Ostkanten - En smakbit av Sverige 19-22 maj

2021-10-29

Mc-touring ska vara behagligt och varje dag innehålla vackra scenerier, fina vägar, intressanta stopp och upplevelser. Den populära resan Ostkanten är en 4-dagarstur genom i östra Mellansverige och rundar Vättern. Kurviga, vackra vägar och det vackra svenska landskapet, hög klass på boende och mat gör denna tur till en underbar upplevelse att njuta av. Detta är en resa som även passar dig som inte har så stor vana av MC-touring.

OBS, tryckfelsnisse var framme och skrev in fel datum i foldern som skickats ut med MC-Folket. Rätt datum är 19-22 maj. 

Boka resan här  

SMC Resevillkor

Resans profil

Klicka här för att komma du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Resans pris
Förare/passagerare: 6 900 kronor
Enkelrumstillägg: 1 100 kronor

I priset ingår:
Tre övernattningar med del i dubbelrum, god hotellstandard
Halvpension, d.v.s. tre frukostar och tre 2-rättersmiddagar (exklusive måltidsdryck)
Inträden
Guidning

I priset ingår inte:
Övrig mat, fika och måltidsdryck
Bensin

Dag 1, torsdag 19 maj
Vi börjar vår resa med att ta oss på mindre vägar förbi Södertälje och vidare genom det fagra Södermanland. Vårens grönska, glittrande sjöar, skogar och öppna fält utgör sceneriet. Södermanland har mängder fina MC-vägar och idag ska vi prova på några av dem. Vårt första stopp blir i Nyköping innan vi fortsätter till Getå och platsen för Sveriges största järnvägsolycka. Efter en lunch i Norrköpingstrakten ger vi oss in på det mindre vägnätet i Östergötland och norra Småland. Vi fortsätter till Västervik och checkar in på vårt första hotell, Centralhotellet. Den gemensamma middagen äter vi på en restaurang som ligger 10 minuters promenad från hotellet.

Dag 2, fredag 20 maj
Efter en stärkande frukost är vi redo för nya äventyr. Dagen börjar med att vi kör en bit på E 22 innan vi besöker en större lantgård med modern mjölkproduktion. Där får vi en guidning och ser hur kossorna har det. Därefter blir det huvudsakligen småvägar i gränstrakterna mellan Östergötland och Småland. Efter lunch i Boxholm fortsätter vi till Gränna där vi besöker Grenna Museum och får lära oss lite mera om Andrés expedition, som genomfördes för 125 år sedan. Färden fortsätter till Huskvarna där vi tar in på vårt hotell.

Dag 3, lördag 21 maj
Vi rundar Vätterns södra spets och beger oss till Habo kyrka, en imponerande kyrkobyggnad som också kallats ”Träkatedralen vid Vättern”. Efter ett fikastopp fortsätter vi upp i skogsområdena på Hökensås. Vi hittar fina västgötska vägar och tar oss till Stenstorp, där vi besöket Dalénmuseet och får veta lite om uppfinnaren och Nobelpristagaren Gustaf Dalén. Vi fortsätter sedan till Karlsborg och tar en titt på den berömda fästningen. Övernattningen i Karlsborg sker på ett hotell precis vid Göta kanal och när vi pratat igenom dagens upplevelser är det dags för vår sista gemensamma middag.

Dag 4, söndag 22 maj
Vi inleder dagen med att färdas vi på fina vägar genom Tiveden och rundar Vätterns norra spets. Det firas med en fika i Askersund. Via slingrande vägar genom de norra delarna av Kolmården återvänder vi till Södermanland. Vi undviker de större vägarna och tar oss till Järna, söder om Södertälje, där resan avslutas.

Boende och mat
Vi har valt bra hotell (3-4 stjärniga) för inkvartering. Du delar dubbelrum och det finns dusch och toalett på rummet. Halvpension, med frukost och 2-rättersmiddag ingår i priset. Vi äter tillsammans och pratar igenom dagens resa. En smakfull middag, en god natts sömn och en rejäl frukost gör dig redo för en ny dag av upplevelser.

Övrigt
Säkerheten är viktig och för att samtidigt öka upplevelsen av turen nyttjar vi (i största möjliga utsträckning) noga utvalda, vackra asfaltsvägar med lite trafik. Det här är en ”njutningstur” och inget race.

Dagsetapperna är mellan 17 och 31 mil och vi kör aldrig längre än ca 40 - 80 minuter innan vi tar paus, antingen en kortare bensträckare eller fotopaus eller ett längre uppehåll för fika eller lunch. Farten anpassas efter gruppen, men du måste kunna hänga med i trafikrytmen på en Europaväg (som vi nyttjar ibland).

Deltagarnas ansvar
- Covidintyg
- Giltigt körkort
- Reseförsäkring - kolla ditt rese- och avbeställningsskydd
- MC-försäkring

Vår guide under Ostkanten
Vill du veta mer om resan, kontakta guiden Hans Eriksson, telefon: 076-135 93 79, e-post.

Vem är Hans Eriksson?
Hans Eriksson är guide för våra resor i Sverige. Han är en pensionerad officer (arméingenjör) från Täby. Han tycker att motorcykeln är ett smidigt sätt att resa med, till jobbet och privat på olika resor. Hans har även andra intressen vid sidan av mc-körning, till exempel är han ryttare och gillar att resa. Motionsjoggande, orientering och kanske lite golf försöker han också att hinna med.

Hans har kört MC i drygt 20 år, dels som jobbpendling men också lite längre resor runt om i Sverige och på kontinenten. Han har arrangerat mc-turer på klubbnivå i ett antal år och tog under 2017 steget in i skaran av SMC-guider.


Här körs Ostkanten!

 


Ett stopp längs vägen

 


Vi kör på vackra och kurviga vägar

Vi besöker en större lantgård som visar hur modern mejeriproduktion fungerar.

God mat i gott sällskap!

Vi tar oss fram på fina vägar!

Kör man motorcykel så är bra fika ett måste!

Bensträckare på Kinnekulle