum.

Alternativ aktivitet dag 6

Om intresse finns, och ALLA i gruppen är överens om att avstå Longues och Arromanches, så kan Mont St Michel bli vårt besöksmål under denna dag i Normandie. Resan dit tar drygt 2 timmar, och synen då man kör in mot klippan med borgen längst upp är oförglömlig. Därefter sätts konditionen på prov när man ( i lugn takt ) promenerar ända upp till kyrkan på bergets topp. Fram emot tvåtiden blir det lunch med utsikt över ängarna där tidvattnet rusar in med ofattbar hastighet.

Dag 7

Hemresa. Det innebär ju inte att sightseeing och guidning är slut, för man kan ju inte komma hem till Sverige utan att ha sett Tapeten. Tapeten i Bayeux är egentligen en linneduk, 70 meter lång, som skildrar Wilhelm Erövrarens seger över Sachseran vid Hastings 1066. Ett fullständigt oslagbart kulturarv, nästan 1000 år gammalt. På vägen mot Englandsfärjan kör vi åter genom små pittoreska byar, och hinner även med ett stopp vid Utah Beach för lunch. Färjan från Cherbourg måste passas noga, för det händer att den avgår 15 minuter före utsatt tid! Dessa fransmän…. Övernattning i Portsmouth.

Dag 8

Efter engelsk frukost orkar man köra 15 svenska mil på mindre vägar innan dagens första fikastopp. Vi kör sedan under Thamsen och kommer till färjeläget i Harwich i god tid före avgång. Kanske blir det tid över för en kopp engelskt välbryggt te, med utsikt över havet. Inte illa. Ombord på färjan kommer vi att känna igen oss från överresan till England. Middagsbuffé på båten. Det är alltid Dana Sirena som går på rutten Harwich-Esbjerg.

Dag 9

Frukost på färjan. Tiden är knapp i Danmark för att vi skall hinna köra från Esbjerg till sista färjan från Fredrikshamn. Därför blir det en hel del motorvägskörning. Bensträckare och danska smörrebröd hinner vi dock med. Stena Line landar i Göteborg ganska sent, så det kanske kan vara på sin plats att ta sista natten med gänget på Scandic Hotell Europa.

Välkommen med på en oförglömlig upplevelse. Historia, kultur och franska köket borde locka Dig att göra Ditt livs resa på hojen!

I priset ingår:

Färja Göteborg - Fredrikshavn  ToR
Färja Esbjerg - Harwich, två-bäddshytt med middagsbuffé ToR
Färja Portsmouth - Cherbourg ToR
Hotellboende i dubbelrum med frukost

Pris Förare: 15 900 kr
Pris Passagerare: 13 900 kr

Mycket mer info finns på  www.lennartlundh.com/normandie 
Intresserade kan kontakta  lennart.lundh@telia.com eller SMC Travel 0243-66970 (växel)

Boka din resa här

Resevillkor SMC


b

Klicka på bilderna för att se dem i större format

 

 


Otroliga platser - Foto:Marja Fahl

 

 Foto:Marja Fahl


Normandies kust - Foto:Marja Fahl

 

Foto:Marja Fahl 

 

Foto:Marja Fahl 

 

Foto:Marja Fahl