Kalla kriget 1-5 augusti

2021-11-01

Under fem dagar kombinerar vi MC-körning med en titt i backspegeln för att se hur Sverige skulle skyddas under Kalla kriget. Vi besöker större museer och anläggningar som visar hur svenska försvaret hade tänkt skydda landet mot ”lede fi” under Kalla krigets dagar. Vi besöker bla Flygvapenmuseum i Linköping, Kustartilleribatteriet på Arholma, Veteranflottiljen (flottan) på Gålö, och Luftvärnmuseum i Norrtälje. Vi kör huvudsakligen på mindre länsvägar och undviker stadstrafik och motorvägar. Vi bor på trestjärniga hotell. Liknade resa med samma tema har genomförts åren 2018 och 2020 i Mälardalen, men denna resa är ny och genomförs till andra besöksställen/museum och på andra vägar!

Boka resan här  

Bokning
Sista anmälningsdag är 1 juli. Om resan till 30 juni inte har minst 8 anmälningar kommer den att ställas in och gjorda anmälningar återbetalas i sin helhet.

SMC Travel Resevillkor

Resans profil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-Körning och Natur.

Pris förare/passagerare: 7 500 kronor
Enkelrum: Möjlighet till enkelrum mot tillägg kan inte garanteras. Kontakta guiden för information.

I priset ingår:
- Samtliga hotellnätter, del i dubbelrum, inklusive frukost
- Alla inträden enligt dagsprogrammet och eventuell guide. På samtliga besöksplatser är ambitionen att få en guidad tur/visning av professionell guide.
- GPS-filer
- Två guider genom hela resan

I priset ingår inte:
- Lunch och/eller middag
- Bensin
- Försäkringar

Allmän resebeskrivning
Vi väljer i huvudsak mindre länsvägar och försöker undvika stadstrafik och större vägar där detta är möjligt. Vi håller ett behagligt tempo på vägarna och anpassar oss efter vägen, trafiken, vädret och deltagarna. Alla vägar är asfalterade. Dagspassen varierar mellan 13 och 22 mil. Körpassen är ca 45-60 min innan paus. Resan är totalt på ca 80 mil. Turen lämpar sig därför både för den vana föraren som den med mindre erfarenhet, med eller utan passagerare!


Temat ”Om kriget kommer”
Kommer du ihåg broschyren ”Om kriget kommer”? Den beskrev hur samhället skulle mobilisera om kriget skulle bryta ut under Kalla Krigets dagar. Temat för denna resa är att se hur Sverige hade tänkt skydda oss under Kalla kriget i kombination med härlig mc-åkning! Det blir besök vid våra större museer och anläggningar som visar hur svenska försvaret var organiserat, bemannat och bestyckat under Kalla Krigets dagar.

Resan dag för dag

Deltagarens ansvar:
- Covidpass
- Giltigt körkort
- Försäkring, kolla rese- och avbeställningsskydd
- MC-försäkring
- Utrustning avsedd för mc-körning

Frågor om resan besvaras av
Erik Mårtensson, 070-560 78 38, e-post

Guider till Kalla Kriget i Sverige
Erik Mårtensson och Ragne Gustafsson är våra guider på resan. Bägges mc-intresse vaknade under 90-talet och de har sedan dess genomfört många turer tillsammans, inom Sverige, Spanien och Sydafrika och Marocko. Deras bakgrund är officerare i flygvapnet och båda har jobbat på centrala staber under Kalla kriget-epoken.

Vi kör på fina MC-Vägar

Robot 68

Nedskjutna DC-3an 

Flygande tunnan

Arnholma kustbatteri

Om kriget kommer

J32 Lansen på F17