Til Topps dag för dag

2017-11-14

Detta är resplanen för Til Topps - The final countdown. Reservation för förändringar beroende på väder och vind.

Söndag 24 juni
Första övernattningen är på Höljes Camping i Norra Värmland där vi träffas söndag eftermiddag vid femtiden för att bekanta oss. Alternativt följer du guiderna redan från Gagnef med cirka 30 mil grusväg som uppvärmning. Vi käkar gemensam middag klockan 19.00 i Höljes. Vi snackar igenom den kommande veckan och möjligheterna att åka i olika stora grupper med eller utan oss guider för den som önskar det.

Måndag 25 juni
Måndagen börjar med att Saga bjuder på frukost där vi kan göra våra egna smörgåspaket för lunch i det fria. Därefter blir det en 30 mil lång blandning av allt från kostigar till snabba Finlandsvägar som tar oss över gränsen vid Andarnas Rondell. Det är en vändplan i Bastuknappen vid Norska gränsen som har en speciell historia. Vi tar oss på mycket varierande ”vägar” vidare öster om Elverum, rundar lite stängda bommar, passerar kanske något lättare vadställe och tråcklar oss fram längs bergssluttningarna genom Österdalarna norrut. Vi åker delar av Den Gamle Kongeveg mellan Koppang och Hanestad. Dagen avslutas i fina välutrustade stugor på Grimsbu Turistsenter där Tove och Jorunn välkomnar oss med en trerätters middag. Tvätt och torkmöjligheter finns, samt möjlighet till öringfiske för den som är sugen.

Tisdag 26 juni
Vi bor i Grimsbu två nätter, och utforskar traktens fantastiska grusvägsnät utan packning en hel dag. Bland höjdpunkterna är det som kallas Norges vackraste fäboddal, Einunndalen samt den 15 kilometer långa grusvägen från Alvdal upp till profeten Baralds grav på Trontoppen 1 666 meter högt.

Efter antingen snöstorm eller en fantastisk utsikt från toppen finns även chansen att besöka Flåklypa Grand Prix museum i Alvdal, och kanske träffa Reodor Felgen, Solan Gundersen, skurken Blodstrupmoen och de andra kultfigurerna innan vi tar några riktigt små fjällvägar med vadställen och vitmossa och kalfjäll på väg tillbaks till ännu en god middag i Grimsbu.

Onsdag 27 juni 
På onsdag drar vi vidare genom Grimsdalen och vidare på fjällvägar över till Vågå och bestigningen av Blåhö 1618 meter och med en fantastisk utsikt i alla fyra väderstreck. Rondane, Dovre, Jotunheimen och Gudbrandsdalen i ett 360 graders panorama är obeskrivbart i solsken. Vi fortsätter på en blandning av stora och riktigt små skitvägar ner mot Skeikampen som är ett vintersporteldorado, där vi stannar två nätter i en av Skeis lyxigaste fjällstugor.

Torsdag 28 juni
Torsdagen kör vi utan packning och avverkar så gott som alla små fjällvägar som finns i området. Vill du hellre använda dagen till öringfiske finns det ett otal bäckar och tjärnar i området.

Fredag 29 juni
Fredagen blir en långkörardag på 36 mil. Vi korsar Gudbrandsdalen och kör på slingrande fjällvägar Östafjälls om Lillehammer länga Åsta älv, rundar söder om Elverum och smiter runt en bom längs den stängda ”smugglarvägen”över gränsen till Sverige strax innan vi återvänder till Höljes. För den som orkar kör vi delar av Birkebeinerrittet och kryssar oss fram genom Finnskogens spännande vägnät.

Lördag 30 juni
Vi övernattar på Höljes camping.  Därefter är valet ditt- du är välkommen att hänga med guiderna tillbaka till Gagnef med cirka 30 mil grusväg som avslutning. Vi säger annars tack och hej efter frukost. 

Klicka på bilderna för större format.


Ner från Blåhö

 


Åt vilket håll ska vi egentligen?

 


Jörgen tvättar hojen

 


Höll bron för dig också?

 


Bortspolad väg i Jotunheimen

 


Gamlevägen över Alvdal Västfjäll

 


Gamla bron över Mistra

 


Då går allri