Marocko och Atlasbergen 14 - 21 Oktober - Resans rutt och innehåll är uppdaterat

2022-11-02

Marocko är Afrika på ett lagom äventyrligt sätt. Vi åker på vägar som använts i Paris-Dakartävlingen och åker i Atlasbergen på randen till Saharaöknen. Vi kommer göra en del mild terrängkörning på grusvägar, då dessa vägar ofta går genom vackrare områden och har mindre eller ingen trafik.

Färden utgår från och återkommer till Marrakesh. Sex dagars körning med 30 % grusväg och 70 % på slingrande asfalt. Alla omvägar och genvägar är noggrant utvalda för sin brist på trafik och vackra omgivningar.

Spektakulära vägar kombinerat med dramatiska bergslandskap i Atlasbergen, gröna oaser och fantastiska vyer, med färd till de natursköna vattenfallen i Ouzoud med möjlighet att se apor, Bin El Ouidane, Boumalne de Dades och sedan de berömda Telouet- och Tizi n´Tichkapassen. Bergspass på upp mot 3000 meter är inplanerade.

En dryg tredjedel av färden går på grus och enklare off-road (dock ingen sand eller 'fesh-fesh'), men det är inte en offroad-resa! Vi kör runt 12-25 mil per dag och vissa dagar finns möjlighet till en extra runda för den som inte fått nog.

En gruskurs och en knixkurs genom SMC School rekommenderas starkt, vilket kommer att göra körningen smidigare och roligare.

Hyrmotorcyklarna BMW G310GS är små, men perfekta för denna resa. De är lätta, smidiga, bränslesnåla, lättkörda och funkar för lättare offroad.

Detta är SMC:s första resa till Marocko och ett visst mått av äventyrslusta behövs från deltagarna.

Boende i delat dubbelrum på hyggliga lokala hotell där frukost och middag ingår, ibland finns även en pool. Under dagen ingår också en enklare cafélunch eller picknick i någon berberby. Den lokala maten är god och mättande.  Här brukar även vegetarianer kunna hitta något gott att äta.

Mjuka väskor (max 60 liter) tas på 4x4 bilen och vid lunch kan man komma åt sin packning om man vill lägga undan något. Under dagen rekommenderas lite snacks, solskydd och vatten (gärna Camelpack-blåsa) i en ryggsäck - i följebilen finns dricksvatten att fylla på med. Uppe på höjderna kan det bli kallt och förstärkningsplagg kan behövas, men ofta är det snarast värmen man behöver klara av under dagen. Tips ges innan avresa.

Vi kommer ha alla vägval som spår i kartappen Wikilocks (Phone/Android) och ett fäste (Quadlock) för smarttelefon med laddare finns på varje hoj (fodral får man skaffa innan eller ta med eget fäste).

Boka resan här

SMC resevillkor

 

Resans profil

Klicka här för att komma till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare: 32 000 kr

Passagerare: Kontakta guiden för mer info
Enkelrum: Kontakta guiden för mer info, kan gå att ordna vid väldigt tidigt bokning.

I priset ingår
- Boende i delat rum inklusive frukost och middag, 
- En lättare lunch under dagen
- Hyrmotorcykel BMW 310 GS
- Support vehicle 4x4, inkl transport av packning
- Guide
- Lokal "fixare"
- Transfer till från flygplatsen

I priset ingår inte
- Flygbiljetter
- Försäkringar
- Bensin
- Personliga utgifter
- Dryck

Deltagaren ansvarar för följande
- Internationellt körkort (rekommendation)
- Giltigt körkort (minst A2)
- Reseförsäkring - som inkluderar medicinsk evakuering och repatriering
- Giltigt pass

Kontakt
SMC:s guide på vår resa till Marocko är Micke Westin, mobil 0707423260. 

Vem är Micke Westin?
Frilansjournalist och författare som i perioder har bott på Kanarieöarna och under den tiden också skrivit en guidebok om de åtta bebodda Kanarieöarna. Han har kört mycket på Kanarieöarna och framförallt på Gran Canaria där han haft en egen motorcykel en längre period. Marocko är däremot ett ganska nytt område att utforska, men Micke har rest en hel del i Afrika tidigare. Han medger gärna att det finns mycket kvar att upptäcka även för honom och påminner om att det krävs en del äventyrslusta av deltagarna för att komma överens med kulturen och standarden i dessa länder i norra Afrika. Det går sällan så smidigt som i Europa.

Hög fart betyder inte mycket för Micke, som föredrar att upptäcka de minsta och krokigaste vägarna i de avlägsnaste hörnen som sällan besöks av andra turister.

 

Vi utgår från och återkommer till Marrakesh.

Ait Benhaddou finns med på Unescos världsarvslista

Bergsbyarna i Atglasbergen erbjuder fika- eller lunchstopp.

Vi kommer att köra över Tizi n'Tichka passet.

Atlasbergen kan ha snö på hög höjd. Förstärkningsplagg rekommenderas.

Den mycket gamla staden Fes och dess medina. Inga mattor bör tas med på hojen ...

Maten i Marocko är god men en smula exotisk (det finns McDonalds också)