Bland slott och borgar i Polen, dag för dag

2018-11-13

Varje morgon strävar vi efter att starta 08.00 och komma fram senast 17.00. Ambitionen är att ha en fikarast på för- och eftermiddagar. Vi tar en kortare rast efter 45 till 60 min körning.

Dag 1 Torsdag 6 juni
Samling vid Polferries terminal i Nynäshamn. Efter ombordstigning på färjan samlas vi i ett konferensrum för en genomgång och egna presentationer. Vi avslutar dagen med en gemensam middag ombord.

Dag 2 Fredag 7 juni Gdansk- Malbork, totalt ca 75 km.
Ankomst Gdansk kl. 12.00. Efter avlastning samlas vi för avfärd mot Malbork för besök på slottet/borgen som är världens största tegelbyggnad och Europas största korsfararborg. Därefter åker vi till hotellet i Malbork.

Dag 3 Lördag 8 juni, Malbork till Reszel. Totalt ca 200 km.
Besök vid borgen i Lidsbark Warminski där Nicolaus Copernicus bodde i flera år. Vi ankommer till Reszel Zamek Kreativ hotell, som är inrymt i den gamla borgen från 1300-talet och ligger högt upp på en kulle. Fantastiskt vackert med en inbyggd borggård som även har en restaurang, där vi ska bo tre nätter. 

Dag 4 Söndag 9 juni, dagstur från/till Reszel, ca 140 km.
Färden går mot Gizycko för ett besök på Fort Boyen från mitten av 1800-talet, och strategisk placerad mellan två sjöar. Därefter till slottet i Ryn,  fantastiskt renoverat och numera ett fint hotell. Vi fortsätter därefter till Mikolajko för egen rundvandring i den pittoreska miljön. Vi avslutar dagen med ett besök vid kyrkan Swieta Lipka.

Dag 5 Måndag 10 juni, dagstur från/till Reszel, ca 140 km.
Vi börjar dagen med att kör till den berömda ”Varglyan” som var Hitlers stabsplats under i stort sett hela 2VK och där det allvarligaste attentatet mot honom genomfördes. Här får vi en guidad rundvandring.

Vi fortsätter till Mamerki där alla bunkrar är bevarade till skillnad från Varglyan där de är sprängda. Vi tittar även på Masuriska kanalen som aldrig blev färdigbyggd trots Hitlers försök. Som avslutning besöker vi gränsen mot Kaliningrad.

Dag 6 Tisdag 11 juni, Reszel-Gdansk, ca 215 km
Vid ankomst till Gdansk besöker vi Westerplatte, där andra världskriget startade och där det nu finns en minnesplats och ett utemuseum. Därefter åker vi till hotellet i centrala Gdansk. Staden är mycket vacker, läs mer om allt du kan se och göra. 

Dag 7 Onsdag 12 juni
Förmiddagen disponerar du på egen hand i Gdansk, som erbjuder alla möjligheter. Färjan avgår kl 18. Ombord på färjan avnjuter vi en sista gemensam middag.

Dag 8 Torsdag 13 juni
Efter frukost samlas vi i ett konferensrum på färjan för erfarenhetsutbyte. Kl 12.00  ankommer vi till Nynäshamn och säger tack och hej!


Här bor vi tre nätter!


Klostret i Swieta Lipka

 


Hitlers varglya besöker vi.

 


Den här typen av ekipage kan man fortfarande möta på landsbygden i Polen.

 


Innergården borgen i Reszel