Till Vägs Ände 21-30/7

2010-01-13

En fantastisk MC-upplevelse så långt norrut du kan komma i Europa! Genom midnattssolens land till vägs ände på Nordkappsklippan. Vi fortsätter längs med den nordnorska kusten ända ut till vägs ände på Lofoten, längst ut i västerhavet. I lugn takt med fantastiska naturscenerier och en härlig gemenskap. Resan passar dig som har vana av MC-touring och kan stå ut en hel dag i sadeln.

Följ med på en fantastisk MC-upplevelse så långt norrut du kan köra i Europa! Resan tar dig på en tur till midnattssolens land. Vi söker först upp Europas nordligaste väg som slutar, vid vägs ände, rakt ut i ishavet med den berömda Nordkappsklippan. Efter vårt besök längst norrut söker vi oss ner längs med den nordnorska kusten tills vi når vägs ände i Å, längst ut i Västerhavet på Lofoten. En asfaltsresa lämpad för den som har god vana av MC-touring och kan stå ut en hel dag i sadeln. Vi startar vår resa i Storuman och vi avslutar i Mo i Rana i Norge efter en dryg veckas härlig MC-touring. Vi kör mellan 25 – 59 mil per dag men håller oss till körpass om maximalt en timme i taget. Vi har två dagsetapper på över 50 mil, dag 1 och 2, men på bra vägar där milen rullar fort!

Vi startar i Storuman och följer E45:an tills vi når Karesuando i det nordligaste av Sverige. Vi passerar sedan över älven till Finland och efter några mil, gränsen till Norge. Mitt på fjället når vi sedan Kautokeino (Samernas kulturella huvudort) och Karasjok (Samernas politiska centrum). Efter ytterligare några mil når vi så ishavet och vägen upp mot Nordkappsklippan. Vi besöker Nordkapp vid midnatt för att beskåda den härliga midnattsolen. Efter vårt besök på Nordkapp drar vi sedan ner längs med den nordnorska kusten och via Tromsö och de yttersta fjordarna. Vi fortsätter sedan ner mot Rolla och färjan över till Harstad. Vi kör sedan den nya sträckning av E10 genom ett fantastiskt landskap innan vi till slut når Lofoten. Väl där följer vi vägen så långt den sträcker sig för att till sist landa längst ner i Å, så långt du kan komma på väg ut i västerhavet. Vi fortsätter sedan tillbaka mot fastlandet och vägen ner mot Bodö och Saltstraumen. Resan hem sker sedan via små och större vägar över fjället till Mo i Rana där vi till sist tar avsked och väljer olika vägar hemåt igen.

Vägval
Första dagen, det längsta körpasset 59 mil, tar vi oss från Storuman till Karesuando och den nordliga gränsen mot Finland. Vi övernattar också första natten i Karesuando. Dag två kör vi över gränsen till Finland och följer E8:an och sedan väg 93 mot Norge och Kautkeino. Vi fortsätter sedan väg 92 mot Karasjok där vi också når E6:an. Nu följer vi E6:an fram till avtaget mot Nordkapp och E69. Vi följer E69:an både över land och under hav (tunnel under havet till Mageröya) för att till sist nå Skarsvåg, Norges nordligaste fiskeläge, där vi också övernattar. Fast vi gör ett avbrott i sömnen runt midnatt och besöker då Nordkappsklippan 15 km från Skarsvåg. Dag 3 Tar vi oss från Nordkapp via E69:an och sedan E6:an söderut mot Alta. I Alta tar vi sedan vår tredje övernattning. Dag 4 söker vi oss vidare ner längs med E6:an tills vi når färjan i Olderdalen där vi tar oss över Lyngen- och Ullsfjorden mot Tromsö. Tromsö blir också vår fjärde övernattning. Dag 5 söker vi oss längs med kusten och en av Norges blivande nationella turistvägar ut till de yttersta fjordarna och fortsätter sedan ner mot Rolla och färjan över till Harstad. Dag 6 söker vi oss ner längs mot Lofoten. På Lofoten fortsätter vi sedan ner mot Svolvaer, Henningsvaer och Borge där vi har vår sjätte och sjunde övernattning. Dag 7 gör vi utflykter till intressanta platser på Lofoten. Dag 8 fortsätter vi sedan tillbaka längs med kusten ner mot Bodö och Saltstraumen där vi har vår åttonde övernattning. Dag 9 åker vi sedan över Saltfjället med polcirkeln, ner mot Mo i Rana där vi tar avsked och väljer olika vägar hemåt. Tips på fina alternativa vägar hemåt finns att få!

Mat och Boende
Vi bor i 4-6 bäddarsstugor. Vi lagar gemensam frukost och middag alla dagar utom en, då vi testar det lokal utbudet. Frukost och gemensamt tillagad middag ingår i priset. Lunch äter vi ute på någon lokal krog- eller vägrestaurang.

Kostnad
9 750 kronor för förare och motorcykel, 9 200 för passagerare. Priset inkluderar anmälningsavgift med 1 000 kronor.

I resan ingår
Nio övernattningar, färjeavgifter, bomavgifter, inträde Nordkapp samt frukost och gemensamt tillagad middag. Var och en betalar själv bensin, övrig mat och privata utgifter.

Intresserad av att hänga med
Har du frågor, kontakta Hans Rönnegård på e-postadressen hans@mctouring.se, telefon till bostaden 0241-61242 eller mobiltelefon 070-6970498, eller Göran Svensson på e-postadressen goran@mctouring.se, mobiltelefon 073-9403335. Det går också bra att kontakta SMC Travel på telefon 0243-66970 

Länk till allmänna resevillkor

 

Till Vägs Ände

Klicka för att se filmer från resan