Österrike/Ungern på Jan och Janos vis 24/5-5/6

2010-01-13

Vi kör lugnt och sansat genom sköna alplandskap på kurviga vägar genom vackra alpbyar och städer med toppupplevelsen över Grossklocknerpasset. I Ungern kommer vi att bada i termalbad, delta i vinprovning med mera. Janos Barath, en av reseledarna är född i Budapest och pratar flytande ungerska. Han kan Budapest´s  sevärdheter och har åkt runt i Ungern på både MC och bil många gånger. Han kan visa en verklighet bortom turistströmmarnas upptrampade stigar. Vi kan fika på konditorier med en mångfald av bakelser, besöka slott och gamla borgar, saluhallar och mycket prisvärda restauranger som inte bara vänder sig till turister. 


Avresa den 24 maj på klockan 10 från Helsingborg och åter i Trelleborg den 5 juni på morgonen. Reseledare Jan Barath och Jan Bryskhe.

Körsbären är mogna kring 1 juni i Centraleuropa.
Vanliga somrar är det 20-25 grader varmt. En härlig tid för att åka MC. Och det är det vi skall göra på denna resa samtuppleva miljöerna i Österrike och Ungern.
Alperna är fantastiska. Bra vägar och ett nytt vykortsvackert landskap som dyker upp efter nästa kurva. Små städer och byar med blomsterlådor framför fönstren som platsar på blomsterutställningar. Grossklocknerpasset som höjdpunkt på alpkörningen....

Så småningom till Ungern och första anhalten Sopron, en gammal gränsstad vid gränsen mot Österrike.
Vi bor centralt och stannar 2 nätter. Utflykt till ett berömt slott samt besök på vinkällare med vinprovning (med buss).
Därefter vidare till Balatonsjön och orten Balatonalmadi på norra sidan av sjön. Vi åker längs en snitslad bana med lite stopp vid sevärdheter på vägen.

Vi kommer att bo på ett hotell på stranden med möjlighet till bad. Även här fixar vi lite vinprovning. Sedan kör vi till Budapest där vi skall vara 3 nätter.

Jag är född här och känner väl till sevärdheterna. Vi skall titta på Saluhallar, Borgen, Hjältarnas torg, turiststråken i centrum, bada termalbad och ha det gott. Om det finns intresse kan vi göra en dagsutflykt sista dagen i Budapest till nordöstra Ungerns lövskogsklädda berg och ett par väldigt trevliga mindre städer. De som vill kan tillbringa dagen i Budapest på egen hand... Efter avresan från Budapest kör vi först norrut längs Donau till Visegrad vid Donaukröken där vi besöker en gammal borg. Därefter vidare till Esztergom där Ungerns största kyrka ligger och där en del av de ungerska kungarna kröntes förr i tiden.

Sista övernattningen i Ungern sker i gränstaden Mosonmagyarovar. Hotellet ligger granne med termalbadet och de som vill kan löga sig där... Dagen efter kör vi mot Prag och kommer fram tidig eftermiddag med möjlighet till att på egen hand eller i mindre grupper se staden. Vi skall bo på rimligt avstånd till centrum.  Prag har kanske den bäst bevarade gamla stadskärnan bland huvudstäderna i Europa eftersom den aldrig bombades under kriget. Sista dagen kommer vi att åka mycket motorväg till Rostock men det är gott om tid.

Jag började åka mc i Europa 1993. Vi upptäckte snabbt att delad glädje är dubbel glädje och skaffade fler mc-kompisar att åka med. Vi har varit allt mellan 2 och 6 hojar på resorna. Det är roligt när man på kvällarna kan sitta efter middagen med en öl eller ett glas vin och återuppleva dagen med likasinnade kompisar. Det förstärker upplevelsen ytterligare. Du behöver inte vara proffs på att köra mc men bör kunna hålla cirka 110 km på motorväg och normala landsvägskörningshastigheter för övrigt. Vi kommer att bo i dubbelrum under resan.

Mat och boende
I resan ingår i huvudsak del i dubbelrum på hotell eller pensionat av god standard. Frukost ingår i samtliga hotellövernattningar, middagar ingår alla dagar utom 2. På tåget övernattar vi i fyra- eller femplatsers liggvagn. Du behöver inte ta med sovsäck eller liknande.

Kostnad
16 500 kronor för förare och motorcykel, 14 500 kronor för passagerare, varav 2 000 kronor erläggs i anmälningsavgift för respektive deltagare.

Intresserad av att hänga med
Har du frågor ring Jan Barath 0760-266162 eller Jan Bryskhe 0708-137997 eller Elving Solli vid SMC Travel på telefon 0243-66970 (växel)


Välkommen Jan & Jan 

Nyttiga länkar:
http://www.budapestinfo.hu/en/general_information

Länk till allmänna resevillkor

 

Klicka här för bildgalleri