Ett Gränslöst Tyskland 28/6–5/7

2010-01-13

Kultur och historia 20 år efter föreningen. Vi startar i Trelleborg med nattfärjan till Rostock och tar oss snabbt ner till mellersta Tyskland. Vi besöker byn Mödlareuth med sin egen "Berlinmur". Medeltidsintresserade får sitt lystmäte vid ett besök på Veste Coburg med vapen- och konstsamlingar, Stadspromenad i Coburg och besök på Residenz Würzburg. Området Franken och ännu mer södra Thüringen har mycket kuperat landskap och vi kör många mil på fina mc vägar, men kan ta det lugnt och gott om tid för besök av turistmål, njuta av utsikten och ta lite paus här och där. Vår guide Kai-Uwe är själv född i Coburg och uppvuxen i princip direkt på förra detta gränsen till DDR och kan därför berättar mycket om den gamla tiden.

 

OBS! I priset ingår nu även middag

 

Välkommen till det återförenade Tyskland! Nu är det 20 år sedan två Tyskar stater, med helt olika ekonomiska system, blev ett enda land igen. Men hur var det innan och vad har hänt sedan dess? Svenska motorcyklister åker mest längs kusten, eller söder ut till Alperna. Men det finns underbara MC-vägar även i mellersta Tyskland.

Den här resan ska ta oss genom Thüringen och Franken, två delstater som innan Tysklands återförening, var separerade med en av världens mest inhumana gränsanläggningar. Stängslen är borta sedan länge, men fortfarande finns många spår kvar. Vi besöker bland annat, den lilla byn Mödlareuth, som var delat med en variant av "Berlinmuren" under många år. Gränsmuseet berätta om denna mörka era.
Målet för resan blir Coburg som var instängd på tre sidorna av gränsen, men har upplevt en stark uppgående utveckling sen dess. Kai-Uwe, som är en utav guiderna, är själv född i Coburg och har växt upp bara några kilometer från gränsen. Han kan berätta om hur man levde under tiden för ”muren”.  Vi kommer att se rester och spår från den tiden.

Gränsen runt Kreisstadt Coburg är bara en del av upplevelsen. Vi kommer också att besöka Tysklands näst största medeltida fästningsanläggning, Veste Coburg, med fantastiska vapen- och konstsamlingar.

Från Coburg ska vi också ta en sväng in i Thüringer Wald, till förra DDRs största vintersportanläggningar i Oberhof, som i dag arrangerar tävlingar i skidskytte och skidflygning.

Underbar åkning på spännande småväger i mycket kuperat landskap upp till 850 m ö h. Vidare går färden till Bamberg, med gamla stan som är med på UESCO listan över världskulturarv. Vi åker på småvägar vidare till Würzburg och besöker residensslottet om tiden medger. Dagen därefter svänger vi norrut, till bergsområdet Rhön, som om väder tillåter erbjuder fantastiska vyer. Berget Wasserkuppe (950 m) har varit centrum för utvecklingen av segelflyget.

Tillbaka på gamla gränslinjen blir det ett besök på gränsmuseet "Point Alpha - the hottest point in the cold war" där Amerikansk militär höll uppsikt österut, för att kunna upptäcka en rysk invasionsarmé så tidigt som möjligt. Gränsen var hårt bevakad av militär från andra sidan. Dagens slutpunkt blir den fina staden Eisenach. Den sista dagen åker vi från Eisenach tillbaka till nattfärjan från Rostock till Trelleborg.

Kai-Uwe hälsar välkommen till sitt land!

Resplan

På kvällen den 28 juni tar vi nattfärjan från Trelleborg till Rostock.

Dag 1. Tisdagen den 29 juni åker vi från Rostock till vår första övernattning i staden Gera. Etappen, på ca 45 mil, kommer delvis att köras på motorväg.

Dag 2. Onsdagen den 30 juni. Gera till Coburg. Bara fina hoj vägar. Ca 20 mil.

Dag 3. Torsdagen den 1 juli. Utflykt från Coburg.

Dag 4. Fredagen den 2 juli. Coburg till Wurzburg. Ca 20 mil.

Dag 5. Lördagen den 3 juli. Wurzburg till Eisenach. Ca 20 mil.

Dag 6. Söndagen den 4 juli. Eisenach till Rostock. Ca 50 mil. Sista etappen delvis på motorväg.

Dag 7. Måndagen den 5 juli är vi tillbaka i Trelleborg.


Vi kommer att köra i ett lugnt tempo. Första och sista dagen är ganska långa etapper och kommer därför att till viss del köras på motorväg. Längsta körsträcka är max en timma med stopp för fika, mat och bensträckare. Gott om tid för fotografering.

Dag 3 finns tid till egen aktivitet då vi bor två nätter i Coburg.

Under resan, om tid och intresse finns, kan vi besöka någon vingård i Franken.

Resan passar dig som tycker om kurviga vägar och är historiskt intresserad. Tycker du om öl, vin och god mat är det inte heller fel.

Pris: 12 500 kronor för förare. 11 500 kronor för passagerare.

I resans pris ingår färja Trelleborg-Rostock t o r, del i dubbelrum samt frukost och middag.
Du står själv för bensin och måltidsdryck.

Vill du ha mer information kan du vända dig till Kai-Uwe Och, telefon 070 509 07 19
eller till Göran Gustafson, telefon 0225 596004 eller 070 587 33 51

Länk till allmänna resevillkor

 

Klicka för Bildgalleri