Kolaenduro 5 - 13 juli 2009

2008-11-23

Ditt livs tuffaste offroad-äventyr! Kolahalvön är en pärla bland landskapen på Nordkalotten. Lätt kuperad terräng, bergstoppar på strax över 1 000 meter och rikligt med sjöar och floder ger ofta dramatiskt vackra omgivningar.


Expedition Kolahalvön

Ditt livs offroad-äventyr

Kolahalvön är en pärla bland landskapen på Nordkalotten. Lätt kuperad terräng, bergstoppar på strax över 1 000 meter och rikligt med sjöar och floder ger ofta dramatiskt vackra omgivningar. Lägg till detta ett myller av övergivna anläggningsvägar i skogar, berg och längs med havet och du får en bra mix för offroad-expeditioner.

Från det allra mest extrema när det gäller sönderkörda vägar till ”soft offroad”, som lokalbefolkning kallar de mest hyfsade skogsvägarna. Tillträde till dessa anläggningsvägar och övrig terräng är obegränsad, offroadarna är ännu så få att någon lagstiftning inte behövs. Offroad-kulturen på Kolahalvön är dock väl utvecklad.

Det är en tuff resa som gjord för dig som redan provat det mesta. Tre nätter ligger vi i tält och ett flertal måltider är fältmässiga. Du bör ha stor vana vid offroad-körning med lättare inslag av enduro och en eller annan fastkörning. En encylindrig fyrtaktare är lämpligast för turen men om du är duktig att köra kan du även åka twin.

Rejält grovmönstrade däck krävs. Packningen körs med en fyrhjulsdriven följebil, utom 30 mils asfalttransport till och från gränsen mellan Finland och Ryssland. Ta med sovsäck, liggunderlag, tält och annat du vill ha när du sover i tält. Det går inte att få tag på originaldelar under veckan, en del slit- och vurpdelar kommer vi att behöva ta med oss.

Vägval
Vi samlas i Salla 15 mil öster om Rovaniemi på söndag kväll den 5 juli. På Hotel Revontuli bor vi första och sista natten. Där får vi också parkera bilar och släp under veckan, helt säkert. Vi åker vidare på motorcykel på söndag morgon. Hit kommer vi åter på söndag den 12:e och ligger över till måndagen. Första dagen samlas vi på hotellet i Salla.

Dag två korsar vi gränsen och kör 37 asfaltmil till Revda 15 mil söder om Murmansk. Där träffar vi vår ryske guide och en fyrhjulsdriven terränglastbil möter upp för att frakta vår packning. Övernattning på hotell.

Dag tre bestiger vi Lovozero Mountains och nerfarten blir längs ”1 000 Rivers Route”. Övernattning i tält.

Fjärde dagen kör vi en blandning av gamla timmervägar med inslag av asfalt. Övernattning på hotell.

Dag fem blir det en dagsutflykt i Khibiny mountains. Övernattning och bastubad på samma hotell.

Dag sex Oktobervägen, gamla timmervägar samt 45 kilometer asfalt. Övernattning i tält.

Dag sju är ”Maratondagen” med 28 mil blandad körning varav 2,5 mil asfalt.

Den åttonde dagen börjar vi med tolv mil grusväg och transporterar oss sedan de 28 milen asfalt tillbaka till finska gränsen och övernattningen på hotellet i Salla.

Mat och boende
Vi övernattar två nätter på hotell i Salla i Finland, tre nätter på hotell i Ryssland och tre nätter i tält i vildmarken. All mat utom två eller tre restaurangbesök i Ryssland och två middagar i Salla ingår i resan.

Kostnad
10 900 kronor inklusive bensin och de flesta måltiderna i Ryssland, varav 2 000 kronor erläggs i anmälningsavgift. Utöver detta måste du betala rysk trafikförsäkring. Den är obligatorisk och köps vid gränsen för cirka 250 kronor. Kontrollera ditt övriga försäkringsskydd vid resa i Ryssland. Mer information får du med resehandlingarna. Visum söker vi gemensamt via reseledaren Henrik Rahm, till en kostnad av cirka 1 100 kronor per person. Fyra eller fem middagar för totalt cirka 300 kronor samt eventuell dryck och souvenirer får du stå för själv.

Intresserad av att hänga med?
Har du frågor, kontakta Elving Solli på e-postadressen elving.solli@svmc.se eller mobiltelefon 070-600 64 33.
Det går också bra att kontakta SMCTravel på telefon 0243-669 70.
Antalet platser till denna resa är begränsade och efterfrågan stor. Anmälningarna kommer att behandlas i den turordning de kommer till SMC Travel.

kolahalvon_information_2009.pdf

Länk till allmänna resevillkor

 

Kolaenduro

Klicka på bilden för bildgalleri


Se filmer ifrån resan