Til Topps Allroad 2013

2012-11-01

Fullbokad / Väntelista (för att anmäla sig till väntelista, klicka på bokningslänken)

23-29 juni 2013. Til Topps är ett MC-äventyr i Norska fjällvärlden. Ett koncept som vi kört i många skepnader i över tio år. Allt från en touringinriktad resa där vi på blandade grus och asfaltvägar kör alla Norges tio högsta vägar, till Grusbus Hardcorevarianten där vi skyr asfalten som pesten och hellre tar en skoterled eller släpar hojarna under en bom när så bjuds.


Vi kör nu en ny variant av klassikern Til Topps, där vi lagt in några fasta boenden och några dagsturer utan packning.
Det är absolut ingen enduroresa. Resvägen är lagd så att den kan köras med allt från småhojar och upp till stora äventyrshojar. Underlaget varierar en hel del, från gamla steniga forvägar i Alvdal Västfjäll till snabba grusvägar och några bitar krokig och rolig asfalt. För säkerhetens skull krävs det att du har riktiga offroaddäck som TKC80 eller grövre på resan. Störst glädje av resan har du om du har erfarenhet av grusvägskörning tidigare.
Max antal deltagare: 14

Första övernattningen är på Höljes Camping i Norra Värmland där vi träffas söndag kväll. Du som redan läst om Victor Sollis fantastiska mc-äventyr hem från bortre Sibirien kan se fram emot att han visar bilder och filmklipp samt berättar om sina upplevelser, och har vi tur hänger han med oss runt hela veckan.

Grusvägar och öringar

Måndagen börjar med att vi tar oss över gränsen vid Bastuknappen och vidare öster om Elverum genom Österdalarna norrut förbi Koppang och Hanestad.  Dagen avslutas i fina välutrustade stugor på Grimsbu Turistsenter där det finns affär, ett bra och rimligt matställe, tvätt och torkmöjligheter, samt möjlighet till öringfiske för den som är sugen.

Vi bor två nätter i Grimsbu och kan utforska traktens fantastiska grusvägsnät utan packning en hel dag. Bland höjdpunkterna är det som kallas Norges vackraste fäboddal, Einunndalen samt den 15 kilometer långa grusvägen från Alvdal upp till profeten Baralds grav på Trontoppen 1666 meter högt. Efter att ha njutit av antingen snöstorm eller en fantastisk utsikt från toppen finns även chansen att besöka Flåklypa Grand Prix museum i Alvdal, och kanske träffa Reodor Felgen, Solan Gundersen och de andra kultfigurerna.

Vackra dalar och fjällvägar

På onsdag drar vi vidare genom en annan av Norges vackraste dalar, Grimsdalen, och vidare på fjällvägar över till Vågå och bestigningen av Blåhö 1617 meter och med en fantastisk utsikt i alla fyra väderstreck. Rondane, Dovre, Jotunheimen och Gudbrandsdalen i ett 360 graders panorama är obeskrivbart i solsken. Vi fortsätter Per Gyntvegen ner mot Skeikampen som är ett vintersporteldorado, där vi stannar två nätter i en av Norges lyxigare fjällstugor. Dagen utan packning delar vi upp oss i grupper och kör så gott som alla små fjällvägar som finns i området.  Den som känner sig mör i kroppen efter det kan avsluta dagen med en bastu i stugan.  Vill du hellre använda dagen till öringfiske finns det ett otal bäckar och tjärnar i området.

Fredagen blir en långkörardag för den som fortfarande är sugen. Vi korsar Gudbrandsdalen och kör Östafjälls om Lillehammer länga Åsta älv, rundar söder om Elverum och passerar gränsen till Sverige strax innan vi är åter i Höljes. Du väljer själv om du vill åka under 30 eller över 40 mil den dagen. För den som orkar kör vi delar av Birkebeinerrittet och kryssar oss fram genom Finnskogens spännande vägnät. Som vanligt anpassar vi både svårigheterna och körsträckorna efter de deltagare vi har i grupperna.

Boende och mat

Under resan har vi 6 övernattningar i stugor. Två på Höljes Camping i norra Värmland, två nätter på Grimsbu Turistsenter mellan Alvdal och Folldal, och två nätter i Skeikampen som ligger i höjd med Tretten i fjället väster om Gudbrandsdalen.

Mat finns att köpa där vi bor, både i affär och på matserveringar. Stugorna är utrustade med täcken och kuddar, dock måste du ta med dig ett påslakan eller en liten sovsäck. Om du vill laga mat själv är stugorna välutrustade med spis, kylskåp, och i Skei även med diskmaskin. I Höljes bjuder Saga oss på både välkomst- och avskedsmiddag. Övrig mat ingår inte i resan. Spara lite plats i packningen för lunchpaket som vi behöver fixa några dagar i obygderna.

Pris förare: 4 950 kr

Intresserad av att hänga med
Har du frågor, kontakta Elving Solli på e-postadressen elving@mc-folket.se
Det går ockå bra att kontakta SMC Travel på telefon 0243-669 70 (Växel).

Mer information och reseberättelser från tidigare resor hittar du på www.mcäventyr.se

Boka din resa här

Resevillkor SMC

V

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Olika underlag!

 

Upp på fjället

 

Riksgräns

 

Utsikt!