Norges Tak 8-15 juli

2016-11-02

Norges Tak är en av våra klassiker och ses som den ultimata sällskapsresan på MC! Det är faktiskt den enda Norge-resan vi har på programmet under 2017. Resan går till den norska fjällvärlden med de allra högsta topparna och vackraste vyerna. Vi färdas uteslutande på asfaltsvägar och finns det någon grusväg så är det ett valfritt alternativ. Du får bland annat uppleva Geiranger, Trollstigen, Dalsnibba, Örnvägen, Songefjäll, Laerdal och Borgund. Vi bor i hytter och vandrarhem. Välkommen med på den ultimata MC resan, MC-touring när den är som allra bäst!

Resan fullbokad, ställ dig på väntelistan här. 

Resans pris
Förare 7 000 kronor
Passagerare 6000 kronor 

I priset ingår
Guider
Sju övernattningar i 4-6 bäddsstugor eller vandrarhem.
Frukost (som vi guider inhandlar och som vi tillreder gemensamt i frukostlag)
Bom- och färjeavgifter. Var och en betalar själv bränsle samt övrig mat och privata utgifter.

I priset ingår inte
Bränsle
Övrig mat och privata utgifter
Försäkringar 

Rutten
Dag 1-2

Resan kommer att ta oss från Gagnef, där vi har vår första övernattning, via Mora och Sälen till Trysil där vi har vår andra övernattning.

Dag 3
Vi far sedan vidare mot Åkreströmmen, Övre Rendalen, Atna och Enden innan vi når Rondane och Rondanevägen. I Folldal fortsätter vi sedan västerut mot Dovre för att slutligen nå Dombås och tredje övernattningen.

Dag 4
Nu bär det av mot fjordlandskapet ner genom den mäktiga Romsdalen och innan vi riktigt når fram till fjorden svänger vi upp mot Trollstigen. Vi fortsätter sedan vägen ner mot fjorden för att ta färjan över till Stranda och fortsätta över fjället till Hellesylt där vi tar färjan in genom Geirangerfjorden. På väg genom fjorden njuter vi av mäktiga fjäll och alla de gårdar som klamrar sig fast längs fjällsidorna. Vi beskådar också det mäktiga vattenfallet de sju systrarna innan vi till sist når Geiranger. I Geiranger har vi sedan vår fjärde övernattning.

Dag 5
Vi tar en tur upp längs Örnvägen och Örnesvingen innan vi fortsätter upp mot Dalsnibba 1500 meter över havet. Vägen går sedan vidare ner genom dalgången till Lom där vi åter får en natts vila.

Dag 6
Nu har vi nått Norges riktiga tak och vi tar oss upp genom dalgången till Sognefjäll med toppar en bra bit över 2000 meter, den allra högsta Galdhöpiggen 2465 möh och Norges högsta fjäll. Efter detta bär det så åter av ner mot fjorden och via Tindevägen så når vi Sognefjord, Norges längsta fjord hela 20 mil lång. Fjorden är också på sina djupaste ställen ner mot 1300 meter djup. Väl där så når vi Laerdal och vägen över Aurlandsfjället med Stegastein och Aurlandsfjorden innan vi ger oss in i Morias mörker för att uppleva världens längsta fordonstunnel 24 km lång. Vårt nattläger slår vi sedan i Borgund.

Dag 7
Nu bär det av hemåt igen via gamla E16 innan vi tar av över Hemsedalsfjället ner till Gol och Fagernes. Nu har vi bara en mindre skogsöverfart innan vi når Mjösa, Norges största sjö, där vi har den sista övernattningen i Hamar.

Dag 8
Sista dagen och hemfärd och då droppar de flesta av en efter en på vår väg mot Sverige igen och den som vill och som det passar följer med guiderna hela vägen hem igen mot Gagnef (närmaste vägen ner mot Stockholmsområdet och övriga delar av sydöstra Sverige).

Boendet
Vi har ett blandat boende med allt från vandrarhem till så kallade norska hytte (små campingstugor som kan vara enkla men också av bättre variant med dusch och toalett). Vi undviker att packa oss allt för tätt så i små fyrbäddsstugor sover vi två och i stora fyr-,och sexbäddsstugor sover vi max fyra.

De större stugorna har nästan alltid dusch och toalett, men någon natt har vi också enklare stugor med dusch och toalett i servicehus. Vi har valt att göra så för att visa olika alternativ för boende på resa i Norge men också för att priset för resan ska kunna hållas ner. Det ingår alltid täcken och kuddar i alla stugor så det enda som behöver tas med är sänglinne (lämpligen ett reselakan(typ siden) som tar minimal plats i packningen) och handduk. 

Mat
Frukost (som ingår i priset) tillreder vi själv i den största stugan eller på tunet utanför stugorna i solens sken. Möjlighet till lunch bjuds varje dag någon gång mellan 12.30-14, ingår inte i priset för resa.  För de som så önskar samlas vi runt 19 varje kväll för middag på något lämpligt ställe med gångavstånd från där vi bor (middag ingår inte i priset för resan).

Övrigt
Annat som är lämpligt att ta med sig är termos för varmt vatten till fika, tallrik och bestick för frukost.  Som tidigare nämnts också sänglinne och handduk. Guiderna har med sig kaffepulver och thepåsar samt tilltugg till fikat (ingår i priset)Guiderna har med sig punkteringslagning, verktyg, startkablar, enklare resemedicin och enklare sjukvårdsmaterial.

Frågor om resan
Guiderna svarar på frågor om resan. Göran Svensson, 073-940 33 35, e-post. 
Sonja Svensson, 070-223 44 59, e-post. 

Vilka är Sonja och Göran Svensson?

Göran och Sonja kommer från Leksand. När de inte kör MC är Göran snickare och Sonja jobbar på förskola vintertid och som trädgårdsmästare under sommarhalvåret. De har guidat motorcyklister på resan Norges Tak i över tio år vilket SMC Travel är mycket tacksamma för. Guidningen började med att man åkte med Hans Rönnegård på hans Norge-resor. Paret upptäckte att det var så roligt att de inte ville åka hem. De började hjälpa Hans med resorna. Norges Tak är en lämplig ”instegsresa” för motorcyklster och är för många den allra första längre MC-resan man gör.

Det är inte särskilt svårt att se varje resa som ett nytt äventyr säger Göran och Sonja som inte tröttnat på resan efter tio år. De nya deltagarna gör att man ser samma platser med nya ögon. Dessutom ändrar de några vägar, byter boenden och kör åt motsatt håll för att förnya rutten.  Göran och Sonja är ett gift par, något de ser som en styrka och fördel. Det har aldrig varit ett problem, tvärtom är det gemensamma intresset bra för relationen. Guidningen är en av årets semesterveckor och med tio år på nacken är inte heller planeringen av resan särskilt omfattande. En stor fördel är också den vackra naturen, de roliga vägarna med relativt låg trafik och det faktum att Norge ligger väldigt nära oss.

Deltagarna är en stor del av resan. Att få stötta, peppa och hjälpa deltagarna ger både guider och resenärer mycket utöver själva resan.  Många växer som MC-förare i och med att man får mycket körträning på kurviga vägar. Göran och Sonja vill förmedla att det är kul och enkelt att resa på MC och det behöver inte vara särskilt dyrt.

Uppdraget som guide i SMC-Travel ser paret som ett förtroendeuppdrag i en rolig gemenskap. De har fått nya vänner både bland guider och deltagare i hela landet. 


Sonja och Göran Svensson guidar på årets enda Norge-resa.