Norska Pärlor Hotelltouring 11-18 juni

2015-10-27

Denna resa sker i samarbete med mc-Touring.se! Följ med på en resa med många historiska förtecken. En resa som bjuder både härlig MC-touring men också magnifikt boende där vi går till dukat bord varje kväll för att avnjuta en härlig meny, ofta med stark lokal prägel! Vi siktar in oss på historiskt intressanta platser där det finns en speciell berättelse antingen för orten/platsen eller för det hotell som vi bor på. Vi börjar i hjärtat av Dalarna, Tällberg, och far sedan vidare till Särnaheden innan vi från gränsen tar sikte mot norska fjäll och fjordar. Vi har sedan ytterligare fem fantastiska övernattningar i Norge innan vi åter tar sikte mot Sverige och avslutar resan där vi började i Siljanstrakten.

Boka resan här.  Resan fullbokad, vi tar gärna emot anmälningar till väntelistan!  

Pris
Förare 14 400 kr
Passagerare 13 900 

Max deltagarantal: 16 personer

I priset ingår:
Sju övernattningar med del i dubbelrum, god hotellstandard
Halvpension, d v s sju frukost och middagar
Alla bom- och färjeavgifter som ingår i rutten.
Guider 

I priset ingår inte:
Övrig mat, bränsle och måltidsdryck
Var och en betalar själv bränsle samt övrig mat och privata utgifter.

Detaljerad beskrivning
Dag 1
Resan startar i Tällberg, där den svenska turismens vagga en gång stod.  Här njuter vi en härlig utsikt över Siljan från Green Hotel. Här har vi också vår första boende och gemensamma middag och vi samlas även för information inför den fortsatta resan.

Dag 2
Vi fortsätter från Tällberg upp genom Siljansbygden, med Dalahästar och Vasalopp, med sikte mot de norra delarna av Dalarna med utsikt över fjällvärlden och Städjan. I Särnaheden har vi vår andra övernattning och här avnjuter vi kvällen i äkta London-Soho stil men med en stark lokal prägel.

Dag 3
Efter en härlig frukost med engelsk ton så siktar vi nu in oss på vägen mot Norge och vid Flötningen så passerar vi gränsen. Vi fortsätter sedan ner mot Rendalen och efter ytterligare en fjällpassage så når vi Österdalen, en av Norges större dalgångar och transportled mellan Oslo och Trondheim. Från Österdalen tar vi Friisvägen över fjället mot Gudbrandsdalen och nu når vi 1000 höjdmeter och med en vidunderlig utsikt över Rondane, Jotunheimen och Gudbrandsdalen. Från Gudbrandsdalen så följer vi vägen på östra sidan av Jotunheimen innan vi når fram till Lom och vårt tredje nattläger.

Dag 4
Från Lom tar vi nu sikte mot Sognefjäll, Norges högst belägna väg i riksvägnätet omgiven av fjälltoppar som når över 2000 meter (vägens högsta punkt 1430 meter över havet och vägen är Nationell turistväg). Vi fortsätter ner mot Norges största fjord Sognefjord (20 mil lång och med ett djup på 1300 meter på sitt djupaste). Väl nere vid fjorden så följer vi vattnet till Balestrand där vi har vår nästa övernattning.

Dag 5
Efter frukost packar vi sedan motorcyklarna igen och ger oss upp mot Gaularfjäll, den senaste av Norges nationella turistvägar som fått en spektakulär utsiktsplats (den ska vara färdigställd 2015 så det håller vi tummarna för). Nu fortsätter resan upp genom dalgångar och över mindre fjällpassager innan det åter är dags att klättra högt och vi tar oss över Strynfjället ner till Geiranger. I Geiranger avnjuter vi en härlig kväll med utsikt över Norges mest kända fjord Geirangerfjorden.

Dag 6
Färden fortsätter nu upp från fjorden i Geiranger via Örnvägen och vidare mot Trollstigen och Romsdalen. Här går nästan inte att beskriva allt som finns att se men det är fjäll, fjordar, branter, forsar och vägar som gjorda för MC-touring. Vi far sedan upp genom Romsdalen mot Dombås där vi nu har vår näst sista övernattning på resan. Dombås turistnavet ”mitt i Norge” 600 meter över havet.

Dag 7
Från Dombås följer vi vägen upp över Dovrefjäll och har vi tur kanske vi även kan få se Myskoxar. Vi börjar nu resan mot gränsen igen men innan vi lämnar Norge för denna gång så landar vi i Röros, ett av UNESCO’s världsarv med sin mycket särpräglade bymiljö och med en lång historisk berättelse runt kopparbrytning. Här bor vi på Röros Hotell som lagom till att vi kommer öppnar sin nya spa-anläggning i äkta gruvstil.

Dag 8
Nu är det dags att tänka på hemfärd och vägen går nu över Kölen, gränsfjällen, mot Funäsdalen och vidare ner mot Tännäs innan vi åter når norra Dalarna och vägen ner mot Siljansbygden. Väl tillbaka i Siljansbygden så är det också dags att ta farväl av varandra och avsluta vår gemensamma resa. 

Boendet
Vi bor uteslutande på hotell av god standard med del i dubbelrum och det finns dusch och toalett i varje rum. Vi har valt hotell med speciell prägel och ofta med en lång och intressant historia. Förutom vackra vyer och härliga vägar med njutbar MC-touring så är det just hotellen och dess atmosfär som står i fokus. Flera av hotellen ingår i den norska hotell- och restaurangkedjan ”De historiske” Stilen varierar och det är allt från nytt till riktigt gammalt som bjuds, så passa på njut! 

Mat
Vi bor som sagt på hotell med halvpension så det innebär att det alltid är serverad frukost och lika så middag. På vissa hotell är det kvällens middagsbuffé och på andra kvällens två eller trerätters middag (frukost och middag ingår i priset men dryck tillkommer och betalas av var och en separat). Lunch, om nu någon orkar äta det, intar vi på lämpligt ställe efter vår väg och vi försöker landa för detta någon gång mellan kl 12.30-14 (lunchen ingår inte i priset). Alla har med sig en termos för hett vatten, och mugg att dricka ur, som vi tar med oss på resan. Guiderna håller med kaffepulver, te och tilltugg för fika när det passar på för- och eftermiddag.

Övrigt
Guiderna har med sig punkteringslagning, pump, verktyg, startkablar, enklare resemedicin och enklare sjukvårdsmaterial, som vi dock hoppas att vi inte behöver använda men i fall att.

Deltagarens ansvar
-Kontrollera att du har en giltig reseförsäkring som täcker läkarbehandling utomlands. Ta med dig ditt reseförsäkringsbevis.  
- Giltigt körkort. 

Bokning av resa. 

SMC resevillkor

Resan är ett samarbete med företage mctouring.se 

Guider på resan 
Gun Rönnegård är guide med många års erfarenhet av resor med motorcykel främst i Skandinavien och då med en extra förkärlek för Norge. Legitimerad sjuksköterska med lång erfarenhet. Hon är gift med Hans Rönnegård som också är guide på resan. Han har lång erfarenhet av guidade MC-turer över hela Europa men med stort fokus på Skandinavien och då allra mest Norge. Hans började köra MC direkt vid 16 års ålder och redan då var det packväskor monterade och MC-touring som gällde, ja till och med mopeden hade väskor. Kör med glädje MC-touring både sommar som vinter och på asfalt och grus och alltid med samma givna budskap - det är resan som är målet!

Frågor om resan besvaras av Hans Rönnegård, telefon  072-2046200 eller e-post.


 
Hans Rönnegård, MC-Touring. Gun Rönnegård, MC-Touring