Tatra – Slovakiens bästa mc-vägar - Resan dag för dag

2021-11-03

Denna sida beskriver Tatra – Slovakiens bästa mc-vägar dag för dag.

Fredag 27/5
Till havs, till havs. Vi samlas i Karlskrona i god tid innan incheckning på kajen, och har en första genomgång och lär känna varandra.

Lördag 28/5
Raka vägen från kust till slätt. Vi börjar på motorvägen genom de försommarskira lövskogarna mellan Gdynia och Gdansk. För att så effektivt som möjligt ta oss till bergen i söder kör vi motorväg och huvudleder. Vid behov delar vi upp oss i mindre grupper, och har flera återsamlingar efter vägen, bl a för lunch. Vi övernattar i södra Polen. Körsträcka ca 46 mil.

Söndag 29/5
Från plattland till laggland med legendarisk Robin Hood-figur. Vi inleder på motorväg, men kommer under eftermiddagen in på roligare vägar. Vi passerar gränsbergen till Slovakien, och kör genom kuperade Horná Orava, i skog och förbi skidanläggningar. Vi övernattar vid foten av Malá Fatra-bergen, i närheten av skidorten Terchová, där bygdens hjälte står staty utanför Coop. Körsträcka ca 30 mil. 

Måndag 30/5
Från trång passage, genom slingrig favorit, till höjdpunkt inte bara för skidåkare. Vi gör en kort, men trång kanjon-körning, och fortsätter till byn Čičmany, känd för sina traditionellt dekorerade timmerhus. Vi far österut på slingrande vägar, bl a en favoritsträcka för de lokala knäpucksnötarna, innan incheckning för två nätter i skidorten Bystrá. Körsträcka ca 24 mil.

Tisdag 31/6
Dagens rutt eller á la carte? Vi gör en heldagstur i Tatrabergen, som bjuder vindlande hojvägar i vacker och varierande natur. Körsträcka ca 25 mil. Den som vill köra på egen hand har bl a möjlighet att besöka ett av Slovakiens bäst bevarade slott. Det beboddes fram till förstatligandet 1945, och har kvar hela sin inredning. Skulle du vilja låta hojen stå, går det bra att ta taxi eller buss (beroende på tidtabellen) till linbanestationen en mil ovanför hotellet, och åka upp på berget.

Onsdag 1/6
Genom berg och idylliska dalar till torg med världsarvsstatus. Vi rullar österut på krokiga småvägar i varierande landskap, från de låga Tatra till gröna, lugna dalar och världsarvsstaden Levoča, med sitt vackra torg. Vi övernattar i eller nära Kežmarok. Körsträcka ca 24 mil.

Torsdag 2/6
Vi kör västerut under de högsta topparna i höga Tatra, fortsätter i sluttningarna på Tatra-massivet, och avslutar dagen med ett besök i den dramatiska Orava-borgen, där delar av den tidiga vampyrfilmen Nosferatu spelades in. Vi övernattar strax norr om borgen, i Orava-området. Körsträcka ca 15 mil.

Fredag 3/6
Vi kör norrut genom den nordligaste delen av Slovakien, genom byar och skogar. Några mil efter gränsen kommer vi ut på snabbare vägar och fortsätter upp till mellersta Polen där vi övernattar. Körsträcka ca 26 mil.

Lördag 4/6
Mot kust och hav. Vi tar huvudleder och motorvägar till Gdynia, där vi rullar ombord på färjan, för en sista kväll tillsammans. Körsträcka ca 46 mil.

Söndag 5/6
Hemåt. Resan avslutas på kajen i Karlskrona, och vi far hem med slovakiska minnen och nya vänner.

Träkyrka i Tvrdosín

Järnvägsbro i närheten av Telgart

Tradionellt hus i Slovenský Raj

Manínska Tiesnava

Utsikt över Tatra