Ungern 20 - 30 Augusti 2009

2008-11-19

Vi åker genom Polen, över bergen i Slovakien och ner till södra Ungerns landsbygd. Se pusztanryttare, lokala marknader och besök guiden Vincent Engströms vinkällare med mera. Hem genom Tjeckien och Tyskland. Nio nätter på hotell.


Ungern

Ungern bortom turistvägarna

Ungern är ett land som har en mycket gammal kultur.
Under en period var Österrike – Ungern Europas största nation som sträckte sig från delar av Frankrike i väst och Tyskland och Polen i norr. Idag är Ungern ett land som 2004 inträdde i EU och har en otrolig ekonomisk utveckling. Fortfarande finns dock mycket av det gamla Ungern kvar. I de områden som jag (er guide Vincent Engström) föredrar att vistas i förekommer det inte någon turism att prata om. Ute på Pusztan har vi köpt en vinkällare som är vår bas för att knyta kontakter med lokalbefolkningen och skaffa oss kunskaper om Ungerskt vardagsliv. Inom 3 år ska vi på att kunna tillverka vårt eget vin. Byn heter Nemesnadudvár och har 800 hushåll 2100 invånare och 900 vinkällare. Detta är helt unikt i Ungern och Europa då man normalt har sina vinkällare ute på fälten, men här har man ett lager lera 4 meter under jord som inte släpper igenom vatten i tillräcklig utsträckning vid regnväder, vilket innebär att källarna blir vattenfyllda. Därför har man i Nemesnádudvar och i grannbyn Hajos byggt alla källarna på en kulle, vilket har resulterat i att de ligger tätt inpå varandra.

Vägval

• Dag 1.
Vi tar färjan från Karlskrona 21:00 till Gdynia i Polen med ankomst 7:30 På båten har vi del i dubbelrum.

• Dag 2. 38 mil.
Här har vi startsträckan. Resan går på skapliga väger i ett rätt högt trafikerat Polen. Vi kör till Pabianice, en vacker och trevlig stad i centrala Polen. Har vi tid besöker vi den lokala motorcykelklubben i staden.

• Dag 3. 35 mil.
Sträckan går på fina vägar ner till Skawa i södra Polen. Här bor vi på ett vackert hotell beläget i bergen.

• Dag 4. 21 mil.
Idag har vi en av de vackraste turerna över bergen i Slovakien in i Ungern. Resan går på riktiga serpentinvägar
uppe i bergen. Det är söndag och vi slipper den tunga trafiken. När vi kommer fram vid lunchtid, gör vi ett besök
i de berömda grottorna i Aggtelek som är bland de största i Europa.

• Dag 5. 19 mil.
Nu åker vi till Kiskunmajsa och badar på ett av Ungern många termalbad. Det är ett hälsobad, vilket innebär att
man tar vatten 5-800 meter under jord som innehåller massor med mineraler som är nyttiga för hälsan. Det
finns över 1000 källor i Ungern, vilket endast överträffas av Island i Europa. Efter badet åker vi till Bugac där vi bor i traditionella hus som finns på Pustan, vi kan likna dem vid bondgårdar i en mycket vacker miljö. Här får vi också en sagolik middag till musik av lokala zigenarmusikanter.

• Dag 6. 7 mil.
Nu ska vi få se något av Ungerns nationalsymbol, Pusztanryttarna som visar prov på en otrolig skicklighet och bla rider 5 spann med en ryttare stående bak på två hästar. Vi intar också en lätt lunch. Efter lunch åker vi mot ”vår” by Nemesnádudvar. Här bor vi privat, och får möjlighet att se hur Ungrarna bor samt njuta av deras gästfrihet. På kvällen äter vi en hemmalagad middag i vår vinkällare

• Dag 7.
Tidig morgon avfärd med buss till grannstaden Baja (25 km) där man har en lokal mat och prylmarknad. Mycket att se och köpa. Här passar vi också på att äta langos en Ungersk specialitet. Efter lunch åker vi buss till Kovac vinkällare i grannbyn Hajos, (10 km) En lokal vinproducent som tillverkar 550 000 liter vin om året. Här får vi möjlighet att titta på den utrustning han använder till att producera vin samt lagra och buteljera vinet. Vid lagringen har man ekfat som rymmer upp till 17 000 liter. Vi får här också en lokalt tillredd Ungersk middag.

• Dag 8. 25 mil.
Nu ska vi åka tvärs genom Ungern. Resan går på mindre vägar. Vi tar en färja över Balatonsjön där vi stannar och badar och vidare till Sümeg i sydvästra Ungern.

• Dag 9. 34 mil.
Nu börjar resan hemåt. Vi åker först genom Österrike och sedan en bit in i Tjeckien för att övernatta i Vilanec, en liten by med ett nybyggt hotell med hjärta och komfort.

• Dag 10. 39 mil.
Vackra vägar genom Tjeckien. Vi kör över bergsplatåer på små vägar för att sedan övernatta på ett litet hotell i
Peitz i Tyskland. Här får vi köra in motorcyklarna inne i ett serveringsrum för nattförvaring!

• Dag 11. 42 mil.
Vi åker på små vägar mot Berlin för att sedan köra 15 mil på autobahn och därefter småvägar utmed den Polska gränsen upp till Sassnitz. Vi tar färjan till Trelleborg kl 17:45 med ankomst 21:30 .

Mat och Boende

Allt detta ingår i resans pris:
Hotell samt frukost alla dagar utom på färjan till Polen Alla måltider med en måltidsdryck (vatten, öl) utom på
färjan hem. Alla utflykter och entréavgifter som står i programmet. Buss i Nemesnádudvar. Färjebiljett över Balatonsjön. Vägskatt i Österrike.

Kostnad: 11 900 kronor för förare och 10 400 kronor för passagerare.
PS. Det finns möjlighet till enkel övernattning i Trelleborg om man inte vill åka hem på kvällen. Det kostar 299:-
/dubbelrum och 40:- för frukost per person. Det heter Night Stopp hotell och ligger 500 meter från färjorna.

Intresserad av att hänga med?
Har du frågor, kontakta Vincent Engström på e-post: vincent@fototek.se eller telefon 0471-12651.
Det går också bra att kontakta SMC Travel på telefon 0243-669 70.
Antalet platser till denna resa är begränsade och efterfrågan stor. Anmälningarna kommer att behandlas i den turordning de kommer till SMC Travel.

ungern_infoblad_2009.pdf

Länk till allmänna resevillkor