På MC genom Yunnan dag för dag

2015-09-12

Resan passar dig som älskar kurviga vägar och storslagna naturscenerier. Resan bjuder på många möten och upplevelser i en av Kinas mest spännande provinser. Under färden besöker vi bland annat en av världens djupaste raviner, höga snötäckta berg, tempel och små byar som ligger så långt ifrån civilisationen så att många som bor där inte talar kinesiska. Följ med oss på ett motorcykeläventyr söder om molnen. Flygresan ingår inte priset och tillkommer!

Dag 1 Kunming
Ankomst till Kunming. Boende på New Era Hotel. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag(Middag ingår)

Dag 2 Kunming-Jianshui
Vi börjar morgonen med att besöka en körskola där vi får ta ett tillfälligt kinesiskt MC-kort. Efter det börjar resan söderut till Jianshui, som är en av de mest traditonella städerna i Yunnan. Här är en tredjedel av befolkningen etniska minoriteter vilket gör folklivet väldigt intressant att beskåda. På eftermiddagen promenerar vi runt i den lilla staden och prövar på Jianshuis specialité stinkande tofu. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3 Jianshui-Yuanyang
En kort körsträcka idag. Det ger mängder av tillfällen att stanna till för att fotografera och njuta av de kurviga vägarna på väg upp till risterrasserna i Yuanyang. Hela området finns med på Unescos världsarvslista och när vi väl är där är det inte svårt att förstå varför. Bergen är terrasserade från fot till topp och vid den här tiden på året är terrasserna vattenfyllda. På kvällen åker vi till Tigergapet vilket är det bästa stället för att se solnedgången. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4 Jianshui-Zhenyuan
Lång körsträcka och hela dagen på vägarna. Övernattning i Zhenyuan. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5 Zhenyuan-Weishan
Väl framme i Weishan kan de som vill besöka Taoisttemplet som finns på berget Weibaoshan. Vägen upp till toppen går runt berget och sägs vara en av de kurvigaste vägarna i Kina. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6 Weishan-Dali
Idag åker vi runt Erhai-sjön och stannar till i Xiao Putuo och Shuanglang. På eftermiddagen kommer vi fram till Dali. (Frukost och lunch ingår)

Dag 7 Dali
Egna aktiviteter hela dagen. Man kan besöka de tre pagoderna, promenera runt i den lilla mysiga staden eller åka på en båttur på erhai-sjön. (Frukost ingår)

Dag 8 Dali-Shibaoshan-Shaxi
På väg till den lilla staden Shaxi besöker ni de buddistiska grottorna i Shibaoshan. Shaxi var tidigare ett viktigt stopp för hästmännen som fraktade te hela vägen från södra Yunnan till Tibet på den så kallade Tehästvägen. Här stannade många till för att vila, äta mat och byta hästar.(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 9 Shaxi-Shigu-Qizong
Vi börjar morgonen på Shaxis spännande fredagsmarknad. Hit kommer varje vecka mängder med människor från de närliggande byarna för att köpa och sälja varor av olika slag. På vägen till Qizong stannar vi till i Shigu där vi efter en liten promenad uppför berget kan njuta av en fantastisk utsikt över Yangtzefloden. Här kan den som vill ta en båttur på floden. båtturen ingår inte i resans pris.(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 10 Qizong-Jiabe
Idag blir det en lång dag på motorcyklarna. Under större delen av dagen åker vi längs Mekongfloden. Väl framme tas vi  omhand av de tibetanska familjerna som bor i byn. Hit kommer väldigt få turister och vi bor hemma hos en familj i byn. På kvällen bjuds vi på god hemlagad tibetansk mat.(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 11 Jiabe
Egna aktiviteter i byn. Jiabe är en spännande plats att gå runt och titta på hur byn lever sitt stilla liv. Eller för den med mer energi i benen så kan man gå upp på någon av de närliggande bergstopparna för att se ut över de små byarna i dalen och de snötäckta bergen i fjärran. (Frukost ingår)

Dag 12 Jiabe-Shangri-La
Idag passerar vi resan högsta pass på 4300 m.ö.h på toppen av Baimaxueshan. Berget är snötäckt året runt men vägen brukar vara fri från snö så här års. På vägen stannar vi till i Fei Lai Si och vid Kawa Karpo Mountain. På eftermiddagen kommer vi fram till Shangri-La som är ett stort tibetanskt samhälle. Här finns bland annat en kopia av Potala-palatset. (Frukost och lunch ingår)

Dag 13 Shangri-La-White water terracess-Tigersprångsklyftan
Terrasserna som ligger vid Habaxueshan har under årtusenden skapats av det kalkrika vattnet som kommer uppifrån bergen på våren. Av lokalbefolkningen kallas området ”terrasserna som lämnades kvar av älvorna”. Det är verkligen en märkvärdig syn med de vita terrasserna mot de gröna bergen i bakgrunden. På eftermiddagen anländer vi till Tigersprångsklyftan som är en av världens djupaste raviner, nere i dalgången rusar Yangztefloden fram. (Frukost, lunch och middag ingår)

 Dag 14 Tigersprångsklyftan-Wumu
Wumu ligger precis intill Yangzte-floden eller Jinsha-floden som just den här delen kallas. På eftermiddagen kan de som vill promenera runt i den lilla staden eller kanske ta en längre vandring för att se staden ovanifrån. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 15 Wumu-Baoshan-Wumu
Från Wumu åker vi på en flodbåtkryssning till stenstaden Baoshan som är en 800 år gammal stad som är byggd på en klippa. Staden var från början ett vaktpost mot mongolerna som kom till dessa trakter på 1200-talet. I Baoshan går vi runt längs slingriga gränder. Många av invånarna kan inte prata kinesiska, då staden ligger så avlägset till. På eftermiddagen tar vi båten tillbaka till Wumu igen. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 16 Wumu-Baisha (Lijiang)
Idag når vi resans sista destination – Lijiang. Lijiang bebos av Naxifolket som traditionellt sett utövat matriarkat. Lijiang ligger i en dal där Naxifolkets kungadöme låg isolerat under många århundraden och en särpräglad kultur utvecklades. Idag har livet blivit mer likt det kinesiska och staden är en av Kinas största turistdestinationer varför det kan bli väldigt trångt på gator och torg. Lijiang är det ideala stället att irra bort sig i smala gränder. Vi bor i Baisha som ligger strax utanför Lijiang. (Frukost och lunch ingår)

Dag 17 Baisha-Dali
Sista dagen på vägarna. Idag åker vi tillbaka till Dali.(frukost och lunch ingår)

Dag 18 Dali-Kunming
Efter frukost åker vi buss till Kunming. Boende igen på New Era Hotel. På kvällen äter vi gemensam avskedsmiddag. (Frukost och middag ingår)

Dag 19
Dags att åka hem till Sverige eller kanske besöka någon plats på vägen hem? Transfer till flygplatsen ingår. (Frukost ingår)