På grus och asfalt i Andalusien 20 - 26 oktober

2022-11-07

Det här är ett nytt koncept i Andalusien, Spanien. Målgruppen är erfarna motorcyklister som är vana att köra både grus och asfalt. Mestadels håller vi oss undan från de mest trafikerade vägarna och kör upp och ner för bergssidor på slingriga asfalts och grusvägar samt i den del flodbäddar. Området erbjuder varierad terräng men det är bergen som dominerar. VI kommer passera odlingar (oliver, mango, avokado, mandel), köra igenom varma doftande tallskogar och utforska flodbäddar. Om vädret är bra kanske vi tar en tur upp till skidorten på Sierra Nevada där man kan köra på drygt 2500 meters höjd. Du måste vara van att köra i serpentiner i brant terräng på både grus och asfalt och du bör inte vara höjdrädd.

Boka resan här

SMC Resevillkor

Reseprofil

Klicka här för att komma till beskrivningen för resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare: 14 000 kr
Enkelrumstillägg: Kontakta guiden för prisuppgift
Priset kan komma att påverkas av ändrade valutakurser. Vid större förändringar justeras priset med högst 10%.

I priset ingår:
- Hyra MC. Mellanklass adventuremotorcykel runt 700-900 kubik. Försöker i första hand boka 10st Yamaha Tenere 700 men även annan likvärdig mc kan förekomma.
- 6 frukostar (vi ordnar frukostbuffé i huset vi hyr)
- Boende, vi hyr ett hus som alla ryms i. Dubbelrum med mestadels enkelsängar men även någon dubbelsäng.
-2 svenska guider men väldigt god lokalkännedom.
- Guidning 5 hela kördagar + till och från uthyrningsfirman vid flyget.

I priset ingår inte:
- Måltider förutom frukost
- Reseförsäkring för deltagare
- Flyg till och från Malaga, Spanien (boka i samråd med guide)
- Tillägg för större mc
- Personlig skyddsutrustning och hjälm
- Självriskeliminering, kan du köpa till bra pris genom ERV
- Bensin
- Försäkringar
- Övriga personliga kostnader

Boende och mat:
Frukost äter vi i det hyrda huset där vi dukar upp en trevlig frukostbuffé. Middagar bestämmer vi dag för dag beroende på dagsform. Det finns över 100 restauranger i Nerja, hämtpizza eller så lagar vi något gott och enkelt på plats. Lunch äter vi på någon trevlig restaurang efter vägen och stoppar även för kafferast på eftermiddagen. Huset har 10 sängplatser i dubbelrum, takterrass samt pool. Hojarna parkerar vi utanför.

Väder
När höstvädret är som värst i Sverige så är vädret fantastiskt för hojkörning på solkusten, Spanien. Det är som vanligt sommarväder i Sverige. Kan variera från ganska varmt till lite kyligt på hög höjd samt någon regnskur.

Körkunskaper
Du bör vara en erfaren motorcyklist som är van att köra koncentrerat under hela långa dagar. Vi kommer köra en hel sommarsäsongs kurvor på 5 dagar. Du bör känna sig hemma på kurviga asfalt- och grusvägar som lutar ganska brant utför och uppför. Gå gärna en Knixkurs och en gruskurs hos SMC innan avresa (eller se till att du har motsvarande kunskaper). Då blir körningen mycket roligare på de kurviga vägarna och vi kan hålla ihop gruppen på ett bättre sätt. Vi kommer köra ca 09.00-17.30 varje dag med längre paus för lunch och kaffe. Givetvis kommer vi stanna för bensträckare, fotografering och njutande av fina utsikter.

Fakta om Solkusten, Spanien
Bästa vinterklimatet i fastlandseuropa för oss nordbor tack vara sin närhet till Afrika. Din mobiltelefon och din 3G/4G-uppkoppling kommer att fungera som hemma, utan extra kostnader. Full Covid-vaccination kan behövas. Ansiktsmask behövs fortfarande på bussar och inomhus i affärer och restauranger, håll koll på ändrade regler innan avresan.
Valutan är Euro, bankomater finns överallt. Kreditkort accepteras inte överallt. Flygtid: ca 4 tim 15 min från Arlanda, Stockholm.

Deltagaren ansvarar för följande
- Giltigt körkort, pass och/eller nationellt ID-kort
- En giltig reseförsäkring - kolla ditt reseskydd och avbeställningsförsäkring (en extra försäkring för transport av MC-utrustning t o r flyg och självriskeliminering MC-hyra, t.ex. ”ERV bas” som kostar ett par hundralappar för en vecka kan vara ett bra komplement till din vanliga hemförsäkrings resedel).
- Europeiskt sjukförsäkringskort, beställs av Försäkringskassan
- Självrisk reserveras på ditt kreditkort, då motorcykeln hämtas ut, €1000-1200.
- Tag med egna mc-kläder. Tänk på att det kan bli varmt men även lite kyligt på hög höjd samt någon regnskur.

Om resan
Efter landning på flygplatsen i Malaga så blir det kort transit till en lokal i närheten av flygplatsen. Där byter deltagarna om till motorcykelkläder för att direkt ta motorcyklarna i 45min längs motorvägen till den underbara kuststaden Nerja (Nerja - Wikipedia). Vi anländer sedan till det hyrda huset där hela gruppen kommer sova och äta frukost under hela resan. Körsträckan kommer vara ca 20-25 mil om dagen. Efter frukost så startar vi ca 09.00 och vi kommer tillbaka ca 17-18 tiden. Det tar bara några minuter att ta oss från huset i Nerja till där de roliga vägarna börjar och vi behöver inte lägga tid på att ta oss igenom trafikkaos i staden. Vi kommer att hålla oss mest i och runt Nationalparken Sierras de Tejeda Amiljara y Alhama.

Området erbjuder varierad terräng men det är bergen som dominerar. Vi kommer passera odlingar (oliver, mango, avokado, mandel), köra igenom varma doftande tallskogar, utforska flodbäddar och även köra en och annan vattenpassage. Tillfällen till fotografering och fina utsiktsplatser finns på många ställen. Det blir ca 70% asfalt- och 30% grusvägar. Vi har inga helt fasta rutter utan vi kan anpassa körningen utifrån deltagarnas önskemål, deras ork samt väder. Det är långa dagar med koncentrerad körning så man kommer bli trött. Om vädret är bra så tar vi kanske även en tur upp till skidorten på Sierra Nevada där man kan köra hoj upp till drygt 2500 meters höjd.

Frågor besvaras av:
John Pääkkönen 070-5889117, e-post
Jan Westin 070-92 23 718, e-post

Guider:
John Pääkkönen är en glad västerbottning med finsk påbrå som bor i Umeå. Kört hoj hela livet på alla underlag. Grund- och grusinstruktör inom SMC school. Är även guide på SMC-Travel resan Norrlandsgrus. Har hus i Nerja och börjar få bra lokalkännedom efter omkring 2000 mil i området. Kör KTM 790 Adventure R i Sverige och Triumph Tiger 900 RP i Spanien.

Jan Westin kommer ursprungligen från Västernorrland men numera bosatt i Uppsala trakten. Har tillbringat största delen av min MC karriär på asfalt med touring och fika turer sen -83 och sista tiden som SMC instruktör på storbana och knix. Kör i normala fall BMW men blev med en Triumph Tiger 900 RP i Nerja där jag även är nybliven vinterboende.

John Pääkkönen Jan Westin