Kalla Kriget i Sverige, 6-10 juni

2017-10-29

Under fem dagar kombinerar vi MC-körning med en titt i backspegeln för att se hur Sverige skulle skyddas under Kalla kriget. Vi besöker större museer och anläggningar som visar hur svenska försvaret hade tänkt skydda landet mot ”lede fi” under Kalla Krigets dagar. Vi besöker Arsenalen utanför Strängnäs, Brigadmuseum i Karlstad, Maritiman i Göteborg, Husqvarna fabriksmuseum, Flygvapenmuseum i Linköping och Fem-öresfortet i Oxelösund.
Vi kör huvudsakligen på mindre vägar (ej grus) och försöker undvika stadstrafik och Europavägar. Vi kör bland annat på Sveriges häftigaste MC-väg: Brudfjällsvägen i Dalsland! Vi bor på trestjärniga hotell. Resan startar i Strängnäs och avslutas i Oxelösund.

Resan genomförd!

Boka resan här. 

SMC Travel resevillkor

Resans profil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Pris
Förare/passagerare: 6 500 kronor
Enkelrum: Möjlighet till enkelrum finns som tillval på en del resor. Kontakta guiden för denna resa om du har det önskemålet, och för prisuppgift. Eventuellt enkelrumstillägg faktureras separat.

I priset ingår
- Samtliga hotellnätter, del i dubbelrum, inklusive frukost
- Alla inträden enligt dagsprogrammet inklusive guide. På samtliga besöksplatser är ambitionen att få en guidad tur/visning av professionell guide.
- Två guider genom hela resan
- GPS-rutter i gdb- och gpx-format

I priset ingår inte
- Mat och dryck
- Bensin
- Försäkringar

Om kriget kommer
Kommer du ihåg broschyren som beskrev hur samhället skulle mobilisera om kriget skulle bryta ut under Kalla Krigets dagar?  Temat för denna resa är att se hur Sverige hade tänkt skydda oss under Kalla kriget i kombination med härlig mc-åkning! Det blir besök vid våra större museer och anläggningar som visar hur svenska försvaret var organiserat, bemannat och bestyckat under Kalla Krigets dagar. 

Vi väljer i huvudsak mindre vägar och försöker undvika stadstrafik och större vägar där detta är möjligt. Vi kör bland annat på Sveriges häftigaste mc-väg: Brudfjällsvägen i Dalsland! Vi håller ett behagligt tempo på vägarna och anpassar oss efter vägen, trafiken, vädret och deltagarna. Alla vägar är asfalterade. Dagspassen varierar mellan 14 och 25 mil beroende på dagens aktiviteter, resan är totalt 100 mil.  Turen lämpar sig därför både för den vana föraren som den med mindre erfarenhet.

Resan dag för dag

Onsdag 6 juni 2018 (nationaldagen) 

Samling vid Arsenalen museum utanför Strängnäs senast kl. 10.00. Arsenalen är Skandinaviens största stridsfordonsmuseum där ”allt” finns. Efter en kort genomgång och egen presentation får vi en guidad visning av museet.. Efter lunch åker vi små, fina vägar genom Bergslagen till vårt hotell Filipstad. Vi avslutar med en gemensam middag. Dagsetappen är ca 21 mil.

Torsdag 7 juni 2018
Mindre vägar till Karlstad där vi har en guidad tur på Brigadmuseum under förmiddagen.  Brigadmuseum är ett upplevelsemuseum som väl visar och beskriver hur det såg ut inom armén. Vi gör en tidsresa från 1945-1991 där vi får känna, lyssna, läsa och se hur Kalla krig. Under eftermiddagen åker vi bland annat Brudfjällsvägen, Sveriges häftigaste mc-väg, ner till Håverud i Dalsland. Vi fortsätter därefter till Vänersborg, tankar och checkar in på hotellet.  Dagsetappen är ca 25 mil.

Fredag 8 juni 2018
Vi lämnar Trollhättan och åker de 10 milen till Maritiman i Göteborg. Det blir en guidad visning av Maritiman. Här får vi se ett antal fartyg där vi koncentrerar oss till Flottans tre krigsfartyg, bland annat jagaren Småland och ubåten Nordkaparen! Efter lunch fortsätter vi gamla vägen mot Borås och sedan småvägar till Jönköping där  vi övernattar. Dagsetappen är ca 25 mil.

Lördag 9 juni 2018

Vi startar med besökt på Husqvarna fabriksmuseum 09.00. Museet omfattar hela Husqvarna-fabrikens produktion och med en hel del mc-godis. Via mindre vägar fortsätter vi längs Vättern upp till Mjölby och vidare till Malmslätt utanför Linköping. Det blir guidad visning på Flygvapenmuseum som har en prisbelönt fast utställning om Kalla kriget, och där vi får se den nedskjutna men nu bärgade svenska DC-3:an. Därefter till vårt hotell i Linköpingstrakten. Här är det ”sista natten med gänget” så vi avslutar med en gemensam middag. Dagsetappen är ca 15 mil.

Söndag 10 juni 2018
Nu tar vi oss via småvägar över Vikbolandet till färjan över Bråviken vid Skenäs. Sista etappen går till Fem-öresfortet i Oxelösund. Fortet är ett fd hemligt Kustartilleribatteri nedsprängt i berget! Här får vi en guidad visning och avslutar resan innan lunch. Vi säger tack och hej efter visningen.  Dagsetappen är ca 15 mil.

Deltagarens ansvar
- Giltigt körkort
- Försäkring, kolla rese- och avbeställningsskydd
- MC-försäkring

Frågor om resan besvaras av
Erik Mårtensson, 070-560 78 38, e-post. 
Thomas Magnusson, 073-706 97 37, e-post. 

Guider till Kalla Kriget i Sverige
Erik Mårtensson och Thomas Magnusson är våra guider på resan. Thomas har kört MC sedan 80-talet medan Eriks MC-intresse vaknade först i slutet 90-talet. Dom har gjort många  turer tillsammans i Norden och några i Centraleuropa och Baltikum. Båda har stor vana att leda gruppresor på MC. Deras bakgrund är officerare i flygvapnet respektive armén och båda har jobbat i centrala staber under Kalla Kriget-epoken.

Eriks stora fritidsintresse är aktiva resor, gärna på mc där det bland annat blivit flera i Kambodja och årligen i Andalusien. Thomas jobbar gärna i den egna skogen eller lapar sol på varmare breddgrader. Blir det tid över åker han och hans fru gärna MC.

Klicka på bilderna för större format. 


Karta 

 


Om kriget kommer - information från Kalla Krigsåren


Vi kör på fina MC-vägar


J 35 Draken


Jagaren Småland


Vi kör bara asfaltvägar


KA batteri


Vi stannar och tittar på akvedukten i Håverud