Highway One Kalifornien 1-9/10

2010-01-13

Kustvägen mellan San Francisco och Los Angeles räknas som en av USA:s vackraste vägar. På hyrda Harley Davidson startar vi i San Francisco med dess färgrika hippiehistoria och guldgrävartraditioner. Vi tar kanske den karakteristiska spårvagnen i de branta stadsgatorna besöker både Carmel och Solvang med gott om tid för både shopping, avstickare och upplevelser innan vi avslutar veckan i Los Angeles.

Kustvägen mellan San Francisco och Los Angeles räknas som en av USA:s vackraste vägar. På hyrda Harley Davidson startar vi i San Francisco med dess färgrika hippiehistoria och guldgrävartraditioner. Vi tar kanske den karakteristiska spårvagnen i de branta stadsgatorna besöker både Carmel och Solvang med gott om tid för både shopping, avstickare och upplevelser innan vi avslutar veckan i Los Angeles.

Dag 1. Vi kommer med flyget från Stockholm till idylliska San Francisco på eftermiddagen lokal tid. Efter att vi har passerat immigration og tullkontroll är det transport till Holiday Inn på Fishermans Wharf som är en bra utgångspunkt för att utforska staden. Middag på kvällen blir kanske på en lokal krabberestaurant för å prova en av stadens specialiteter. Pier 39 med goda shoppingmöjligheter ligger här.

Dag 2. Dag två bekantar vi oss ännu mera med staden, och kommer in i den amerikanska livsstilen.

Dag 3. Dagen efter hämtar vi våra motorcyklar, fixar pappersexercisen och stoppar mner vår packning i packväskorna. Sedan är v i klara för start. Genom staden, via Fishermans Wharf, och självklart start i backe i backarnas egen stad. Sedan bär det iväg över Golden Gate Bridge med ett stopp efter bron för att se hela SanFrancisco. Därefter vänder vi söderut igen. Vi tar Highway One, genom den lilla staden Pasifica. Och vidare mot Santa Cruz, en livlig liten strandstad omgiven av jordbruksområden. Samtidig är det en universitetsstad med studenter och lärare från hela världen. Vägen tar oss vidare mot Monterey-den spanska kolonins huvudstad fram till guldruschen 1848. Monterey har fortfarande karaktären av fiske- og marknadsstad. Vi tar en tur på stadens Fishermans Warf. Staden är känd genom författaren Steinbecks böcker. Bland annat filmades en härlig torsdag här. Vi avslutar dagen i staden Carmel vid havet. Carmel är staden där självaste Clint Eastwood har varit borgmästare.

Dag 4. Efter frukostmötet gör vi oss klara for Highway One igen. Utsikten från Carmel söderut är fantastisk. Den ena spektakulära utsikten avlöser den andre. Runt kurvorna uppenbarar det sig vacker utsikt ner mot klippor där vattnet slår in. Runt oss är det berg och dalgångar, med branta stup ner mot havet. Vi är på väg mot Big Sur, där vi åter stannar för att njuta av utsikten och fundera på vad som väntar bakom nästa sväng. Vi gör ett stopp vid Corda, en speciell utsiktspunkt för att se valar. Har vi tur får vi se en. Vi fortsätter mot Solvang inför kvällen. Denna dag har gått i den fantastiska naturens tecken.

Dag 5. Solvang är en amerikaniserad dansk stad. Trevlig med sina karakteristiska hus, väderkvarnar och wienerbröd. Staden byggdes i början av 1900-talet och är väl värd en tur till fots. Ett besök på Mortensens bageri för lite frukost kanske lockar. Det finns ett flertal trevliga småstäder runt Solvang. Vi använder dagen till att köra runt och kika på dem innan vi kör vidare till San Luis Obispo, en liten stad i Santa Luciabergen. Staden har en missionsstation fra 1700-talet. Vi fortsätter mot Pismo Beach som är berömt för vackra stränder och duktiga surfare. Dagen avslutas tillbaka i Solvang.

Dag 6. Vi njuter av morgonen i Solvang. Det är dags att fortsätta mot Santa Barbara. Vägen går över berget som även här kan ge oss en fantastisk utsikt om vädergudarna är med oss. Vi kör in till staden längs stranden, och tar en runda i staden innan vi stannar vid kajen. Vi fortsätter en bit längs väg 101 innan vi kommer in på Highway One igen, och närmar oss Malibu – Platsen för de rika och berömda. Vi fortsätter mot Santa Monica och Los Angeles. Här blir det lite mer trafik, men vi håller oss lugna och fortsätter mot uthyrningsfirman för att lämna tillbaka hojarna innan vi far till vårt hotell i Santa Monica för attt njuta av kvällen.

Dag 8. Efter en sen frukost vill man kanske ta turen til Los Angeles, Beverly Hills eller Disney och Universal Studios. I Los Angeles är möjligheterna otaliga. Vi rekommenderar gärna en tur till Venice Beach, antingen till fots eller på trampcykel. Känn den varma sanden på stranden, kanske ett bad i stilla havet. Vi äter gemensam middag på kvällen.

Dag 9. I dag är sista chansen till inköp eller att bara njuta av solen och värmen innan vi drar hemåt till Sverige. På eftermiddagen åker vi till flygplatsen för färd hemåt.

Pris: Förare 19 900  kronor inklusive hyra av motorcykel. Passagerare 14 900 kronor

Allt detta INGÅR i resans pris:

-Flygresa tur/retur Stockholm – Californien.

-Motorcykel i fyra dagar med fri körsträcka och två till tre packväskor.
-Välj mellan HD Road King, HD Electra Glide eller HD Sportster.

-Flygplatsavgifter.

-Övernatting i dubbelrum.  Som regel med frukost.

-Transport till och från flyg och mc-uthyrning i USA.

-Standardförsäkring för motorcyklar.

-Norsk reseledare.

Detta ingår INTE i resans pris:

-Avbeställningsförsäkring och egen försäkring. (Kolla med ditt försäkringsbolag)

-Måltider  (lätt frukost oftast inkluderat)

-Bensin, självrisk på hyrmc.

Länk till allmänna resevillkor

 

Klicka för Bildgalleri