Nya Zeeland från Syd till Norr - Resan dag för dag

2019-11-21

Detta är planeringen för Nya Zeeland från syd till norr. Reservation för förändringar med tanke på väder, vind och andra förhållanden som inte SMC Travel råder över.

Resan startar 1 mars 2021 i Christchurch avslutas 24 mars i Auckland.

Här kan ni läsa ett repotage i Rotary-tidningen från första SMC-resan till Nya Zeeland 2019. Arikeln är skriven av tre resenärererna som deltog på resan.

Dag 1 1 mars Christchurch
Hämtning från flygplats i Christchurch transport till vår boende på den ”säkra” sidan av Christchurch, som många kanske vet har en stor del av staden blivit förstörd av en kedja av jordbävningar dock västra sidan av staden har stått kvar. De som vill kan ta bussen in till staden för besök.

Dag 2.  Christchurch 
Vi hämtar hojarna och för de som vill enklare åktur till Akaroa liten fransk stad på Banks halvön http://akaroa.com/ . Staden är trevlig men upplevelsen är själva vägen dit ca 15 mil.  

Dag 3.  Christchurch - Arthurpass - Geraldine ca 35 mil.
Vi kör den trevligaste delen av Arthurspass. Vi vänder sedan mot östkusten igen och övernattar på camping i Geraldine. För den som vill finns möjlighet (om vi kommer fram före stängningstid) att besöka bilmuseum i Geraldine där det finns en hel del originella fordon byggda av människor med stora drömmar och en hel del fantasi. Eller så kan man bara smaka på lokala viner.

Dag 4.  Geraldine - Twizel – Lindis pass - Ranfurly 35 mil
Vi kör in mot bergen igen till Lake Tekapo, en exceptionellt naturskön och stillsam plats, Lake Pukaki som är så turkos att man tror någon har färgat vattnet. Därifrån kan man vid klarväder se toppen på Mount Cook som med sina 3764 meter är Nya Zeelands högsta berg.

Dag 5.  Ranfurly – Moeraki boulders - Macraes flat - Ranfurly 20 mil
Macraes är ett område med många guldgruvor, vissa i drift och andra sedan länge stängda. Vi har möjlighet att besöka ett av de stängda gruvområden där människor har lämnat sina hus så som de var. Ranfurly – Naseby har varit centret för området tidigare i tiden. Ana och Ronny har bott i området i 9 månader och vill gärna visa en del av sina smultronställen. Är det varmt, ta gärna med badkläder. 

Dag 6.  Ranfurly - Dunedin - Nugget point - Owaka 30 mil
Vi startar vår resa mot sydligaste delen av landet, Cathlins med sin fantastiska gröna, natursköna vindpinade kust. Vi besöker Nugget point, en fyr belagt på en hög udde, ca 20 min promenad,ta gärna med en kikare. 

Dag 7.  Owaka - Catedral caves, Mc leans fall, Curio bay, - Invercargill 15 mil
Det här är bara Catlins, fullt med grottor, vattenfall, naturskön kust där om man har tur kan man se Hectors delfiner lekande vid kusten. Sälar och sjölejon solande på stränderna. Det blir en hel del promenader för att nå vattenfall och Cathredal caves. Läs om Mc Lean Falls här och Curio Bay/Porpoise Bay här.

Dag 8.  Invercargill - Te Anau ca 16 mil

Morgon - Bill Richardsson lastbilmuseum, Classic motorcycle mecca och järnhandeln där det finns motorcykeln originalet World fastest indian - eftermiddag mot Te Anau.

Dag 9.  Te Anau - Milford Sound - Te Anau ca 30 mil
Valfri utflykt. Te Anau är porten till fjordland som är ett nästan annars obebott område. Vägen till Milfordsound är en upplevelse i sig, den följer Eglington river, klättrar tvärt upp i bergen för att sedan ta sig ner mot västkusten till Mitre peak och fjordland. Möjlighet för dem som vill att ta båten in i fjordlandskapet för ännu mer fantastiskt landskap att beskåda.

Lake Pukaka

Dag 10. Te Anau - Queenstown, Arrowton - Wanaka 24 mil.
Queenstown ligger naturskönt vid foten av höga berg och är ett måste för älskare av extrema sporter. Min personliga favorit är dock Arrowtown, en gammal guldgrävarstad med känsla av mysig westernfilm över sig. Vi fortsätter mot Wanaka, det främsta turistmålet för Nya zeeländarna, både sommar och vinter. Staden är känd för vattensporter och fiske på somrarna och skidåkning på vintrarna.

Dag 11.  Wanaka fri dag. 
För de som vill finns Puzzelhouse och Toy and Transportmuseum att besöka eller bara en dag att slappa vid sjön eller hyra en båt. Det finns möjlighet att prova på lokal vin.

Dag 12.  Wanaka - Haast - Fox Glacier/ Franz Josef Glacier 29 mil
Vi tar oss över till Västkusten, Vägen slingrar sig mellan berg och stora oceanen. Under ca 12 mil mellan Haast och Fox Glacier kan man knappast se en enda människa, Vi övernattar vid Franz Josef glaciär och om man orkar kan man ta en promenad mot glaciären eller en guidad tur på själva glaciären.

Dag 13.  Franz Josef - Hokitika Kiwi house - Punakaiki/ Pancakerocks - Westport 27 mil.
I Hokitika har vi möjlighet att se kiwifåglar som man annars inte kan se i naturen dels på grund av att de är så få kvar, dels för att de är nattaktiva fåglar. På kiwihouse har man ordnat så att det är mörkt på dagarna så att fåglarna blir aktiva, detta är också ett projekt att rädda skadade fåglar och få de att föröka sig och skydda de unga fåglarna som släpps sedan i naturen. Om vi anländer innan mörkrets fall till Westport kan vi åka upp till bergen till Denniston, spökstaden, Westport bjuder också på ett högst intressant gruvdriftmuseum för de intresserade om tid finns.

Dag 14.  Westport - Lewis pass - Kaikoura 33mil
Högt upp i berget igen och mot östkusten, Lewis pass med sin naturliga skönhet är själva upplevelsen för dagen. 

Dag 15.  Kaikoura - Picton – Wellington 12 mil
Kaikoura är en skön liten stad vid kusten men vägen dit och därifrån är som vackrast. Idag åker vi mot Picton och tar färjan därifrån mot Wellington, Nya Zeelands huvudstad

Dag 16. Wellington Fria aktiviteter
-I Wellington - TePapa museum (mycket maorikultur), shopping, caféer, konstutställningar, inte många mil.

Dag 17. Wellington -  Whakapapa – Tongariro national park 34 mil
Vi åker norrut från Wellington och om så önskas besöker vi Sauthward bilmuseum som inhyser den största veteranbilsamlingen på södra halvklotet. Här finns bland annat Marlene Dietrich limousine och en Cadillac gangster special tillhörande en anställd av Al Capone. Vi klättrar upp mot bergen för att komma till Tongariro national park och bor på 1100m höjd i en landskap formad av vulkaner.

Dag 18.  Whakapapa- Waitomo 18 mil 
Om vädret tillåter tar vi en promenad strax efter frukost mot Taranaki falls

Dag 19. Waitomo - Rotorua ca 15 mil
Besök till Waitomo glowworm caves för de som vill, därefter åker vi mot Rotorua. På väg dit kan de som har sett och uppskattat filmerna Sagan om ringen för stanna och besöka Hobbiton i Matamata.

Stopp i vacker vik

Dag 20.  Rotorua - Whakarewarewa
Vi besöker en maoriby och Waiotapu vulkaniskt landskap, tar kanske ett bad i termalvattenån om vädret tillåter, 6mil.

Dag 21.  Rotorua En fri dag.
Man kan t ex göra en utflykt med buss och båt till White Island (ca 2000 kr), eller besöka den begravda byn, eller ha en skön slapp dag vid stranden eller gå på ett spa som det finns gott om i Rotorua. Vill man kan man delta på en maori gudtjänst i St Faith Church, en kyrka byggd i maoristil med väldigt fina maori utsmyckningar.

Dag 22. Rotorua – Coromandel 25mil  
Idag kör vi mot Cormandel. Har vi tur kommer vi till Hot water beach vid låg tidvatten och kan prova på varmvattenkällorna på stranden.

Dag 23. Coromandel halvön – Auckland
Inlämning av motorcyklar,Vi åker upp i Sky Tower och gör ett besök i staden.

Dag 24. Auckland 
Transfer ingår med hyrbil för de resenärer som väljer att åka hem denna dag.  

Gruppen från 2019 samlade på väg mot Akaroa

Dans i Maoriby

Fårstopp på vägen

Lewis pass

Oreti Beach

Pancacke Rocks

The Boulders

Stopp på västkusten

Östkusten på Sydön