1000 kurvors höstvecka på Gran Canaria 19-26 november 2022

2022-06-15

Vill du slippa höstkylan och novembermörkret hemma i Sverige för en vecka och dessutom gillar utmanande kurviga vägar, så kan denna resa till värmen med SMC Travel vara något för dig! Gruppen hinner med tiotusentals kurvor under veckan, när man åker upp och nedför bergen på Gran Canaria på de minsta och kurvigaste vägarna (99% asfalt).

Boka resan här

SMC resevillkor

Resans profil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur. 

Resans pris
Förare:  11 500 kronor
Passagerare: 7 000 kronor
Tillägg annan MC: 3000 kronor

I priset ingår
- Hyra MC (omkring 500 kubik)
- MC-försäkring (ej självriskreduktion) och skatt
- Boende i dubbelrum sex nätter 
- Välkomstmiddag första kvällen
- Transfer
- Svensk MC-guide med goda kunskaper om ön

I priset ingår inte
- Reseförsäkring för deltagare
- Flyg till och från Gran Canaria (boka i samråd med guide)
- Övrig mat och personliga utgifter
- Tillägg för större mc
- Personlig skyddsutrustning och hjälm
- Självriskeliminering, kan du köpa till bra pris genom ERV

Om resan
I november upprepar vi vår resa till soliga Gran Canaria som har fantastiska bergsvägar med många härliga kurvor. Och det är evig sommar på ön, även när det är som mörkast och kallast här hemma. Äventyrslusten bör finnas med när det gäller att upptäcka de bästa vägarna, hitta de smakligaste lunchrestaurangerna och identifiera de trevligaste stoppen.

Gran Canaria är ingen stor ö, omkretsen är bara 23 mil, men de flesta småvägarna i bergen är asfalterade och erbjuder utmanande körning. Det blir tusentals kurvor och trots att vi inte kör så långt varje dag (normalt 20-25 mil och när vi åker runt hela ön så runt 30-35 mil) så är du förmodligen ganska matt när vi kommer tillbaka till boendet på sena eftermiddagen då åkningen kräver stor koncentration. Vi undviker motorvägen så långt det bara går.

Morgonen efter ankomsten hämtas ut de motorcyklar vi beställt. Det går även att hämta ut den själv dagen innan om du så önskar till en extrakostnad. På grund av de emellanåt krokiga och utmanande vägarna rekommenderas en liten motorcykel. En MC med omkring 500 kubik räcker långt och ingår i priset. Vi undviker motorvägen så långt det bara går.

Underlaget är till 99% asfalt, ofta av exceptionell kvalitet – men ibland med sprucken yta, potthål eller grus och stenar som trillat ner från bergssluttningarna — det går sällan att slöåka. Vi kommer att köra en del vägar som andra lokala mc-resebolag undviker, då det anses vara ’för svåra’.
Körningen kommer sannolikt upplevas som utmanande, då det är många kurviga vägar, nypande kurvor och dålig sikt. Utanför samhällena är maxfart 90 km/h på vägarna, men medelfarten brukar efter dagens slut vara drygt hälften av det! Se gärna till att ha en nygjord knixkurs, vilket kommer göra att åkningen känns tryggare!

Vi kör motorcykel i sex dagar för att passa in direktflygen från Arlanda. Men passa gärna på att ligga i solen eller vandra i bergen före eller efter dessa dagar!

 

Boende
Vi bor på en före detta bondgård (apelsinodling) ett par kilometer söder om pittoreska byn Fataga på Gran Canarias södra soliga sida. Boende i dubbelrum, som oftast har två enkelsängar som går dra isär. Det kan eventuellt gå att ordna enkelrum på resan om man är ute i god tid, reservation för fullbokning. I närheten finns vandringsleder och buss som kan ta den som inte vill åka motorcykel varje dag till sydkustens stränder eller in till Las Palmas. Mer om boendet kommer till alla som bokar.

Mat
Frukost och enklare middagar kan ätas på boendet. Kostnaden för mat ingår inte. Det finns kök och utrustning på boendet om gruppen tycker att vi ska laga frukost/middag tillsammans. Hittills har alla deltagare föredragit att komma till dukat bord. Några mindre och enkla restauranger finns i närliggande by och kan användas för att alternera utbudet. Det kan vara svårt att hitta vegetarisk mat på restaurangerna och har du ytterligare diet-önskemål brukar det tyvärr inte vara särskilt enkelt.
Lunch äts normalt ute efter vägen, det är bra att ha lite extra vatten och någon lite matsäck, då vissa delar av resan går i trakter med litet utbud och lunch kan ibland komma sent.

Väder
Det är när vädret är som sämst i Sverige som det är som trevligast på Kanarieöarna. Det är som svensk (normal) sommar året runt! Som de flesta höga Kanarieöar (alla utom Lanzarote och Fuerteventura) är den norra sidan ofta molnig, ibland med lätt regn, som ger djungelliknande skogar på den sidan av ön medan det på södra sidan är närmast ökenklimat. Molngränsen för Gran Canaria går ungefär vid flygplatsen på mitten av ön där solen och en blå himmel tar över för den södra delen av ön. Uppe i bergen hamnar du ofta ovanför molnen och uppe i solen även på norra delen av ön. Det kan bli varmt, speciellt under juli-augusti (breddgraden är densamma som Sahara-öknen). På vintern kan det kortvarigt bli kallt och snö uppe på hög höjd, men i princip kan du åka motorcykel på öarna året om. Närheten till stora havet gör att det aldrig blir riktigt varmt men heller inte särskilt kallt, dagsmedeltemperaturen på vintern är 22°C.

Fakta om Gran Canaria
T
rots att Gran Canaria ligger i höjd med Sahara-öknen i Afrika, är Kanarieöarna en del av Spanien och därmed en del av EU. Din mobiltelefon och din 3G/4G-uppkoppling kommer att fungera som hemma, utan extra kostnader (kan vara en begränsning på internet, kolla med din leverantör). Dock är mottagningen där vi bor ganska dålig, så räkna inte med att titta på strömmad tv/video – telefonsamtal hem till Sverige funkar dock hyggligt.
Full Covid-vaccination kan behövas. Ansiktsmask behövs fortfarande på bussar och inomhus i affärer och restauranger, håll koll på ändrade regler innan avresan.
Valutan är Euro, bankomater finns på flygplatsen men kreditkort accepteras i princip överallt. Flygtid: ca 5,5 timme från Stockholm.


Deltagaren ansvarar för följande
- Giltigt körkort, pass och/eller nationellt ID-kort
- En giltig reseförsäkring - kolla ditt reseskydd och avbeställningsförsäkring (en extra försäkring för transport av MC-utrustning t o r flyg och självriskeliminering MC-hyra, t.ex. ”ERV bas” som kostar ett par hundralappar för en vecka kan vara ett bra komplement till din vanliga hemförsäkrings resedel).
- Europeiskt sjukförsäkringskort, beställs av Försäkringskassan
- Självrisk reserveras på ditt kreditkort, då motorcykeln hämtas ut, €1000-1200.
- Tag med egna mc-kläder, men tänk på att det kan bli varmt. Det finns bara några få motorcyklar av varje modell, därför kan vi inte garantera att du får exakt den motorcykel du vill ha. Att boka i god tid hjälper!
- Gå gärna en Knix-kurs hos SMC innan avresa (eller se till att du har motsvarande kunskaper). Då blir körningen mycket roligare på de kurviga vägarna!

Vår guide på Gran Canaria
SMC:s guide på våra resor till Gran Canaria är Micke Westin.  Mobiltelefon 0707- 42 32 60. E-post.

Vem är Micke Westin?
Frilansjournalist och författare som i perioder har bott ombord på sin båt på de olika öarna och under den tiden också skrivit en guidebok för seglare om alla de åtta bebodda Kanarieöarna. Han har haft en egen motorcykel på ön och gjort mycket research för denna resa och för en kommande guidebok, men han medger att det finns mycket kvar att upptäcka även för honom. Hög fart betyder inte mycket för Micke, som föredrar att upptäcka de minsta och krokigaste vägarna i de avlägsnaste delarna av öarna som sällan besöks av andra turister.

  


Det är på småvägarna i bergen vi håller till

 

 


Tusen kurvor - Micke visar vägen


Många kurvor utlovas


Maten är god på Gran Canaria


Kurvor, kurvor och åter kurvor


Fotostopp behövs ibland


Mera kurvor


Mer god mat