Estland 11-18/9

2010-01-13

Grus och armerad Betong, Vi tar oss över till Estland, för en veckas grusbus i spåren av kalla kriget. Där gör vi en upptäktsfärd bland nedlagda sovjetiska missil och flottbaser, besöker ett KGB-museum och har på vägen riktigt roligt i vårt östra grannlands grus och skogsvägnät. Resan passar dig som är nyfiken, har äventyrslust, kan tänka dig att göra avkall på vardagskomforten och är villig att fortsätta trots att vägen börjar bli obefintlig. Krav för deltagande på resan är grusvana och däck anpassade för krävande offroad, ex. MT21. Vid behov kommer vi att dela gruppen för att alla ska kunna åka i sin fart utan att känna sig stressade. Vi träffas i Stockholm och tar färjan över till Tallin.. I Estland bor vi enkelt, frukost ingår och deltagare står själv för middag och lunch.

Bokningsbar från 11 mars klockan 09.00

Det här är resan för dig som gillar touring på grus och är nyfiken på udda miljöer och vyer.
Vi kommer så lång som är möjligt att åka grus, gräs och traktorvägar under hela resan, räkna med att ibland bli både svettig och lortig. Bra däck och vana av grusåkning kommer att göra din resa roligare. Tempot kommer inte att vara högre än att alla hänger med. Dagsetapperna kommer att hålla sig mellan 15 och 30 mil. Totalt är resan på ca 150 mil och passar både stora och små offroadare. Tankstopp ligger inplanerade under vägen, du bör kunna åka 15-20 mil på tank.
Under vägen besöker vi en del udda och ibland helt övergivna platser från kalla krigets dagar.  Resan har dock inga direkta militärhistoriska ambitioner.
Flera av resans dagar kommer vi att lämna kvar det mesta av packningen på hotellet för att kunna njuta av dagsturer med minimal packning på hojen.

Resebeskrivning:

Dag 1
Vi träffas i Stockholm för avfärd med färjan mot Tallinn.  Middag är bokad för oss och vi sover gott i 4-bäddshytter.

Dag 2
Efter frukost på färjan gör vi en kortare dagsetapp efter kusten norrut och vidare till Rakvere där vi kommer att bo på Katariina Guest House de första 2 nätterna i Estland. Under eftermiddagen gör vi som önskar en tur till missilbasen Kadila som ligger några mil söderut.

Dag 3
Gör vi en dagstur i de nordöstra delarna av Estland, mot Sillamae, som var en helt stängd stad under ockupationen och inte ens fanns med på kartor. Därefter följer vi floden söderöver till den lilla byn Vasknarva. Vi följer sjön Peipsi och vänder hemåt för att avsluta dagen med en bastu på hotellet för den som så önskar.

Dag 4
Lastar vi på packningen igen och åker söderut till Tartu där vi kommer att bo på Carolina Guest House. Under eftermiddagen gör vi ett besök på KGB-museet som är en del av Tartus stadsmuseum.

Dag 5
Gör vi ännu en dagstur med lätt packning. Vi åker till de sydöstra delarna av Estland och kommer faktiskt att göra ett kort besök i Ryssland!

Dag 6
Dagstur mot Valga. Staden som är delad av gränsen mellan Lettland och Estland. Vi passerar genom två gamla militära baser, Vilaski och Uniküla

Dag 7
Efter frukost vänder vi åter mot Tallinn. Dagen kommer att börja med lite asfalt men innan vi är framme och kör ombord på färjan för återresa till Stockholm kommer vi bl.a. att ha åkt den här vägen: http://www.youtube.com/watch?v=BgnGnqKyBYk . Vi kommer att passera staden Paldilski som likt Sillamae saknades på kartor under ockupationstiden och var stängd för Estländare.  Här bedrevs bl.a. utbildning för personal på sovjets atomubåtar.

Kostnad: 8600 kronor för förare inklusive 1000 kronors anmälningsavgift. Passagerare kan ej delta i resan.

Ingår i resan:
Färja t.o.r. Stockholm- Tallinn för dig och din hoj med hytt och måltider ombord
Boende 5 nätter med frukost i Rakvere och Tartu
Inträdesavgifter där så krävs
Massvis med rolig hojkörning
En del damm och svett

Ingår inte:
Bensin till din hoj
Middagar och luncher i Estland
Bastuhyra

Vi reserveras oss för mindre ändringar då resan kommer att rekas under våren.

Länk till allmänna resevillkor