Kalla kriget i Baltikum, 26 augusti-5 september

2016-11-02

Vi tar färjan från Stockholm till Tallinn där en intressant mc-resa startar. Vi besöker några av f d Sovjetunionens anläggningar i Baltikum som var aktiva under det så kallade Kalla Kriget. Det handlar om robotbaser, KGB-museer, kärnvapenanläggningar, avlyssningsanordningar, flygmuseum, öde städer och liknande. Vi kör i huvudsak på större, asfalterade vägar men vid besök på anläggningar ute på landsbygden förekommer det några sträckor på grus. Baltikum är i huvudsak mycket flackt vilket innebär plana och raka vägar. De lämpar sig alltså väl även för mindre erfarna MC-förare. Färdvägen går genom Estland, Lettland och Litauen och vi övernattar bland annat i huvudstäderna Tallinn, Riga och Vilnius. Från Riga tar vi sedan färjan tillbaks hem till Stockholm. Vi lovar spännande upplevelser i våra baltiska grannländer!

Boka resan här. 

Pris
Förare   11 700 kronor
Passagerare  11 000 kronor

I priset ingår
Färjebiljetter tur och retur, inklusive mc, del i dubbelhytt samt frukost
Gemensam middag (buffé exklusive dryck) ombord på färjan (tur och retur)
En gemensam lunch
Samtliga hotellnätter, del i dubbelrum, inklusive frukost
Alla inträden enligt dagsprogrammet inklusive lokal guide på engelska
Svenska reseledare genom hela resan
GPS-rutter i gdb- och gpx-format

I priset ingår inte
Övriga måltider/fika/mellanmål
Bensin
Egna försäkringar
Fika/mellanmål
Resa till och från färjeläget i Stockholm
Tillägg för enkelhytt på färjan
Ev parkeringsavgifter.

Dag 1 lördag 26 aug 
Samling vid färjeläget i Stockholm senast kl. 15.30. Efter incheckning på färjan samlas vi i ett konferensrum för en närmare presentation av resan och varandra. Därefter avnjuter vi en gemensam middagsbuffé.

Dag 2 söndag 27 aug
Vi anländer till Estlands huvudstad Tallinn cirka kl. 10.00 och besöker därefter Ockupationsmuseet. Resten av eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Vi rekommenderar rundvandring i Gamla Staden, guiderna står till resenärernas förfogande. 

Dag 3 måndag 28 aug
Vi lämnar Tallinn och åker de 18 milen till Tartu på förmiddagen. Under eftermiddagen besöker vi flygmuseet strax utanför Tartu.  Övernattning i Tartu.

Dag 4 tisdag 29 aug
Från Tartu fortsätter vi cirka 16 mil till robotbasen i Zeltini. Därefter kör vi 13 mil till vårt hotell i Rezekne.

Dag 5 onsdag 30 aug

Vi börjar med en längre färdsträcka på cirka 28 mil genom östra Litauen, passerar bla Ignalina och kör sedan till dagens slutmål som är Litauens huvudstad Vilnius. Denna dag finns inget organiserat besök, men du kan om du vill tex besöka KGB-museet. Eller vandra runt i vackra Vilnius. 

Dag 6 torsdag 31 aug
Efter 13 mils körning är vi framme i Kaunas där vi besöker ett museum i en atombunker. Sedan fortsätter cirka 17 mil till vårt hotell i Siauliai. 

Dag 7 fredag 1 sep
Efter vår hotellfrukost åker vi ungefär 10 mil till kärnvapenbasen i Plokstine som är ett ”levande museum”.  Vi fortsätter därefter de 16 milen till Kuldiga i Lettland där vi övernattar. På vägen dit hoppas vi hinna med ett kort besök i en övergiven och öde sovjetisk stad.

Dag 8 lördag 2 sep
Efter en kort tur på cirka 9  mil kommer vi fram till den stora sovjetiska avlyssningsstationen där vi får en guidad tur.  Vi kör sedan via Ventspils cirka 19 mil till Lettlands huvudstad Riga där vi kommer att stanna två nätter.

Dag 9 söndag 3 sep
På förmiddagen åker vi cirka 7 mil till Ligatne där vi besöker en sovjetisk ledningscentral i en bunker maskerad som ett pensionat. Efter en typisk sovjetisk lunch åker vi tillbaka till Riga för egna aktiviteter.

Dag 10 måndag 4 sep
Under förmiddagen besöker vi KGB-museet i Riga. Färjan avgår sedan kl. 17.30. Efter incheckning på färjan samlas vi i konferensrummet för avslutning. Sedan väntar en gemensam buffémiddag ombord!

Dag 11 tisdag 5 sep
Efter frukost ombord ankommer färjan Stockholm cirka kl. 10.00. Resan avslutas i hamnen då alla åker hem åt olika håll!

Total körsträcka i Baltikum: 185 mil. 

SMC resevillkor

Deltagarnas ansvar 
Giltigt körkort
Giltigt pass.
Medtag registreringsbevis i original och försäkringsbevis MC.
Medtag försäkringsbevis för resa (hemförsäkring alternativt via kortköp)
Försäkringskassans sjukförsäkringskort tas med

Frågor om resan
Frågor besvaras av guiderna på resan.
Erik Mårtensson, 070-560 78 38, e-post. 
Thomas Magnusson, 073-706 97 37, e-post. 

Beskrivning av guiderna

Erik Mårtensson och Thomas Magnusson är våra guider till Baltikum. Thomas har kört MC sedan 80-talet medan Eriks MC-intresse vaknade först i slutet 90-talet. Dom har gjort många  turer tillsammans i Norden och några i Centraleuropa varvid Baltikum har besökts ett flertal gånger på MC. Båda har stor vana att leda gruppresor på MC. Deras bakgrund är officerare i flygvapnet respektive armén och båda har jobbat i centrala staber under Kalla Kriget-epoken.

Eriks stora fritidsintresse är aktiva resor, gärna på mc där det bland annat blivit flera i Kambodja och årligen i Andalusien. 


Erik Mårtensson

Thomas jobbar gärna i den egna skogen eller lapar sol på varmare breddgrader. Blir det tid över åker han och hans fru gärna MC.


Thomas Magnusson


Sovjetisk spökstad. 

 


ettt storkbo


Robotbas Litauen


Vacker stadsmiljö


Zeltini

Övergivna hyreshys


Bro i Riga 


Fångläger