Skottlands bästa vägar dag för dag

2020-11-12

2021-08-16 Måndag     
Vi samlas på en restaurang i Trelleborg för en gemensam middag kl. 19.00 och bekantar oss med varandra. Alla bör ha full tank så att vi efter maten kan köra direkt till färjan. Senaste incheckning 21.00. På färjan bor vi i 2 eller 3-bäddshytter. Genomgång av körningen genom Tyskland till Arnhem.

2021-08-17 Tisdag,  Travemünde – Arnhem. Ca 50 mil och 7 tim. 
Efter en stärkande frukost kör vi av färjan och kör söderut genom Tyskland. Till största delen kommer vi att köra autobahn. Efter att ha passerat Hamburg och Bremen svänger vi av mot Oldenburg för att sedan köra B401 mot Holland. I Emmen stannar vi till vid Motorhuis Bakker, en mc-handlare som även har en liten utställning med äldre mc. Målet för dagen är Arnhem där vi bor 10 km från centrum.Fletcher Hotel & Restaurant. Doorwerth Arnhem.

2021-08-18 Onsdag, Arnhem – Ijmuiden. Ca 14 mil och 2 tim. 
De som är intresserade av krigshistoria följer med mig och tittar på utställningen ”Slaget om Arnhem” och John Frost bro. Övriga får egen tid i Arnhem. Vi träffas igen för en tidig lunch och sedan kör vi mot färjan. Alla tankar på bensinstationen vid färjan så att vi börjar med fulla tankar i Newcastle. Senaste incheckning 16.00. På färjan är det bokat plats i buffé restaurangen och det ingår i resans pris. Efter maten laddar vi för vänstertrafiken i Skottland. Felison Terminal Sluisplein 33.Ijmuiden, NL 1975 AG

2021-08-19 Torsdag, Newcastle – Loch Lomond. 34 mil och 6 tim.
Ankomst till Newcastle ca kl.10.00. Efter pass- och tullkontroll är det dags att köra vänstertrafik. Kom ihåg ett titta till höger i rondeller. När vi kommit ut från Newcastle kör vi en gammal militärväg i utkanten av Northumberland National Park. Den går längs med Hadrians Wall som romarna byggde som skydd mot barbarerna i norr. Vi stannar vid resterna efter ett romerskt fort och ser hur romarna bevakade gränsen. Lunchstopp beräknas bli i en liten ort som heter Langholm. Resan fortsätter norrut och vi gör ett kortare stopp vid Glengoyne Destillery. Via Drymen kör vi sedan till hotellet som ligger på stranden till Loch Lomond.Rowardennan Hotel, Rowardennan.

2021-08-20 Fredag, Loch Lomond– Lochailort  24 mil och 3,5 tim.
Dagen börjar med att vi kör igenom genom Queen Elisabeths park upp till A82. Green Welly stop i Tyndrum en mycket populär mötesplats för motorcyklister och vi gör ett kortare stopp där. Resan fortsätter sedan genom den mycket vackra Glencoe National Park och vi rundar Loch Leven. Lunchstoppet blir i Kinlochleven. Det blir ett stopp i Fort William där vi gemensamt kan bestämma vad vi gör. Vid bra väder kan det vara lämpligt att ta kabinbanan upp på Ben Nevis för att beundra utsikten. Alternativt kan man titta på slussningen vid Caledonian Canal. Övernattning i Lochailort på Lochailort inn där vi bor två nätter.

2021-08-21 Lördag, Lochailort - Isle of Skye 20 mil och 3 tim.
Isle of Skye står på programmet denna dag. För att komma dit tar vi en tidig färja Mallaig – Armadale. Ett besök på Tallisker Destillery ingår i resan. Efteråt finns möjlighet att äta lunch på The Old Inn. Vi kör sedan runt ön och tar vägen över Quiraing  till Kilt rock och Mealt Falls. Vi avslutar dagen med att ta färjan tillbaks till Mallig.

2021-08-22 Söndag, Lochailort – Ullapool. 30 mil 4,5 tim.
Vi besöker Eilean Donoon Castle, Skottlands mest fotograferade slott den här dagen. Entréavgift och audioguide ingår i resan. Sedan fortsätter vi mot Balach na Ba road, en av Skottlands mest välkända mc-vägar och en av de högst belägna vägarna i Skottland. Det här är en ”måsteväg” för motorcyklister i Skottland. Lunchstopp på Applecross Inn. Vi fortsätter sedan norrut på småvägar efter kusten och övernattar i Ullapool. Största orten på västkusten norr om Skye med ca 1500 innevånare. Ett tips är att prova på seafood här eftersom fiske är huvudnäringen.Morefield Motel, North Road, Ullapool

2021-08-23 Måndag, Ullapool – Tain 40 mil 7 tim.
Long way around, dagen med den längsta körsträckan i Skottland och ganska långa sträckor med Single track road. Enfiliga vägar med mötesplatser.  Vi besöker Smoo cave, om det går att parkera där.  Lunch i Thurso på Y-Knot Inn. På eftermiddagen besöker vi Dunnet head, Skottlands nordligaste punkt på fastlandet och John O`Groat där Charlie Borman och Ian McEwan startade sin berömda resa. Här vänder vi söderut igen och dagens mål är Tain.Carnegie Lodge, Viuwfield road, Tain

2021-08-24 Tisdag, Tain -Pitlochry 30 mil 4 tim.
Vi kör igenom Inverness och kommer till det område som kallas Speyside . På Whiskey trail duggar destillerierna tätt och vi kommer att passera många. Speyside Cooperage tillverkar och reparerar fat och här stannar vi för att titta på tillverkningen. Vi fortsätter sedan genom Dufftown över Highlands och dagens mål är Pitlochry.McKays Hotel. 138 Atholls Road. Pitlochry.

2021-08-25 Onsdag, Pitlochry – Edinburgh
Vi börjar dagen med ett besök på Edradour destilleri, ett av Skottlands minsta destillerier. Sedan kör vi turistvägar ner mot Stirling där vi måste ut på motorvägen in till Edinburgh. Vi checkar in på hotellet och sedan är kvällen fri för egna aktiviteter. Guiden står till tjänst med råd och tips om sevärdheter i Edinburgh – det finns massor att se och göra! Salisbury Green Hotel. 18 Holyrood Park Road Edinburgh

2021-08-26 Torsdag, Hela dagen i Edinburgh.
Vi börjar dagen med ett gemensamt besök på Holyrood Palace sedan är dagen fri för egna aktiviteter. De som vill uppleva något extra kan gå på en rundtur i valven under gamla stan. För dem som köpt biljett är kvällen är vikt för Edinburgh Military Tatto. Förmodligen blir något extra i år då det är 70-årsjubileum ett år för sent.

2021-08-27 Fredag, Edinburgh – Newcastle. 20 mil, 3 tim.
Nu är dagen för hemresa här. Vi kör småvägar ner mot gränsen till England. Gränsen till England passeras efter Jedburg, platsen där Mary Stuart påstås ha haft hemliga möten med sin älskare Earl Boswell som hon sedan gifte sig med. Efter gränsen kommer vi ner till Northumberland nationalpark och sedan är vi i Newcastle. Ombord på färjan är det återigen buffémiddag. Newcastle (North Shields), International Passenger Terminal, Royal Quays, North Shields, Tyne & Wear, NE29 6EE, Storbritannien

2021-08-28 Lördag, Ijmuiden - Travemünde ca 60 mil, 9 tim
Vi kör över Afsliutdijk, den 32 km långa avspärrningen som skiljer Nordsjön från Ijsselmer. Vi stannar till på mitten och tittar på monumentet. Därefter kör vi mot Travemünde. Det blir enbart autobahn. Färjan går kl. 22.00 och det brukar bli lite väntetid så vi brukar äta innan vi kör till färjan och checkar in.

2021-08-29 Söndag, Travemünde - hemorten 
Efter en ordentlig frukost på färjan är det dags att säga adjö till varandra. Kanske det finns några som kan göra sällskap på hemresan annars är det hemresa på egen hand.

Vi passerar Urquart castle. 

John O´Groats, Skottlands norra udde


Glada resenärer på destilleri-besök 


Får är det gott om i Skottland!


Vägarna slingrar sig fram i en vacker natur


Guiden under besök på destilleri