Norska favoriter Resan dag för dag

2022-10-27

Reseupplägg:

Dag 1 Karlstad - Kongsberg 312 km
Vi träffas i Karlstad för att sedan köra tillsamman längst E18 över gränsen till Norge och resans första boende i Kongsberg.

 

Dag 2 Kongsberg - Suleskard 375 km
Vi startar från Kongsberg för att nästan genast påbörja vår första stora stigning upp mot Gaustatoppen (1883 möh) för att sedan via svindlande serpentiner ta oss ner på andra sidan till orten Rjukan som ligger så långt ner i dalen att den vintertid lyses upp med hjälp av stora speglar för att invånarna ska få lite dagsljus. Orten är även känd för sin krigshistoria då det var här Hitler tillverkade tungt vatten under andra världskriget, därefter fortsätter vi mot sydväst på varierande vägar för att till slut hamna i Lysebotn via 32 st hårnålskurvor innan vi avslutar dagen på Suleskard camping

Dag 3 Suleskard - Preikestolen 116 km
Vi fortsätter vår resa västerut mot kusten och tar sikte på Preikestolen där vi anländer vid lunchtid, ombyte till civila kläder för dem som vill så tar vi en promenad upp till själva klippan för ett gruppfoto och njuter av utsikten. Tidsåtgång ca 3-4 timmar tur och retur beroende på väder och antal turister på leden.

 

Dag 4 Preikestolen - Lærdal 410 km
Denna dag svänger vi norrut och kommer att köra på lite varierande vägar. Under dagen kommer vi att passera bl.a. Hardangervidda nationalpark och Stalheimskleiva som är en av Nordeuropas brantaste serpentiner, därefter fortsätter vi mot Aurland för att slutligen stanna på Lærdal camping.

 

Dag 5 Lærdal - Valldal 330 km
Vi fortsätter norrut och kör över Jotunheimen nationalpark genom vilken Nordeuropas högst belägna allmänna väg går med imponerande 1425 möh. Vi kommer där också att passera Nordeuropas högsta berg Galdhöpiggen, 2469 möh. Därefter börjar vi sjunka ner mot havet igen och kör via Dalsnibba (1500möh) innan vi kommer till Geirangerfjorden och Örnvägen. Dagen avslutas på campingen i Valldal.

 

Dag 6 Valldal - Redalen 336 km
Resans sista spektakulära vyer serveras direkt på morgonen. Vi börjar med ett stopp på Gudbrandsjuvet för att kort därefter stanna till på Trollstigen innan vi kastar oss utför resans sista serpentiner. Därefter kommer vi att svänga söderut för att ta oss till sista nattens camping i Redalen.

 

Dag 7 Redalen - hem
En del kommer kanske redan att avvika vid lunch dag 6. Resten av gruppen kommer att dela på sig under dag 7 för att ta sig hem till respektive hemort, förhoppningsvis många erfarenheter och minnen rikare.

Gruppbild vid Dalsnibba

På toppen av Dalsnibba, sen ner till Geiranger och upp igen

Färjepassage mot Preikestolen

Bensträckare vid Nedra Oscarshaug

Gruppbild vid Trollstigen