Ostkanten – En smakbit av Sverige, 25-28 maj

2016-11-01

Häng med på en kortsemester i Sverige under en långhelg. MC-touring ska vara behagligt och innehålla vackra scenerier, fina vägar, intressanta stopp och upplevelser varje dag. Vi kör en fyradagarstur genom Södermanland, Östergötland, Västmanland och Uppland. Kurviga, vackra vägar och det vackra svenska landskapet, hög klass på boende och mat gör denna tur till en underbar upplevelse att njuta av. Tvårättersmiddag varje kväll ingår i resans pris. Detta är en resa som även passar dig som inte har stor vana av MC-touring.

Resan fullbokad, välkommen att ställa dig på väntelistan här. 

Pris
Förare/passagerare: 5 500 kronor 
Enkelrumstillägg 1 200 kronor 

I priset ingår
Tre övernattingar med del i dubbelrum, god hotellstandard
Halvpension, d.v.s. tre frukostar och tre 2-rättersmiddagar (exklusive måltidsdryck)
Inträden
Guidning

I priset ingår inte
Övrig mat, fika och måltidsdryck
Bensin
Försäkringar 

Dag 1, torsdag 22 maj
Vi börjar vår resa med att ta oss på mindre vägar förbi Södertälje och vidare genom det fagra Södermanland. Vårens grönska, glittrande sjöar, skogar och öppna fält utgör sceneriet. Södermanland har mängder av små slingrande mc-vägar och idag ska vi prova på några av dem. Vårt första stopp blir i Malmköping där vi fikar och får höra lite om ortens historia. Vi passerar Harpsund, stadsministerns rekreationsbostad. Lunch intas på en golfrestaurang, innan vi tar oss en titt på ett av de större sörmländska slotten, Ericsberg. Vi beger oss söderut och passerar Kolmården för att ta färjan över Bråviken till Vikbolandet. Siktet är nu inställt på skärgårdsmetropolen Arkösund. Vi bor på nyrenoverade Arkösunds hotell, där vi också tillsammans äter vår middag.

Dag 2, fredag 23 maj
Efter en stärkande frukost är vi redo för nya äventyr. Dagen börjar med att vi passerar Söderköping, där vi följer ostkustens pulsåder, E 22, söderut. Ett fikastopp hinner vi med innan vi besöker en större lantgård med modern mjölkproduktion. Där får vi en guidning och ser hur kossorna har det. Via slingrande vägar tar vi oss till dagens lunchstopp i Åtvidaberg. Nästa stopp blir utanför Linköping, där vi besöker Flygvapenmuseet. Ta del av den spännande historien där en svensk DC3:a sköts ned 1952 över Östersjön av Sovjetiskt jaktflyg. Flygplanet är bärgat och finns nu i museet.  Östgötaslättens vägnät tar oss till Motala, där vi tar in på vårt hotell. Några kanske lockas av en liten promenad till hamnen och kanalbåtarna före middagen. I anslutning till Hotell Nostalgi ligger Motala Motormuseum, som den som önskar kan besöka.

Dag 3, lördag 24 maj
Nu ska vi ta oss genom skogsområdena mellan Östergötland och Södermanland. Vi kör på fina småvägar till Vingåker och dagens förmiddagsfika. Bron vid Hjälmaresund tar oss vidare mot Eskilstuna. Efter lunch blir det besök i Munktellmuseét, där vi får del av svensk traktor- och industrihistoria. Näst på programmet står ett besök vid och i barockslottet Strömsholm. Strömsholm är ett av de 11 slotten som ägs av staten och omfattas av den kungliga dispositionsrätten. Efter guidningen i slottet hinner vi också fika innan vi styr vidare mot Skultuna, som är dagens slutmål. Här bor vi på det anrika Brukshotellet.

Dag 4, söndag 25 maj
Sista dagen på vår resa kör vi genom delar av Västmanland och Uppland. Vi får uppleva bruksmiljön i Österbybruk, anlagt av Gustav Wasa och som under 1600-talet utvecklades till Sveriges näst största järnbruk. Bruket var i drift i över 400 år, men stängdes 1983. Vi njuter lite av bruksmiljön och det finns chans att äta en lättare lunch vid Stallcaféet. Småvägar i Roslagen tar oss till Norrtälje och vi besöker Pythagoras Industrimuseum, där det en gång i tiden tillverkades tändkulemotorer. Tändkulemotorns dunk var vanlig på landsbygden och i skärgården under första halvan av förra seklet. Via en audiogude får vi uppleva hur det var i fabriken 10 maj 1945. Efter en fika styr vi mot Stockholm och fullbordar vår tur.

 Boende och mat
Vi har valt bra hotell (3-4 stjärniga) för inkvartering. Du delar dubbelrum och det finns dusch och toalett på rummet. Halvpension (frukost och 2-rättersmiddag) ingår i priset. Vi äter tillsammans och pratar igenom dagens resa. En smakfull middag, en god natts sömn och en rejäl frukost gör dig redo för en ny dag av upplevelser.

Övrigt
Säkerheten är viktig och för att samtidigt öka upplevelsen av turen nyttjar vi (i största möjliga utsträckning) noga utvalda, vackra asfaltsvägar med lite trafik. Det här är en ”njutningstur” och inget race.

Dagsetapperna är mellan 23 och 30 mil och vi kör aldrig längre än ca 40 - 80 minuter innan vi tar paus, antingen en kortare ”bensträckare” eller fotopaus eller ett längre uppehåll för fika eller lunch. Farten anpassas efter gruppen.

SMC resevillkor

Deltagarens ansvar
Giltigt körkort
Reseförsäkring (genom hemförsäkring eller genom kortköp)
MC-försäkring 

Frågor om resan
Vill du veta mer om resan, kontakta guiden Hans Eriksson, telefon:  076-135 93 79, e-post. 

Vem är Hans Eriksson?
Hans Eriksson är guide för våra resor i Sverige. Han är snart pensionerad officer (arméingenjör) från Täby. Han tycker att motorcykeln är ett smidigt sätt att ta sig till jobbet, men på vintern får det bli buss istället. Hans har även andra intressen vid sidan av mc-körning, han är ryttare och gillar att resa. Motionsjoggande, orientering och kanske lite golf försöker han också att hinna med.

Hans har kört mc i 16 år, dels som jobbpendling men också lite längre resor runt om i Sverige och på kontinenten. Han har arrangerat mc-turer på klubbnivå i ett antal år och tar nu steget in i skaran av SMC-guider.

Hans är guide på resorna ”Ostkanten – En smakbit av Sverige” 25-28/5 och ”Sverige är fantastiskt” 1-6/7.Karta över turen!


Ericsbergs slott


Härlig svensk landsväg!


Besök på modernt lantbruk


En tur på färja blir det också.


Flygvapenmuseet besöker vi på resan. 


Vår guide på Sverige-resorna är Hans Eriksson.