Til Topps 22 - 28/6

2013-11-14

Til Topps, ett grusäventyr i Norge!  22 - 28 juni 2014.

Til Topps är ett välkänt MCäventyr i Norska fjällvärlden. Ett koncept som vi kört i många skepnader med svenska och norska deltagare i mer än 15 år. Nu har vi lagt upp ett nätverk av drömvägar i den Norska fjällvärlden. Det är vägar vi själva älskar att köra och ställen vi älskar att bo på. Om du verkligen vill uppleva det bästa av gruskörning som går att uppbringa i Norge gäller det att anmäla sig snabbt. 

 

Det är absolut ingen enduroresa. Resvägen är lagd så att den kan köras med allt från småhojar och upp till stora äventyrshojar. Underlaget varierar en hel del, från gamla steniga forvägar i Alvdal Västfjäll till snabba grusvägar och några bitar krokig och rolig asfalt. Dessutom korsar vi några brolösa vattendrag. Om det blir bökigt hjälps vi naturligtvis åt, det är ju halva nöjet.

För säkerhetens skull krävs det att du har riktiga offroaddäck som TKC80 eller grövre på resan. Störst glädje av resan får du om du har erfarenhet av långa dagar på grusväg tidigare. Vi kör alltid i minst två grupper där vi anpassar fart och svårighetsgrad efter deltagarna. Den som så önskar kan få sig en riktig duvning på några skoterleder och riktiga dyngvägar som kvällsutflykt.

Resans upplägg

Vi kör sedan 2013 en ny variant av klassikern Til Topps, där vi lagt in några fasta boenden och några dagsturer utan packning.
Första övernattningen är på Höljes Camping i Norra Värmland där vi träffas söndag kväll.

Måndagen börjar med att vi tar oss över gränsen vid Bastuknappen och vidare öster om Elverum genom Österdalarna norrut förbi Koppang och Hanestad.  Dagen avslutas i fina välutrustade stugor på Grimsbu Turistsenter som har ett bra och rimligt matställe, tvätt och torkmöjligheter, samt möjlighet till öringfiske för den som är sugen. Vi bor i Grimsbu två nätter, och kan utforska traktens fantastiska grusvägsnät utan packning en hel dag.
 Bland höjdpunkterna är det som kallas Norges vackraste fäboddal, Einunndalen samt den 15 kilometer långa grusvägen från Alvdal upp till profeten Baralds grav på Trontoppen 1666 meter högt. Efter att ha njutit av antingen snöstorm eller en fantastisk utsikt från toppen finns även chansen att besöka Flåklypa Grand Prix museum i Alvdal, och kanske träffa Reodor Felgen, Solan Gundersen och de andra kultfigurerna.

På onsdag drar vi vidare genom en annan av Norges vackraste dalar, Grimsdalen, och vidare på fjällvägar över till Vågå och bestigningen av Blåhö 1617 meter och med en fantastisk utsikt i alla fyra väderstreck. Rondane, Dovre, Jotunheimen och Gudbrandsdalen i ett 360 graders panorama är obeskrivbart i solsken. Vi fortsätter Per Gyntvegen ner mot Skeikampen som är ett vintersporteldorado, där vi stannar två nätter. Dagen utan packning delar vi upp oss i grupper och kör så gott som alla små fjällvägar som finns i området. Vill du hellre använda dagen till öringfiske finns det ett otal bäckar och tjärnar i området.

Fredagen blir en långkörardag för den som fortfarande är sugen. Vi korsar Gudbrandsdalen och kör Östafjälls om Lillehammer länga Åsta älv, rundar söder om Elverum och passerar gränsen till Sverige strax innan vi är åter i Höljes. Du väljer själv om du vill åka under 30 eller över 40 mil den dagen. För den som orkar kör vi delar av Birkebeinerrittet och kryssar oss fram genom Finnskogens spännande vägnät. Som vanligt anpassar vi både svårigheterna och körsträckorna efter de deltagare vi har i grupperna.

Boende

Under resan har vi 6 övernattningar i stugor. Två på Höljes Camping i norra Värmland, två nätter på Grimsbu Turistsenter mellan Alvdal och Folldal, och två nätter i Skeikampen som ligger i fjället väster om Gudbrandsdalen.

Mat finns att köpa där vi bor, både i affär och på matserveringar.
Stugorna är utrustade med täcken och kuddar, dock måste du ta med dig ett påslakan eller en liten sovsäck.
Om du vill laga mat själv är stugorna välutrustade med spis och kylskåp. I Höljes bjuder Saga oss på både välkomst- och avskedsmiddag.
Övrig mat ingår inte i resan. Spara lite plats i packningen för lunchpaket som vi behöver fixa några dagar i obygderna!

 

 

Pris: 4 950 kr

(inklusive 6 övernattningar, två middagar, en frukost och kvalificerad guidning hela veckan)

Intresserad av att hänga med
Har du frågor, kontakta Elving Solli på e-postadressen elving@mc-folket.se eller SMC:s kansli 0243 - 66970 (växel)

Mer information och reseberättelser från tidigare resor hittar du på www.mcäventyr.se

Boka din resa här

Resevillkor SMC AB

a

a