Dolomiternas vackraste vägar, 4-11 juni

2016-10-31

Dolomiterna är som gjort för MC-touring med sina höga berg och många dalar, det kryllar av pass och vägar som ger både fröjd för ögat och härlig MC-körning! För elfte gången kör SMC Travel sin MC-resa i norra Italien med två av SMC Travels erfarnaste MC-guider. Resan börjar i Helsingborg söndagen den 4 juni. Vi tar oss ner till Hamburg där vi tar biltåget ner mot Innsbruck (nytt för i år) för vidare färd genom Österrike över alperna till Italien. Vi kör i och omkring Val di Fiemme och den alpina delen Sella Gruppe som är ett av Dolomiternas mest spektakulära områden. Vi kör även genom den av vingårdar och barrskogar dominerade Valle di Cembra. Under vistelsen kommer vi att köra många bergspass och på varierande vägar men nästan uteslutande asfaltsvägar. Vi bor, förutom biltågets liggvagn, på hotell av god medelklass där middag ingår i priset för resan.

Resan fullbokad, ställ dig på väntelistan  här. 

Resans pris
Förare 12 500 kronor
Passagerare 9 000 kronor 

I priset ingår
Guider
Färja Helsingborg-Helsingör + Rödby-Puttgarden t o r
Tåg inklusive del i sovhytt och MC t o r
Hotell fem nätter, del i dubbelrum, inklusive frukost och middag

I priset ingår inte
Övrig mat
Bensin
Försäkringar 

SMC resevillkor

Resan dag för dag 
Dag 1
På morgonen söndag 4 juni tar vi oss över sundet vid Helsingborg till Hälsingör, åker genom Danmark och tar sedan färjan till Tyskland över Rödby–Puttgarden. Vi fortsätter på autobahn och småvägar genom ett grönt nordtyskland till Hamburg,-Altona, där vi lastar motorcyklarna på ÖB:s nattbiltåg till Innsbruck.

Dag 2
Åter på hojarna kör vi mot Sölden och över passet Timmelsjoch. för att avsluta dagen i området runt Cavalese i Val di Fiemme där vi övernattar (vi kommer antingen att bo tre nätter i närheten av Cavalese men det kan också bli så att vi bor alla fem nätterna på samma hotell. Hur det blir ges information om i början av 2017).

Dag 3
Vi börjar dagen med att köra mot Valle di Non och Passo del Tonale sedan fortsätter vi över Passo Gavia och Passo dello Stelvio för att avsluta dagen i Cavalese området där vi övernattar på samma hotell som dagen innan.

Dag 4
Denna dag tar vi det lite lugnare och kör genom Valle di Cembra på diverse små vägar och besöker flera små byar. För den som inte vill ta det lugnt erbjudes en riktigt kurvig och bergig tur ner till Gardasjön(ca 35 mil). Vi återvänder sedan till vårt tidigare hotell.

Dag 5 och 6
Vi börjar nästa dag med att köra över passo Manghen och passo Brocon till nationalparken Pale di San Martino. Vi fortsätter över passo Rolle och passo di San Pellegrino till  området runt Viggo di Fassa där vi också övernattar två nätter.

Vi kör sedan i och omkring alpområdet Sella Gruppe som är Dolomiternas mest spektakulära alpområde. Under hela Dolomiterna -vistelsen kör vi upp och ner över många bergspass och på mycket varierande mc-vägar med många pass på över 2000 m.ö.h.

Dag 7
Lördag 10 juni kör vi så åter mot Innsbruck över Brennerpasset, innan vi gör det så hinner vi köra fler härliga vägar i området runt Molina och dalen mellan Trento och Bolzano. Väl i Innsbruck lastar vi åter våra motorcyklarna på nattåget för transport till Hamburg.

Dag 8
Sista dagen tar vi oss tillbaka till Sverige och Skåne från Hamburg i egen takt (Guiderna hjälper de som så önskar och guidar ut ur Hamburg och motorvägen mot Puttgarden). På grund av motorväg och ständiga färjeavgångar så kan det vara svårt att hålla ihop gruppen på väg hem, många vill också köra i sin egen takt kanske på grund av  "hemlängtan".

Körvana och tips
För att få ut så mycket som möjligt av resan bör du ha god erfarenhet av mc-körning och stor lust att köra på kurviga och branta vägar. Resan är trots detta upplagd så att det med fördel går mycket bra att ha passagerare med för vi ser gärna att det blir flera motorcyklar med två personer på. Ta med dig ett gott humör och glöm inte att ta med badkläder för det kan finnas inomhuspool att tillgå på hotellet (beror lite på vilket eller vilka hotell det blir).

Vägval
Du har möjlighet att hela tiden köra med guide, men vill du köra på egen hand och ansluta till kvällen går det bra. Vi kör på allt från små, kurviga vägar till motorvägar. Motorväg kör vi i huvudsak av tidsskäl mellan färjor och tåg. Dagsetapperna varierar mellan 10 och 40 mil; 40- milsetapperna är till och från tåg. Totalt beräknas vi köra cirka 250 mil.

Här kan du se en video från resan till Dolomiterna 2010: http://youtu.be/NVmHx4jvku8

Mat och boende
Boendet är del i dubbelrum på hotell eller pensionat av god standard. Enkelrum kan eventuellt fås mot pristillägg(i mån av plats). Frukost och middag ingår i samtliga hotellövernattningar. På tåget övernattar vi i liggvagn där ingår inte middag och var och en måste själv fixa frukost (kan inköpas på stationen före avfärd). Du behöver inte ta med sovsäck eller liknande, sänglinne ingår i allt boende på resan även på tåget.

Deltagarnas ansvar
Giltigt körkort tas med.
Medtag pass eller nationellt ID-kort.  
Medtag bevis om reseförsäkring (genom hemförsäkring eller vid kortbetalning). 
Försäkringskassans sjukförsäkringskort bör du ha med dig. 

Guider på resan
Guider på resan är Örjan Andersson och Hans Rönnegård, två av SMC mest erfarna guider. De guidar medlemmar runt om i Norden, Europa och världen och får alltid högsta betyg av resenärerna. 

Frågor om resan
Hans Rönnegård, e-pos
Mobiltelefon 072-2046200

Örjan Andersson, på e-post  
Mobiltelefon 070-691 56 36


Vi tar tåget mellan Hamburg-Insbruck